انرژی

ابراز تاسف رئیس سازمان محیط زیست از خروج «توتال» از پروژه پارس جنوبی

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در دیدار با روسای گروه دوستی مجالس ملی و سنای فرانسه از خروج شرکت توتال از پروژه پارس جنوبی و انتقال نیافتن تکنولوژی‌های نوین خودروسازی از جانب شرکت‌های فرانسوی برای کاهش مصرف سوخت و افزایش کیفیت خودروها اظهار تأسف کرد.

به گزارش آرمان اقتصادی، عیسی کلانتری در دیدار با روسای گروه دوستی مجالس ملی و سنای فرانسه ضمن اشاره به خاطره خوش ملت ایران از میزبانی حضرت امام خمینی (ره) از جانب کشور فرانسه پیش از انقلاب اسلامی به روابط تاریخی دو کشور اشاره کرد. 

وی در ادامه به موضوع تغییر اقلیم و برجام اشاره کرد و گفت: اتحادیه اروپا تلاش کرده است تا استقلال خود را از آمریکا حفظ کند و این موضوع قابل تقدیر است.

کلانتری اولین اثر تحریم‌های غیرقانونی و ناعادلانه آمریکا را فشار بر محیط زیست و منابع حیاتی کشور بویژه آب دانست و اظهارکرد: اینگونه اقدامات، سیاست‌ها و برنامه‌های در دست اجرای دولت در مدیریت عاقلانه منابع آب و تامین حق‌آبه های زیست محیطی را تحت تاثیر جدی قرار می دهد و نتیجه‌اش خشک شدن تالاب‌ها و رودخانه‌ها است. 

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر شرایط اقلیمی و طبیعی ایران و قرار گرفتن در منطقه خشک جهانی با بارندگی یک سوم و تبخیر بیش از سه برابر متوسط جهانی گفت: ایران قربانی پدیده تغییر اقلیم است و با وجود سرمایه‌گذاری سنگین دولت در بخش محیط زیست، اصلاح سیستم و بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی، تداوم خشکسالی‌ها و کاهش بارندگی ۲۰ درصدی دهه‌های اخیر خسارات عمده‌ای را به محیط زیست و امنیت غذایی ایران تحمیل کرده است . 

معاون رییس جمهوری با اشاره به مشکلات مربوط به حق‌آبه تالاب هامون اظهارکرد: خشکیدگی این تالاب ناشی از تخصیص نیافتن حق‌آبه توافق شده از جانب دولت افغانستان و تبدیل آن به کانون فرسایش بادی و ایجاد مشکلات زیستی و معیشتی مردم سیستان است. همچنین کم شدن حق‌آبه رودخانه‌های دجله و فرات به علت ایجاد سدهای متعدد در بالادست حوزه آبخیز به‌وسیله کشور همسایه و خشک شدن هورها و تالاب‌های داخل خاک عراق، آن‌ها را به کانون‌های گرد و غبار تبدیل کرده است و مشکلاتی را برای استان‌های جنوبی و غربی کشوربه وجود آورده که باعث به مخاطره افتادن سلامت، بهداشت و فعالیت‌های بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی مردم آن مناطق شده است.

کلانتری با طرح این موضوع که واقعی کردن قیمت سوخت در ایران، عامل مهم جلب سرمایه‌گذاری در توسعه انرژی‌های پاک به‌ وسیله بخش خصوصی است، گفت: هزینه کردن درآمد حاصل از قیمت‌های کنونی در بخش حمل و نقل عمومی از اقدامات اساسی در بهینه سازی مصرف سوخت فسیلی و کاهش گازهای گلخانه‌ای است.

 وی با اشاره به ظرفیت استفاده از انرژی خورشیدی در ایران اظهارکرد: با توجه به اینکه درایران، ۳۰۰ روز آفتابی داریم، این کشور ظرفیت عظیم تولید انرژی خورشیدی را دارد.

کلانتری ادامه داد: برای توسعه شبکه حمل و نقل عمومی، سرمایه‌گذاری سنگینی انجام شده و سالیانه ۱۰ کیلومتر مترو جدید در کلانشهر تهران و ۱/۵ کیلومتر در سایر شهرها احداث می‌شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به سهم مشارکت ملی در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای به میزان چهار درصد در کنوانسیون تغییرات اقلیمی، به اسناد بالادستی از جمله سیاست‌های کلی اصلاح الگوی مصرف و کاهش مصرف انرژی ابلاغی رهبر انقلاب اشاره و اظهارکرد: اجرایی شدن این سیاست‌ها در مسیر بهینه‌سازی مصرف انرژی موجب کاهش بیشتر مصرف انرژی می‌شود.

کلانتری همچنین از خروج شرکت توتال از پروژه پارس جنوبی و انتقال نیافتن تکنولوژی‌های نوین خودروسازی از جانب شرکت‌های فرانسوی برای کاهش مصرف سوخت و افزایش کیفیت خودروها اظهار تأسف کرد.

معاون رئیس جمهوری با تاکید بر اهمیت فرهنگ سازی گفت: با همکاری نزدیک وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم، آموزش موضوع محیط زیست در منابع درسی دانش آموزان و دانشجویان گنجانده شده است البته جایگاه صدا و سیما در این امر  بسیار حائز اهمیت است  اما به لحاظ پرهزینه بودن تبلیغات رادیو و تلویزیونی در این زمینه شرایط مطلوبی نداریم.

وی همچنین به نقش سمن‌ها و جایگاه آن‌ها در حفاظت از محیط زیست اشاره و اظهارکرد: ۹۰۰ سازمان مردم نهاد در بخش محیط زیست ایران فعال هستند و نقش موثری در حفاظت محیط زیست دارند. 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، در این جلسه طرف فرانسوی علت خروج شرکت توتال را فشار امریکایی ها اعلام کرد و گفت: آن شرکت در حوزه‌های زیست محیطی علاقه‌مند به همکاری است و پیگیر توافقات دوجانبه سال ۲۰۱۶ بین وزرای امور خارجه و محیط زیست فرانسه با سازمان متبوع خواهند بود. همچنین درباره مدیریت منابع آب، کاهش مصرف سوخت، فرهنگ سازی و سمن ها موضوعاتی از سوی طرف فرانسوی مطرح شد.

انتهای پیام

منبع

ایسنا

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا