ارتباطات و فناوري اطلاعاتامور زیربنایی

سناریوهای تحریم منجربه قطع اینترنت نمی‌شود/ برخی نگرانی‌ها ناشی از کم‌دانشی است

رییس سازمان فناوری اطلاعات با بیان این‌که هیچ یک از سناریوهای احتمالی تحریم منجر به قطع اینترنت نمی‌شود، گفت: اگر می‌خواهیم شبکه اجتماعی را داخل کشور میزبانی کنیم، معنی ضمنی آن این است که شبکه اجتماعی را تعطیل نکنیم و اگر فردی حرفی نوشت که ما نمی‌پسندیم، به جای فیلتر کردن آن شبکه اجتماعی، آن صفحه یا بخش فیلتر شود نه همه آن.

به گزارش آرمان اقتصادی به نقل از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، امیر ناظمی با اشاره به تحریم‌های احتمالی آمریکا در حوزه اینترنت گفت: شبکه اینترنت حکمران خاصی ندارد و یک شبکه عنکبوتی است و تک‌تک بازیگران آن می‌توانند فقط در حیطه توانمندی خود بازی کنند و هیچکس نمی‌تواند برای نقاط اتصال تعیین تکلیف کند و این واقعیت شبکه اینترنت است.

وی با بیان این‌که در مورد تحریم احتمالی اینترنت پنج سناریو وجود دارد که هیچکدام از آنها منجر به قطعی اینترنت ایران در دوره تحریم‌ها نمی‌شود، افزود: نخست ایجاد محدودیت برای میزبانی مالکان سایت‌های ایرانی روی دیتاسنترهای خارجی است تا همچون شرکت‌ها، سایت‌ها نیز تحریم شوند و نتوانند خدمات میزبانی و هاستینگ دریافت کنند که در این حالت اتفاق سنگینی رخ نمی‌دهد، چرا که زمانی برای انتقال میزبانی از کشورهای خارجی به ایران وجود دارد.

همچنین بخوانید

معاون وزیر ارتباطات حالت دوم تحریم‌ها را قطع دسترسی کاربران ایرانی به خدمات سایت‌ها و اپلیکیشن‌های مختلف از یک عرضه‌کننده خارجی دانست و اظهار کرد: از این نوع خدمات می‌توان به ایمیل یا تضمین امنیت و نوع پرداخت اشاره کرد که مجموعه‌ای از خدمات به شمار می‌روند. به عنوان مثال برخی از خدمات گوگل به ایرانیان ارایه نمی‌شود که با وجود جدید نبودن این تحریم‌ها ممکن است دامنه آن تغییر کند و تاثیراتی همچون افزایش هزینه و کاهش کیفیت سرویس را به همراه داشته باشد اما آنچنان جدی نیست که اختلالاتی را به صورت بلندمدت ایجاد کند.

ناظمی با اشاره به تحریم‌های TLD (Top Level Domain) مربوط به نام دامنه‌های اینترنتی، تصریح کرد: تحریم نام دامنه‌های اینترنتی نیز چند شکل دارد که نخست شامل دامنه‌ها با پسوندهای عام .COM و .NET است و شکل دیگر شامل پسوند نام کشورها مثل .IR می‌شود که این تحریم نیز برای کاربران داخل ایران اتفاق نمی‌افتد. بلکه دسترسی کاربران خارج ایران به سایتی با پسوند دامنه .IR که میزبانی آن در کشور دیگر باشد، قطع می‌شود که با جابه‌جایی میزبانی به داخل کشور مشکل رفع می‌شود.

خشن‌ترین نوع تحریم: اختلال در دسترسی به سایت‌های ایرانی

رییس سازمان فناوری اطلاعات اختلال در دسترسی به سایت‌های ایرانی یا سایت‌هایی که به ایرانیان خدمات می‌دهد را خشن‌ترین نوع تحریم دانست که کاملا مغایر با انواع حقوق بین‌الملل و حتی حقوق بشر است و گفت: سرورهایی هستند که نام دامنه را با آدرس موجود تطبیق می‌دهد تا آدرس‌دهی به سمت سرور انجام شود که به آنها روت سرورها می‌گوییم که دارای تعداد مشخصی در دنیا هستند. بنابراین اگر بگویند تمام دامنه‌ها از روی آن برداشته شود اختلالاتی ایجاد می‌شود که البته بنظر می‌رسد از نظر فنی امکان‌ناپذیر باشد چون دائما روت سرورها به‌روز می‌شوند و نمی‌توان به صورت دستوری این کار را انجام داد هرچند که راه‌حل‌های فنی نیز برای مقابله با آن وجود داشته باشد که البته همه این تحریم‌ها خلاف قوانین بین‌المللی است و با فرض این‌که آمریکا می‌خواهد کار غیرقانونی و خلاف روند بین‌المللی انجام دهد، به عنوان فرض در نظر گرفته می‌شود.

وی در ادامه به تحریم‌های ممکن در حوزه اینترنت، به ایجاد محدودیت‌ها در تبادلات مالی اشاره کرد و افزود: معمولا داده از دیتاسنترهای ما خارج و در مقابل داده‌هایی از دیتاسنترهای خارجی وارد کشور می‌شود که تراز مثبت و منفی دارند و باید به ازای قسمت بدهکاری هزینه آن پرداخت شود که تحریم‌های مالی اجازه پرداخت هزینه را نمی‌دهد که در این صورت نیز معمولا مشکل جدی بوجود نمی‌آید بلکه می‌توان از طریق ارایه خدمات دیگر تراز خود را منفی و مثبت کنید.

ناظمی با بیان این‌که اگر چنین اتفاق‌هایی بیفتد در مجموع منجر به قطعی اینترنت نمی‌شود، خاطرنشان کرد: این سناریوها نیز منجر به اختلالات کوتاه‌مدت و چندروزه‌ای می‌شود که به سادگی نیز قابل رفع خواهد بود. 

هرچه جهانی‌تر شویم، امکان تاثیرپذیری ما کمتر است

معاون وزیر ارتباطات، در تشریح راه‌حل کاهش تاثیرپذیری از تصمیمات دیگران که تحریم نمونه‌ای از آن است، گفت: معنی آن این است که باید خیلی خیلی به دنیا وصل باشیم و اگر امروز تعداد زیادی دیتاسنتر در داخل داشتیم و تعداد زیادی از سایت‌های دنیا را میزبانی می‌کردیم و تعداد زیادی از ارایه‌دهندگان خدمات ترجیح می‌دادند که در ایران میزبانی شوند، حتی شاهد این اختلالات جزئی هم نبودیم. به عبارتی هرچقدر جهانی‌تر شویم امکان تاثیرپذیری ما کمتر است و تنها راه مقابله اصلی و بلندمدت تاثیرپذیری این است که در دنیا بتوانیم نقش بزرگی را ایفا کنیم.

این مقام مسوول با اشاره به علت جهانی نشدن ایران در حوزه اینترنت و فناوری اطلاعات اظهار کرد: نگرانی‌هایی در کشور وجود دارد که ناشی از کم‌دانشی بعضی از بازیگران یا مشاوران آنها است چراکه زمانی فکر می‌کردیم راه اصلی برای استقلال، به صفر رساندن رابطه خود با دیگران است و برای استقلال باید واردات به صفر برسد و با صفر شدن واردات، مستقل‌تر هستیم.

رییس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به این‌که مستقل‌ترین کشورهای دنیا آنهایی هستند که واردات آنها زیاد اما دارای صادرات بیشتری هستند، گفت: زمانی استقلال ما حفظ می‌شود که با وجود واردات زیاد، صادرات بیش از واردات باشد. در واقع آلمان باوجود ۱۵۰۰ هزار میلیارد دلار صادرات دارای ۱۲۰۰ هزار میلیارد دلار واردات است.

معاون وزیر ارتباطات تغییر نگاه در کشور را ضروری دانست و ادامه داد: تصمیم‌گیری‌های کوتاه‌مدت نیز وضعیت کشور را خدشه‌دار کرده است چراکه اگر می‌خواهیم شبکه اجتماعی را داخل کشور میزبانی کنیم، معنی ضمنی آن این است که شبکه اجتماعی را تعطیل نکنیم و اگر فردی حرفی نوشت که ما نمی‌پسندیم، به جای فیلتر کردن آن شبکه اجتماعی، آن صفحه یا بخش فیلتر شود نه همه آن.

به گزارش آرمان اقتصادی، پیش از این هم رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قطع اینترنت به دلیل اعمال تحریم‌های آمریکا را از نظر فنی غیرممکن دانسته و گفته بود: در حوزه‌هایی همچون نامه‌های دامنه و بانک‌ها که احتمال ایجاد محدودیت به دلیل تحریم‌ها وجود دارد برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته و حتی مانورهایی نیز انجام شده است.

انتهای پیام

منبع

ایسنا

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا