انرژی

سومین سکوی فاز ١۴ پارس جنوبی نصب شد

نصب سومین عرشه دریایی فاز ۱۴ پارس جنوبی که پس از راه‌اندازی آن روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز (معادل ۱۴/۲ میلیون مترمکعب) به ظرفیت تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی اضافه می‌شود، امروز انجام شد.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، در سال گذشته دو سکوی گازی طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی با ظرفیت استخراج روزانه هر کدام ۵۰۰ میلیون فوت مکعب (معادل ١۴.٢ میلیون متر مکعب) وارد مدار تولید شده و گاز استحصال شده از این دو سکو پس از فرآورش در یکی از پالایشگاه‌های منطقه کنگان به شبکه سراسری گاز منتقل می‌شود.

سکوی گازی ۱۴b، نزدیک به ۲۴۰۰ تن وزن دارد و بیست و یکم خردادماه از یارد صنعتی ایزوایکو در بندرعباس بارگیری و توسط شناور تندگویان برای نصب در موقعیت دریایی خود، وارد آب‌های خلیج فارس و مرز آبی مشترک ایران و قطر شده است.

همچنین بخوانید

نکته حائز اهمیت آن است که تمامی مراحل تأمین قطعات، ساخت، بارگیری، انتقال، نصب و راه‌اندازی این سکوی گازی توسط شرکت‌ها و متخصصان داخلی انجام شده است.
تولید روزانه ۵۶.۶ میلیون متر مکعب گاز غنی، تولید روزانه ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی، تولید سالانه ۱.۰۵ میلیون تن گاز مایع “LPG” (پروپان و بوتان) تولید سالانه یک میلیون تن اتان به منظور تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه ۴۰۰ تن گوگرد تأسیسات از جمله اهداف طرح توسعه فاز ١۴ است.
بخش دریایی این پروژه شامل چهار سکوی دریایی جمعاً ۴۴ حلقه چاه در فاصله ۱۰۵ کیلومتری ساحل کنگان، دو رشته خط لوله ۳۲ اینچ دریایی انتقال گاز به طول تقریبی (هر خط) ۱۰۵ کیلومتر، دو خط لوله ۴ اینچ دریایی جهت انتقال محلول گلایکول به طول تقریبی (هر خط) ۱۰۵ کیلومتر تأسیسات است.

بخش ساحلی نیز شامل واحدهای دریافت و جداسازی گاز و میعانات، تثبیت میعانات گازی، چهار ردیف تصفیه گاز شامل واحدهای شیرین سازی، نمزدایی، تنظیم نقطه شبنم و مرکاپتان‌زدایی هر کدام به ظرفیت پالایش ۵۰۰ میلیون فوت مکعب در روز، واحد فشرده سازی و تراکم گاز جهت صادرات، واحدهای استحصال و بازیافت گوگرد به همراه واحد جداسازی و دانه بندی گوگرد و واحد احیا منواتیلن گلایکول، سرویسهای جانبی شامل بخار، توزیع برق، آبگیری از دریا و سرویسهای متفرقه از قبیل نیتروژن، هوای فشرده و غیره می‌شود.
علاوه بر این سیستم تصفیه آب‌های صنعتی و فاضلاب و سیستم‌های مشعل جهت تخلیه اضطراری، سیستم سوخت گاز و دیزل پالایشگاه، سیستم آب آتشنشانی (مخزن و تلمبه‌ها و شبکه) اطاق‌های کنترل، پستهای برق، آزمایشگاه، انبار، کارگاه، دفاتر و غیره و چهار مخزن جهت ذخیره و صادرات میعانات گازی و مخازن ذخیره سازی LPG جز بخش ساحلی این طرح است.

اجرای پروژه فاز ۱۴ به کنسرسیومی متشکل از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، شرکت مدیریت طرح‌های صنعتی ایران، شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران، شرکت مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران (مپنا)، شرکت پایندان و شرکت ماشین‌سازی اراک واگذار شده است که مسئولیت رهبری کنسرسیوم را سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) عهده‌دار است.

بهره‌برداری از سکوی ۱۴B آذرماه آغاز می‌شود

در جریان عملیات نصب سومین سکوی این طرح، مجری طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی ویژگی سکوی B این فاز را تشریح کرد و گفت: پس از پایان عملیات هوک‌آپ، راه‌اندازی و تکمیل خط لوله دریا، بهره‌برداری از این سکو از ابتدای آذرماه امسال آغاز خواهد شد.

محمدمهدی توسلی‌پور اظهار کرد: سازه عرشه این سکو توسط مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران در یارد ایزوایکو بندرعباس برای برداشت روزانه ۱۴.۲ میلیون متر مکعب گاز غنی از میدان مشترک پارس جنوبی ساخته شد و به پایان مرحله نصب رسید.

وی اظهار کرد: عرشه ۱۴B، توسط شناور تندگویان به بلوک مخزنی این طرح واقع در ۱۰۵ کیلومتری ساحل عسلویه منتقل شده و شناور نصاب HL-5000 این ابر سازه ۱۴۵۰ تنی را در موقعیت خود نصب کرد.

مجری طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی درباره مشخصات و میزان پیشرفت ساخت سکوی ۱۴B گفت: در این سکو ۸۰ کیلومتر کابل‌کشی و ۳۷ هزار اینچ قطر لوله‌کشی انجام شده و پیشرفت ساخت آن به ۹۷ درصد رسیده است.

توسلی‌پور با بیان این‌که با بهره‌برداری از سکوی ۱۴B، افزون بر تولید گاز شیرین، روزانه ۲۰ هزار بشکه میعانات گازی و ۱۰۰ تن گوگرد و سالانه ۲۵۰ هزار تن گاز مایع و ۲۵۰ هزار تن اتان فرآوری می‌شود، گفت: با احتساب سکوی ۱۴B، ظرفیت تولید گاز در بخش فراساحل فاز ۱۴ پارس جنوبی به ۴۲ میلیون مترمکعب گاز (معادل یک و نیم میلیارد فوت‌مکعب) در روز خواهد رسید.

بر اساس اعلام مجری این طرح، عرشه اقماری ۱۴D، آخرین سکوی فاز ۱۴ پارس جنوبی که هم اکنون با پیشرفت ۹۲ درصد در یارد شرکت صدرا در بوشهر مراحل پایانی ساخت را سپری می‌کند، تا پایان مهرماه امسال در این موقعیت نصب خواهد شد.

توسلی پور به پایان عملیات حفاری چاه‌های این سکو اشاره کرد و گفت: عملیات حفاری چاه‌های موقعیت این سکو توسط دکل حفاری در حال انجام است و مطابق برنامه تا اوایل مهرماه حفاری آن به پایان خواهد رسید.

بخش فراساحل فاز ١۴ شامل ۴ سکو (دو سکوی اصلی و دو سکوی اقماری) هرکدام با ظرفیت برداشت ۵٠٠ میلیون فوت مکعب گاز از مخزن پارس جنوبی است و سکوی ۱۴B، دومین سکوی اصلی و سومین سکو از چهار عرشه تولیدی این طرح است.

انتهای پیام

منبع

ایسنا

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا