بانک و بیمهطلا و ارز

عقبگرد دلار مقابل ریال

قیمت‌ها در بازار ارز و طلا به پنج ماه قبل بازگشت؛ زمانی که در بهمن ماه سال گذشته دلار در کانال ۱۱ هزار تومان قرار داشت و سکه تمام بهار آزادی نیز در کانال ۳.۹ میلیون تومانی قرار داشت.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی به نقل از ایران، در هفته‌های اخیر درحالی که بسیاری از فعالان بازار ارز و طلا انتظار نداشتند و درمیان تمام اخباری که از دنیای سیاست روی بازارهای مختلف سایه انداخته است، روند نزولی قیمت‌ها دراین دو بازار مهم ادامه یافته است. همواره انتشار هر خبری بخصوص درخصوص ارتباط ایران با سایر کشورها و موضوعات مربوط به تحریم، بسرعت خود را درتابلوی قیمتی صرافان نشان می‌داد، اما در ماه‌های اخیر، زمانی که انتظار می‌رفت قیمت‌ها باید افزایش یابد، افت قیمت همه را غافلگیر کرد.

اکنون و پس از تداوم این روند در طول چند ماه اخیر بازار انتظار قیمت‌های پایین‌تر را دارد تا جایی که دلار پس از شش ماه به کانال ۱۰ هزار تومان بازگردد و سکه تمام نیز به کانال ۳.۵میلیون تومان پابگذارد. پیش از این آخرین بار دلار امریکا ۲۰ دی ماه سال گذشته را تجربه کرد و بعد از آن با رشد نوسانی و تدریجی قیمت‌ها این ارز پرطرفدار به کانال ۱۵ هزار تومانی هم سرک کشید. هرچند این نرخ نسبت به رکورد قیمت ۱۹ هزار تومان بهار سال گذشته چندان بالا نبود، اما انتظار برای رسیدن دوباره شاخص قیمتی به این کانال بازار را نگران کرده بود.

اما تغییر سیاست‌های بانک مرکزی در بازار ارز، روند این بازار را تغییر داد. به طوری که دیروز دلار در کف کانال ۱۱ هزار تومان روی قیمت ۱۱ هزار و ۱۹۸ تومان ایستاده بود که نسبت به روز کاری قبل ۶۹۱ تومان افت نشان می‌داد.

یورو نیز به‌عنوان ارزی که این روزها از نظر حجم مبادلات جای دلار را گرفته است، ۷۵۹ تومان افت کرد و به ۱۳ هزار و ۹۱ تومان رسید. پوند انگلیس با افت کمتری ۳۴۹ تومان کاهش یافت و نرخ ۱۴ هزار و ۳۸۸ تومان را تجربه کرد. همچنین درهم امارات ۳ هزار و ۱۵۹ تومان قیمت خورد که ۷۱ تومان کمتر از روز سه‌شنبه بود. لیرترکیه هم در بازار با ۴۴ تومان تنزل به ۲ هزار و ۳۵ تومان رسید.

بدین ترتیب قیمت‌ها در بازار از نرخ نیمایی هم کمتر شد.

براساس میانگین قیمتی روز سه‌شنبه در سامانه نیما، نرخ فروش اسکناس دلار نیمایی ۱۱ هزار و ۹۲۷ و فروش آن ۱۲ هزار و ۱۳ تومان بود که بالاتر از قیمت‌های بازار آزاد و صرافی‌ها بود. به طوری که این دو نرخ فاصله بیش از ۵۰۰ تومانی پیدا کرده است. این اتفاق باعث شده است تمایل صادرکنندگان برای عرضه ارز خود در سامانه نیما افزایش یابد چرا که نرخ آن بالاتر از بازار آزاد است.

برهمین اساس فعالان بازار انتظار دارند با این اتفاق سیاست تک نرخی شدن نرخ ارز به‌صورت عملیاتی اجرایی شود، اتفاقی که دولت‌های مختلف بارها برای آن خیز برداشتند ولی هیچ‌گاه تداوم نداشت و تنها در مدت کوتاهی ارز تک نرخی در اقتصاد ایران تجربه شد.

بدین ترتیب قیمت روز گذشته دلار نسبت به سقف قیمتی سال‌جاری که در ۱۹ اردیبهشت ماه امسال با نرخ ۱۵ هزار و ۳۵۰ تومان رقم خورد، شاهد افت ۴ هزار و ۱۵۲ تومانی یا ۲۷ درصدی نرخ ارز هستیم.

همچنین اول تیرماه قیمت دلار ۱۳ هزار تومان بود و امروز ۲۶ تیرماه به مرز ۱۱ هزار تومان نزدیک شده است؛ این یعنی قیمت دلار در فاصله کمتر از یک ماه ۲ هزار تومان در بازار آزاد کاهش یافته است.

افت ۱.۲ میلیون تومانی سکه در دو ماه

به دنبال افت قیمت‌ها در بازار ارز، بازار طلا و سکه نیز نزول قیمت‌ها را تجربه کرد. روز گذشته سکه تمام بهار آزادی طرح جدید ۹۳ هزار تومان کاهش یافت و برای نخستین بار پس از دی ماه سال گذشته به کانال ۳.۹ میلیون تومانی بازگشت. دراین روز هر قطعه سکه تمام طرح جدید ۳ میلیون و ۹۲۲ هزار تومان قیمت خورد. این درحالی است که در ۱۹ اردیبهشت ماه امسال این نوع سکه قیمت ۵ میلیون و ۱۵۵ هزار تومان را نیز تجربه کرد که مقایسه آن با نرخ دیروز بازار حکایت از افت یک میلیون و ۲۳۳ هزار تومانی یا ۲۳.۹ درصدی دارد.

همچنین دیروز سکه تمام طرح قدیم نیز ۱۵۰ هزار تومان ارزان شد و به کانال ۳.۸ میلیون تومانی پا گذاشت.نیم سکه نیز ۲ میلیون و ۳۲ هزار تومان قیمت خورد که نسبت به روز سه‌شنبه ۶۰ هزار تومان افت قیمت داشت. ربع سکه هم دراین روز با ۵۰ هزار تومان افت یک میلیون و ۲۲۲ هزار تومان قیمت خورد.

به اعتقاد کارشناسان مهم‌ترین دلیل افت قیمت‌ها در بازار ارز و سپس طلا، تغییر سیاست‌های بانک مرکزی است. این بانک با اشراف اطلاعاتی و عملیاتی دراین بازار ضمن از بین بردن بسترهای سفته بازی مسیر قیمت‌گذاری را تغییر داده است.

 

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا