انرژی

حال و روز پاشنه آشیل برق کشور

طبق آخرین آمار بیش از ۸۰ درصد ظرفیت اسمی تولید برق کشور در بخش واحدهای حرارتی است و عملا بار اصلی تولید برق را نیروگاه های حرارتی بر دوش می‌کشند و می‌توان گفت پاشنه آشیل برق کشور محسوب می‌شوند. برنامه‌ریزی‌های انجام شده حاکی است تا پایان سال جاری ۳۰۲۲ مگاوات به ظرفیت تولید این نیروگاه‌ها اضافه خواهد شد.

به گزارش آرمان اقتصادی، با احتساب افزایش ظرفیت ۵۸۴۵ مگاواتی در طی دولت یازدهم و همچنین افزایش۳۱۴۶ مگاواتی در طی دولت دوازدهم تا نیمه تابستان امسال، شاهد رسیدن افزایش ظرفیت تولید برق حرارتی در ۶ سال اخیر به مرز ۹۰۰۰ مگاوات بودیم.

طی سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶، در مجموع ۴۹ واحد نیروگاه حرارتی جدید با مجموع ظرفیت ۵۸۴۵ مگاوات به مدار بهره‌برداری وارد شد.از ابتدای دولت دوازدهم تاکنون ۲۰ واحد جدید نیروگاهی نیز با مجموع ظرفیت ۳۱۴۶ مگاوات به بهره برداری رسیده است. به طور کلی  از ابتدای دولت یازدهم تا نیمه تابستان امسال در مجموع شاهد بهره برداری از   ۶۹ واحد جدید نیروگاه حرارتی به مجموع ظرفیت ۸۹۹۱ مگاوات بودیم.

همچنین بخوانید

تشریح تاثیر طرح مدیا بر تولید نیروگاه‌های حرارتی

از سوی دیگر تا کنون بیش از ۸۰۰ مگاوات از طریق اجرای پروژه‌های مدیا در نیروگاه‌های مختلف کشور به ظرفیت عملی تولید برق واحدهای حرارتی افزوده شده که این رقم با بهره‌برداری از پروژه‌های مدیا در نیروگاه‌های دماوند و کاشان به بیش از ۱۰۰۰ مگاوات می‌رسد.

بر اساس این گزارش، نیروگاه‌های حرارتی در کشور یا دارای توربین‌های بخار، یا دارای توربین‌های گازی و یا سیکل ترکیبی (توربین گازی و بخاری) هستند و دو پارامتر ارتفاع از سطح دریا و دمای محیط، در میزان توان خروجی توربین‌های گازی بسیار موثر است؛ به طوری که هرچه ارتفاع از سطح دریا بیشتر شود و دمای محیط افزایش یابد، شاهد کاهش توان خروجی توربین خواهیم بود.

ظرفیت نامی یک توربین به معنای این است که این توربین در شرایط ایزو، یعنی در سطح دریا و در دمای ۱۵ درجه سانتی‌گراد چه مقدار تولید برق دارد و حدودا هر ۱۰ درجه که دمای محیط نسبت به دمای ایزو افزایش می‌یابد، ۶.۵ تا ۷ درصد توان خروجی توربین را کاهش می‌دهد. بر این اساس دمای ۴۵ درجه نسبت به دمای استاندارد (۱۵ درجه) منجر به کاهش حدود ۲۰ درصدی توان خروجی توربین می‌شود.

بنابراین نمی‌توان در پارامتر ارتفاع از سطح دریا که محل واقع شدن نیروگاه است تغییری ایجاد کرد، اما می‌توان با خنک‌سازی هوای ورودی به توربین و کاهش اثر دمای بالای محیط، توان خروجی آن را بهبود داد. در این راستا طرح مدیا به عنوان یک طرح موثر در افزایش توان خروجی توربین گازی نام برد. در پاییز و زمستان به علت پایین بودن دمای محیط، توان خروجی توربین‌های گازی بیشتر است و به عبارت ساده با سیستم مدیا، شرایط محیطی تابستان را شبیه به پاییز و زمستان می‌شود. سیستم مدیا موجب خنک شدن ۲۰ تا ۲۵ درجه‌ای هوای ورودی به توربین می‌شود و با این کار موجب افزایش ۱۴ تا ۱۵ درصدی توان خروجی توربین شده که این میزان در توربین‌های V۹۴.۲ بین ۱۵ تا ۲۰ مگاوات است.

طرح مدیا در کدام نیروگاه‌ها اجرا شده است؟

تاکنون بیش از ۸۰۰ مگاوات از طریق اجرای پروژه‌های مدیا در نیروگاه‌های مختلف کشور به ظرفیت عملی تولید برق واحدهای حرارتی افزوده شده که این رقم با بهره‌برداری از پروژه‌های مدیا در نیروگاه‌های شهدای پاکدشت (دماوند) و کاشان به بیش از ۱۰۰۰ مگاوات می‌رسد. پروژه مدیای نیروگاه شهدای پاکدشت (دماوند) برای ۱۰ واحد گازی این نیروگاه آماده افتتاح است که با بهره‌برداری از این پروژه در مجموع ۲۰۰ مگاوات به ظرفیت عملی تولید برق این نیروگاه افزوده می‌شود؛ همچنین در نیروگاه کاشان برای دو واحد گازی، پروژه مدیا اجرا شده که موجب ارتقای ظرفیت عملی تولید برق در این نیروگاه به میزان ۳۵ مگاوات شده است.

سهم خصوصی‌ها در نیروگاه‌های حرارتی

طبق آخرین آمار ۶۷ درصد از ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی متعلق به بخش خصوصی است؛ سهمی که رو به گسترش بوده و قرار است با ۱۱ هزار مگاوات دیگر که توسط این بخش آماده بهره‌برداری است، سهم دولت به حدود ۱۶ درصد کاهش یابد.

هم اکنون نزدیک به ۴۴ هزار مگاوات از ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی مربوط به بخش خصوصی و ۲۱.۵ هزار مگاوات از ظرفیت این واحدها مربوط به بخش دولتی است. در حال حاضر ۶۰۰۰ مگاوات نیروگاه توسط بخش دولتی و ۱۲ هزار و ۸۰۰ مگاوات نیروگاه توسط بخش خصوصی در حال احداث است که براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته، سهم ۳۳ درصدی بخش دولتی در مالکیت نیروگاه‌های حرارتی با احتساب ۱۱ هزار و ۱۴۶ مگاوات نیروگاه حرارتی آماده واگذاری به ۱۶ درصد کاهش خواهد یافت.

به طور کلی بیش از ۹۲ درصد تولید برق کشور بر عهده نیروگاه‌های حرارتی است که مجموع تولید این واحدها در سال گذشته به حدود ۲۸۷ میلیارد کیلووات ساعت رسیده بود.

در این راستا چندی پیش امیر دودابی نژاد – مجری طرح‌های نیروگاه‌های خصوصی شرکت برق حرارتی – با تاکید بر این‌که بیش از ۶۷ درصد نیروگاه‌های کشور تحت مالکیت توسط بخش خصوصی قرار دارد، اظهار کرد: ۱۱ هزار مگاوات دیگر توسط بخش خصوصی آماده بهره‌برداری است که باعث می‌شود سهم دولت به حدود ۱۶ درصد کاهش یابد.

به گفته وی،  به طور کلی ۶۰۰۰ مگاوات ظرفیت از طریق پروژه‌های دولتی و ۱۳۰۰۰ مگاوات از طریق بخش خصوصی بهره‌برداری خواهد شد و ظرفیت بخش خصوصی در این زمینه دو برابر بخش دولتی خواهد شد.

آینده نیروگاه‌های برق حرارتی

طبق آخرین آمار تا پایان سال جاری ۲۰ پروژه برق حراراتی برای ظرفیت ۳۰۲۲ مگاوات در ۱۳ استان به ارزش سرمایه‌گذاری ۲۰ هزار و ۶۶۰ میلیارد تومان افتتاح و ۱۱ پروژه برق حرارتی در هشت استان برای ظرفیت ۵۷۰۴ مگاوات به ارزش ۴۲۰۰ میلیارد تومان کلنگ‌زنی خواهد شد.

انتهای پیام

منبع

ایسنا

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا