انرژی

تکلیف بازار نفت چه می‌شود؟

این روزها و در آستانه اجلاس وزارتی اوپک، قیمت‌های نفت خام شاخص برنت در حال حاضر کمی بیش از ۶۰ دلار در هر بشکه است و اکثر کشورهای اوپک و غیراوپک مشارکت‌کننده در بیانیه همکاری، این قیمت‌ها را نشانه ثبات و توازن بازار نفت می‌دانند.

به گزارش آرمان اقتصادی، هفته گذشته بود که قیمت‌های ۶۰ دلار در هر بشکه برای نفت خام شاخص برنت از سوی وزیر نفت روسیه، قیمت مناسبی و نشان‌دهنده ثبات نسبی در بازار نفت اعلام شد. این در حالی بود که به اعتقاد تحلیلگران، بازار نفت در حال حاضر با دو نااطمینانی مهم مواجه است؛ مهمترین نااطمینانی روند آتی تولید نفت شیل در آینده میان مدت است. تولید نفت شیل در ماه اکتبر سال ۲۰۱۹ در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۸ معادل ۸۵۰ هزار بشکه در روز رشد را تجربه کرده است. این در حالی است که رشد نفت خام شیل در سال ۲۰۱۸در حدود ۱.۶ میلیون بشکه در روز بوده است.

اما بنا بر اعلام مدیریت کل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی، برخی کارشناسان معتقدند قیمت‌های نفت می‌تواند نقش مهمی در توسعه صنعت شیل ایفا کند و افزایش قیمت نفت برای ماه‌های آتی باعث بهبود وضعیت مالی شرکت‌های تولیدکننده نفت و اقتصادی شدن رشد تولید می‌شود. دومین نااطمینانی بازار نفت اما کاهش تنش‌های تجاری میان چین و آمریکا و تأثیر آن بر افزایش رشد اقتصاد جهانی و تقاضای نفت است.

همچنین بخوانید

این موضوع زمانی اهمیت می‌یابد که دونالد ترامپ اعلام کرد احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات برای حل تنش تجاری میان آمریکا و چین در ماه‌های آتی بسیار زیاد است. در صورتی که این امر محقق شود و به دنبال آن تقاضای نفت افزایش یابد، قیمت‌های نفت روندی صعودی خواهد داشت که می تواند برای صنعت شیل نقشی تعیین کننده داشته باشد و باعث افزایش رشد تولید شیل شود.

کارشناسان می‌گویند با درنظر گرفتن این نااطمینانی‌ها، به نظر می‌رسد اوپک درباره تعیین میزان تولید خود راه سختی را در پیش دارد. در صورتی که اوپک تصمیم به کاهش تولید خود بگیرد که منجر به افزایش قیمت‌های نفت شود، این امر می‌تواند منجر به تقویت رشد تولید نفت شیل شود و اوپک بیش از این سهم بازار خود را از دست دهد و حتی بعد از افزایش تولید نفت شیل روند قیمت‌ها نیز تا حدودی کاهشی شود.

از سوی دیگر، در صورتی که اوپک تولید خود را کاهش ندهد و انتظارات مثبت در خصوص کاهش تنش تجاری بین چین و آمریکا محقق نشود، قیمت‌های نفت افت بیش‌تری را تجربه خواهد کرد که با نیازهای بودجه‌ای کشورهای عضو بیانیه همکاری سازگار نیست.

اوپک، مسیر بازار نفت را تعیین می‌کند

در همین باره، خطیبی – کارشناس ارشد حوزه انرژی – گفت: کاهش تنش بین آمریکا و چین می‌تواند تاثیر زیادی در بهبود رشد اقتصادی دنیا داشته باشد، چرا که از این طریق قیمت‌های نفت بهبود می‌یابد و تقاضا نیز در این حوزه افزایش پیدا می‌کند.

وی با تاکید بر این مساله که هرچه جنگ اقتصادی که آمریکا با چین و دیگر کشورها آغاز کرده، ادامه داشته باشد، تولید و صادرات کشورها نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد و همین مساله موجب کاهش تقاضای نفت می‌شود.

این کارشناس ارشد حوزه انرژی هم‌چنین درباره وضعیت قیمت نفت در بازار جهانی بر این عقیده است که بی‌شک این مساله تابع عوامل مختلفی است؛ در شرایط فعلی عرضه نفت زیاد است که همین مساله روی قیمت‌ها تاثیر می‌گذارد و به همین دلیل اگر اوپک بتواند عرضه بازار را مهار کند، قیمت‌ها متعادل می‌شوند اما اگر این اتفاق نیفتد، قطعا شرایط بازار وضعیت مناسبی نخواهد داشت.

خطیبی تصریح کرد: تصمیم اجلاس اوپک مبنی بر کاهش مجدد تولید می‌تواند نقش زیادی در وضعیت بازار داشته باشد، چراکه اگر این کاهش اتفاق افتد، قیمت‌ها متعادل می‌شود.

وی با بیان این‌که قیمت نفت تابع عرضه است، اظهار کرد: تقاضا نیز می‌تواند با جنگ اقتصادی که آمریکا به راه انداخته، کنترل شود؛ به همین دلیل باید بگویم که ما تهدیدها و فرصت‌هایی را در این باره داریم که باید به دنبال متعادل کردن بازار نفت باشیم.

به گفته این کارشناس حوزه انرژی، قیمت‌ها می‌تواند در حدود ۶۰ دلار و شاید کمتر نیز باشد که این مساله به تصمیم اوپک بستگی دارد و تصمیم اوپک می‌تواند نقش مستقیمی در بازار جهانی نفت داشته باشد.

انتهای پیام                                                                                      

منبع

ایسنا

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا