صنعت، معدن، تجارت

عرب:تولید در جنگ با تحریم سلاحی دارد بدون فشنگ/کدام تولیدکننده با ارز صادرات پورشه آورده؟هنوز مدعی‌ام می‌توانیم هاب کفش منطقه شویم

محمد عرب تولیدکننده صنعت کفش که ۲۸آبان ۹۸ در محضر رهبری، از ظرفیت تبدیل ایران به ترمینال کفش خاورمیانه سخن گفته بود، امروز همچنان بر این ادعا استوار است ولی می گوید، تولید کشور در جنگ با تحریم و ده‌ها مشکل داخلی سلاحی در دست دارد که فشنگ ندارد.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، ۲۸ آبان سال ۹۸ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با ۲۵۰۰ نفر از تولیدکنندگان، کارآفرینان و فعالان اقتصادی با اشاره به اهمیت ثروت ملی و گسترش رفاه عمومی در نظام اسلامی و ضرورت امید نبستن به خارج از کشور، تأکید کرده اند: تولید بایستی در کشور پیشرفت پیدا کند؛علاج کار این است. کار و راهبرد اساسی «مصون‌سازی اقتصاد از آسیب تحریمها از طریق تقویت و رونق تولید داخلی» است و بنده پشت این قضیه ایستاده‌ام و از مسیر پیشرفت حقیقی کشور کاملاً دفاع میکنم.

رهبر انقلاب در این جلسه تولیدکنندگان را فرماندهان، پیشروان، خط‌شکنان و صفوف مقدم عرصه حیاتی «تولید داخلی، رونق اقتصادی و گسترش رفاه عمومی» خواندند و خاطرنشان کردند: این میدان خطیر، میدان یک جنگ واقعی است.

در این دیدار چند تن از تولیدکنندگان، کارآفرینان و فعالان اقتصادی به بیان دیدگاه ها و پیشنهادات خود برای بهبود فضای کسب و کار پرداختند که یکی از این کارآفرینان، محمد عرب، رئیس هیئت‌مدیره شرکت شیماکفش بود که در سخنان خود به بیان توانمندی بسیار بالای صنعت کفش کشور پرداخت و با اشاره به اینکه صنعت کفش کشور دارای قطب‌های فعال و مهمّی در استانهای مختلف مانند تهران، تبریز، کرمانشاه، زنجان، قزوین، قم و مشهد است پیشنهاد کرد: با ارائه‌ی طرحی جامع از طرف متخصصین کشور با داشتن دانش و زیرساخت‌ها مواد اولیه و نیروهای کار متخصص ایران را به ترمینال کفشی خاورمیانه جهت تولید و صادرات تبدیل نماییم که در این صورت می توانیم با حضور رقبا سهم بیشتری در بازار کشورهای هم‌جوار و دوردست داشته باشیم.”

گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم، به مناسبت سالگرد این جلسه مهم و استراتژیک که حاوی نکات بسیار مهم در راستای حمایت از رونق تولید در کشور بوده است، تلاش کرده تا با برخی از سخنرانان آن جلسه در محضر رهبر انقلاب گفتگو کند و درباره آنچه طی یک سال گذشته بر صنعت خودشان و کل تولید گذشته است، گفتگو کند، بر همین اساس سراغ محمد عرب رئیس هیئت‌مدیره شرکت شیماکفش رفتیم، وی در این گفتگو قوانین زائد، تصمیمات و بخشنامه های غیرکارشناسی، ماشین‌الات قدیمی، نوسانات نرخ ارز، بازگشت ارز صادرات و کمبود مواد اولیه را مهمترین مشکلات عمومی بخش تولید اعلام کرده است.

مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید:

واحد‌های تولیدی ,

* بزرگترین درد تولید تصمیمات غیرکارشناسی است/ بازار صادرات کفش با چنگ و دندان حفظ شد

محمد عرب رئیس هیئت‌مدیره شرکت شیماکفش در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به اینکه در جلسه سال گذشته خود با مقام معظم رهبری بسیاری از دغدغه هایش را مطرح کرده و در آن جلسه تاکید کرده که درصورت رفع مشکلات، کشور ما می تواند به عنوان هاب منطقه در صنعت کفش جایگاه بسیار خوبی داشته باشد، افزود: اما متاسفانه مسئولینی که در آن جلسه حاضر بودند و همه حرف ها را هم شنیدند، وعده دادند که مشکلات برطرف می شود اما در عمل هیچ کاری برای ما انجام ندادند.

وی با تاکید بر اینکه قرار بر این بود که تصمیمات غیرکارشناسی از سوی دولت اتخاذ نشود، افزود: درد بزرگ ما تصمیمات غیرکارشناسی است، مخصوصاً در حوزه بانکی. ما پتانسل بسیار بالایی در صادرات کفش و ارتقای جایگاه خود در منطقه داریم اما در طول یک سال اخیر به جای حمایت از صادرات، ما را به عقب راندند. با بخشنامه های مختلف صادراتی نه تنها فضا برای تولیدکننده داخلی فراهم نشده بلکه ما با چنگ و دندان بازارهای صادراتی خود را حفظ کرده ایم با این حال نتوانستیم به اهداف از پیش تعیین شده دست پیدا کنیم.

  واحد‌های تولیدی ,  

این تولیدکننده کفش با تاکید براینکه نیروی انسانی برای یک تولیدکننده رکن اصلی به شمار می آید، گفت: برای ما حفظ نیروی انسانی از واجبات فعالیت اقتصادی است. ما امروز در جنگ اقتصادی قرار داریم و تولیدکننده با تلاش بسیار در صدد حفظ نیروی انسانی خود است. ولی از مسئولین سوال می کنم آیا آنها نیز کاری برای حفظ نیروی انسانی واحدهای تولیدی انجام داده اند.

عرب اضافه کرد: یکی از مشکلات اساسی ما قوانین زائد است. تولیدکننده نمی تواند با این قوانین کار تولیدی خود را پیش ببرد، به عنوان نمونه در قوانین گذشته اعلام شده که به هیچ عنوان واحدهای تولیدی نباید در ۱۲۰ کیلومتری تهران فعالیت کنند چرا که در صورت نزدیکی آنها به شهر آلاینده ها افزایش پیدا کرده و از لحاظ محیط زیستی مشکلات برای مردم بوجود می آید. اما سوال ما اینجاست چرا هیچ کس به فکر بازبینی این قوانین نیست مگر تمام صنایع آلاینده هستند.

این تولیدکننده کفش در ادامه گفت: اگر ماشین آلات بروز و به موقع در اختیار تولیدکننده قرار گیرد به طور حتم تولیدکننده بیکار نخواهد داشت. درپی نوسانات  نرخ ارز سرمایه واحدهای تولیدی نصف شد و برخی نتوانستند تأمین مواد اولیه خود را به موقع انجام دهند، به نحوی که از چرخه جا مانده و مجبور به تعطیلی شدند. ما تولیدکننده ماهر و متخصص بسیار داریم که مجبور به تعطیلی واحدهای تولیدی خود شده اند.

عرب اضافه کرد: در کنار یک واحد تولیدی بزرگ چندین کارگاه کوچک قرار دارند که این دو بخش در کنار یکدیگر فعالیت می‌کنند. اگر چرخ کارگاه‌های کوچک نچرخد، کارگاه‌های بزرگ هم به مشکل برخورد می‌کنند.

*تحمیل هزینه های نقل و انتقال ارز به سامانه نیما/ کسی پاسخگویی ضرر و زیان تولیدکنندگان نیست

وی با اعلام اینکه مجوز فعالیت به یک واحد تولیدی داده می شود اما در نهایت هیچ کمکی به آن نشده و حتی می گویند این مجوز نیز به درد نمی خورد، گفت: اگر مجوزها به درد نمی خورد پس چرا صادر می کنید، چرا نمی گذارید تولیدکننده در شرایط تحریم فعالیت کند. به جرأت می توانم بگویم من در شرایط تحریم می توانم تولید و حتی صادرات انجام دهم اما چرا دولت هیچ حمایتی از ما انجام نمی دهد. به ما می گویند ارز حاصل از صادرات خود را به کشور برگردانید طبیعی است که روال تولید چرخش منابع درآمدی است، من اگر منابعی بدست بیاورم آن را صرف کار تولیدی خود کرده و مواد اولیه می خرم ما که نمی رویم ماشین پورشه وارد کنیم.

وی تصریح کرد: دولت به ما اعلام کرده است ارز حاصل از صادرات خود را به سامانه نیما بیاورید، ما نیز گوش کرده و این روال را انجام می دهیم اما به ما بگویید با طی کردن روال انتقال ارز به سامانه نیما ۸ تا ۹ درصد ارزش ارز ما از بین می رود ولی هیچ کس پاسخگوی ضرر و زیان ما نیست.

این تولیدکننده کفش با اعلام اینکه در شرایط تحریم گفته شده نباید جنسی وارد ایران شود، اظهار داشت: ما تولیدکنندگان با چنگ و دندان مواد اولیه خود را وارد  می کنیم و چرخه فعالیت واحد تولیدی خود را به حرکت در می آوریم اما دولت به جای کمک فقط سنگ اندازی می کند. ما یا باید در مقابل شرایط تحریم تسلیم شده و یا باید بجنگیم. امروز تولیدکننده بدون سلاح در حال جنگ است.

*آقایان به جای کمک فقط گفتند حرف زیادی نزنید

وی با اعلام اینکه بعد از جلسه سال گذشته چندین بار اعلام کردم که توانایی تبدیل شدن به هحاب منطقه در بخش صنعت کفش را داریم، گفت: آقایان به جای کمک فقط گفتند حرف زیادی نزنید. کسی کمک به تولید نمی کند، ما در مقابل صادرات یک سری از مواد اولیه خود را وارد می کنیم اما دولت به عناوین مختلف حتی آنها را از گمرکات خودمان ترخیص نمی کند. چگونه بدون مواد اولیه ما فعالیت کنیم.

وی با اعلام اینکه بیانات مهم رهبری در خصوص تولید داخل سرلوحه فعالیت دستگاه های اجرایی نیست، گفت: می گویند گشایش هایی در ترخیص کالاهای دپو شده در گمرک انجام شده اما ما در عمل چیزی نمی بینیم. ما اگر زمین مسکونی یا سرمایه گذاری های دیگری می کردیم به طور حتم از کار تولیدی سود بیشتری داشت.

 واحد‌های تولیدی ,

وی با بیان اینکه در بخش زیره کفش نیازمندی شدیدی به دریافت مواد اولیه از پتروشیمی ها داریم، گفت: متأسفانه ما این مواد را با ارز آزاد آنهم به زحمت از بازار تهیه می کنیم، این در حالی است که این مواد داخلی است و باید با قیمت مناسب در اختیار تولیدکنندگان کفش قرار گیرد.

عرب با اعلام اینکه مجبوریم مواد اولیه را با قیمت بالا از بازار تهیه کنیم، افزود: اگر مواد اولیه به خط تولید نرسد کارخانجات مجبور به تعطیلی هستند به همین دلیل با زحمت مواد اولیه را تهیه می کنیم تا خط تولید خاموش نشود.در حال حاضر تولید ما تا ۴۰ درصد کاهش یافته است.

*عرضه قطره چکانی مواد اولیه توسط پتروشیمی ها/ به ما با هزار نیروی انسانی فقط ۳۶ تن مواد اولیه می رسد

این تولیدکننده کفش گفت: ۸۰ درصد مواد مورد نیاز تولید کفش داخلی و ۲۰ درصد وارداتی است اما سهم این ۲۰ درصد به حدی پررنگ است که در صورت نبود آنها تولید با مشکل روبه رو می شود. البته در مواد داخلی هم پتروشیمی ها در بورس کالا عرضه قطره چکانی دارند و همین ما را مجبور به خرید از بازار آزاد می کند.

به گفته وی ، متأسفانه در بورس کالا هم فروش هم منطقی نیست، به عنوان نمونه یک واحد تولیدی که ۱۰ کارگر دارد با رابطه به راحتی ۲۰۰ تن مواد اولیه می خرد اما واحد تولیدی با نزدیک هزار نیروی انسانی فقط می تواند ۳۶ تن مواد از بورس خریداری کند.

*کرایه های بالای کانتینرها در کالا در گمرکات/دلالی و واسطه گری در ماشین آلات تولید کفش

وی با انتقاد از اینکه برخلاف تمام صحبتها همچنان در ترخیص مواد اولیه مورد نیاز خود مشکل داریم، گفت: پروسه ترخیص کالا در گمرکات بسیار زمان بر است از طرفی ما باید بابت هرکانتینر کالا در گمرکات هزینه ۲۰ دلار را به صورت روزانه پرداخت کنیم البته این رقم در کانتینرهای یخچال دار ۵۰ دلار است.

عرب با اعلام اینکه همه این مشکلات عاملی شده تا میزان صادارت ما کاهش پیدا کند، تصریح کرد: البته میزان فروش کالا در داخل کشور هم کاهش یافته و همین امر عاملی شده تا واحدها کمتر از ظرفیت خود مشغول فعالیت باشند، این در حالی است که توانمندی تولیدکننده کفش ایرانی بالاست و می تواند حضور پررنگی در بازارهای صادارتی و داخلی است.

 این تولیدکننده کفش با انتقاد از اینکه هنوز ما نتوانسته ایم در بازاریابی برای فروش محصولات خود موفق باشیم، گفت:دلالی و واسطه گری در تأمین دستگاه‌ها برای تولیدکنندگان بسیار شده است. علاوه بر این اگر کارگاه‌های کوچک کار نکنند من نمی‌توانم خیاط خوب در اختیار داشته باشم و در نهایت نمی‌توانم با افزایش ظرفیت تولید روبرو شویم. ما امروز در حوزه مواد اولیه غنی هستیم و چیزی کم و کسر نداریم اما از لحاظ قطعات و دستگاه‌ها با مشکل روبرو هستیم.

انتهای پیام/

منبع

تسنیم

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا