صنعت، معدن، تجارت

مسوولان به اقتصادِ مردمی باور ندارند/ اقتصاد ایران مقاوم شده است

رییس سابق اتاق تهران با بیان اینکه مسؤولان به مردمی سازی اقتصاد باور ندارند، گفت: اقتصاد ایران سالها در برابر تحریم‌ مقاومت کرده است بنابراین برای مردمی سازی اقتصاد فقط یک عزم ملی می خواهیم.

یحیی آل‌اسحاق رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفت‌وگو با مهر، درباره شعار سال با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» اظهار کرد: شعار سال ۱۴۰۳ همچون ۸ سال قبل در مورد اقتصاد و به ویژه در حوزه تولید و جهت گیری ها است. البته تفاوت شعار امسال با سال‌های قبل تاکید خاص رهبری بر موضوع تولید و مردمی سازی محسوس اقتصاد است.

همچنین بخوانید

وی افزود: واقعیت این است که اقتصاد تا مردمی نشود رشد و جهش لازم را نخواهد داشت. منتهی این بحث از زمان امام خمینی (ره) هم مطرح بوده است. در اوایل انقلاب درصد بالایی از اقتصاد ایران به صورت دولتی اداره می‌شد که در ادامه امام خمینی در رابطه با دولتی شدن اقتصاد فرمودند که کارهایی که مردم می‌توانند کنند را دولت‌ها انجام ندهند. مقام معظم رهبری هم همیشه این مساله را عنوان می‌کردند که نقطه اوج آن هم در رابطه با اصل ۴۴ قانون اساسی بود که بر اساس آن دولت باید کار مردم را به مردم واگذار کند.

آل اسحاق تصریح کرد: قبلاً عنوان می‌شد که بیش از ۸۰ درصد اقتصاد در اختیار دولت است و شاید در طول این سال‌ها ۱۵ تا ۲۰ از این حجم کاسته شده باشد اما اتفاق ویژه ای هنوز نیفتاده است. نمود آنچه که درباره خصوصی سازی انجام شده است را می‌توان در بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای وزارت نفت و گلایه‌های ایشان از وضعیت خصوصی سازی دید.

وی با بیان اینکه سه قوه باید با همکاری یکدیگر زمینه مردمی کردن اقتصاد در سال جاری را فراهم کنند، گفت: مردمی سازی اقتصاد مساله پیچیده‌ای نیست بلکه یک عزمی نیاز دارد که این عزم هم نیاز به همت مسؤولان دارد. هدف باید این باشد که روابط حاکم بر اقتصاد به مردم واگذار شود و دولت نباید در اجرای اقتصاد دخالت کند بلکه اقتصاد توسط مردم و نهادهای مردمی باید اداره شود.

مسؤولان به مردمی سازی اقتصاد باور ندارند

آل اسحاق افزود: علم به مردمی سازی اقتصاد وجود دارد اما باور وجود ندارد؛ یعنی مسؤولان آگاه به مزایای واگذاری امور به مردم هستند اما به آن باور ندارند و در نتیجه این موضوع عملیاتی نمی‌شود. تا زمانی که مسؤولان به این موضوع باور پیدا نکنند همین آش است و همین کاسه. متأسفانه برخی ذی‌نفعان منافع شأن در باقی ماندن شرایط موجود است و اگر به مردم واگذار کنند، آن اقتدار، اختیارات و امتیازات از دستشان گرفته می‌شود.

وی تصریح کرد: جهش اقتصادی زمانی شکل می‌گیرد که اقتصاد مردمی شود که کار سختی هم نیست زیرا حاکمیت می‌تواند با یک عزم ملی و با مصوبه دولت و مجلس اعلام کند که هیچ نهاد دولتی نباید وارد اقتصاد کشور شود؛ به عنوان مثال اعلام شود که هیچیک از اعضای هیأت مدیره ایران خودرو، شستا و… نباید دولتی باشند.

رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران افزود: اقتصاد ما چنان توانی دارد که بیش از ۳۵ سال است در برابر تحریم‌های ملی و بین المللی مقاومت کرده است بنابراین برای مردمی سازی اقتصاد فقط نیاز به یک عزم ملی داریم. جهش تولید در سایه مشارکت محسوس مردمی، به عنوان یک پروژه باید در دستور کار مسؤولان قرار گیرد و پس از باور پیدا کردن به این پروژه، آن را عملیاتی کنند.

در تأمین منابع مشکل نداریم در تعیین راهبردها مشکل داریم

وی با بیان اینکه بنیان‌های اقتصادی ما قوی است، گفت: ما برای رشد اقتصادی بنیان‌های خوبی داریم؛ به عنوان نمونه در تأمین نیروی انسانی، منابع طبیعی، موقعیت ژئوپلتیک و… هیچ مشکلی نداریم بلکه مشکل از راهبردها و نگاه ما به اقتصاد است. رهبری هم ۸ سال است گرا می‌دهند که تولید باید جهش کند و در نهایت مردمی شود. اگر این تصمیم سامان یابد قطعاً اقتصاد رشد خوبی خواهد کرد.

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با بیان اینکه با تغییر دولت‌ها، رویکردها نباید تغییر کند، ادامه داد: در اقتصاد کشور باید سیاست گذاری، هدایت، نظارت و پشتیبانی دست دولت و اجرا دست مردم باشد.

وی گفت: اینکه اقتصاد کشور باید به دست مردم باشد، هنوز برای برخی مسئولان تبدیل به باور نشده است؛ دولت به جای اینکه همه امور را در اختیار گیرد تا تخلف صورت نگیرد، باید نظارت را تقویت کند و این نظارت به صورت سیستمی انجام شود.

آل اسحاق تاکید کرد: خصوصی سازی‌های نیز که انجام می‌شود باید برای رشد و توسعه اقتصاد کشور باشد نه اینکه تنها با آن کسری بودجه دولت را تأمین کنیم.

منبع

مهر

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا