حسابداری مالیاتی در سال ۱۴۰۳
حسابداری مالیاتی یکی از زیر شاخههای حسابداری بوده که در شرکتها مورد استفاده قرار میگیرد. برای مطالعه این مطلب کلیک کنید.
مالیات به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای تامین منابع مالی دولت، نقش حیاتی در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور دارد. در این راستا، شرکتها و افراد حقیقی موظف به پرداخت مالیات به دولت هستند. از آنجا که محاسبه، پرداخت و گزارشدهی مالیاتها نیازمند دانش و تخصص بالایی است، حسابداری مالیاتی به عنوان یکی از شاخههای اصلی حسابداری، وظیفه رسیدگی به امور مالیاتی سازمانها را بر عهده دارد.
با پیشرفت تکنولوژی و افزایش پیچیدگیهای قوانین مالیاتی، استفاده از نرمافزارهای حسابداری و سامانههای مالیاتی برای ثبت و پیگیری اطلاعات مالی، به ویژه در حوزه گزارشدهی مالیاتی و ارائه صورتحسابها، بسیار ضروری شده است. این نرمافزارها علاوه بر تسهیل فرآیندهای مالی، باعث کاهش خطا و افزایش دقت در محاسبات مالیاتی میشوند. در ادامه، به بررسی اهمیت و کاربرد حسابداری مالیاتی، گزارشهای مالی و نقش نرمافزارهای حسابداری در بهبود و تسهیل امور مالیاتی پرداخته میشود.
حسابداری مالیاتی چیست؟
حسابداری مالیاتی یکی از زیر شاخههای حسابداری بوده که در شرکتها مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع حسابداری، حسابدار مالیاتی تنها به مسائل مالیاتی توجه دارد و به امور مالیاتی میپردازد.
امروزه با توجه به الزام ثبت صورتحساب الکترونیک برای مشمولین قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، این اقدامات به افراد دارای تخصص در این زمینه مانند حسابداران، مدیران مالی و… سپرده شده و در حال گسترش است.
حسابداری که به آن «زبان تجارت و اقتصاد» گفته میشود،نتایج فعالیتهای اقتصادی یک سازمان را اندازهگیری و ارزیابی نموده و این اطلاعات را در قالب گزارشها و تحلیلها، به کاربران مختلفی مانند سرمایه گذاران، بستانکاران، مدیریت و تنظیم کنندگان منتقل مینمایند.
امور مربوط به سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی نیاز به دقت بالا داشته و حسابداری مالیاتی در حال توسعه میباشد.
نرم افزار حسابداری
نرمافزارهای حسابداری بر پایه مفاهیم حسابداری طراحی شده و جهت تسهیل امور حسابداری کاربرد دارند.
در حال حاضر تعداد زیادی از شرکتهای نرم افزاری، نرم افزار یا بستر وبسرویس خود را ارائه دادهاند که نام برخی از آنها به شرح زیر است:
- سپیدار سیستم آسیا
- فن آوران آیسان آیتک
- فن آوران اطلاعات خبره
- مشاوران برگزیده نرم افزار (مبنا)
- طراحی و توسعه نرم افزار شیخ بهایی
- مشاورین پارس سیستم
- داده کاوان پیشرو ایده ورانگر
- نوید داده پرداز پیرامید
- پژوهش رایانه هوشمند
- مهندسی رز اندیشه هوشمند
- فنی و مهندسی سافر مهر خاوند
- سازگاری یکپارچه توسعه کسب و کار
- تحلیلگران سپهر سیستم رایا
- دانش بنیان پرسین ویژه امین
- یکتا ارتباط تعاملی پرتو نما
- داده افزاری رایانه یاران کوشا
- پژوهان سپند
- فرهیختگان آروین آراد
گزارش مالی
به گزارش درونسازمانی یا برونسازمانی که توسط شرکتهای خصوصی یا نیمهخصوصی ارائه میشود و دربردارنده شامل جزئیات فعالیت اقتصادی سازمان یا واحد اقتصادی مانند سود و زیان، هزینهها، حقوق صاحبان سهام است صورت مالی گفته میشود.
این گزارشات به شکل دورهای تهیه میشوند و تهیه آنها بر عهده بخش حسابداری مالیاتی در هر سازمان میباشد.
هدف صورتهای مالی یا گزارشهای مالی یا گزارشگری مالی عبارت است از بازنمایی اطلاعات خلاصهشده و طبقهبندیشده درباره وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری، به گونهای که برای دامنه گستردهای از استفادهکنندگان صورتهای مالی در اتخاذ تصمیمات اقتصادی سودمند واقع شود.
این گزارش گزارشات باید در دفاتر قانونی شرکت یا موسسه به ثبت برسند و ثبت آن به دقت و توجه ویژهای نیاز دارد؛ زیرا این گزارشات جزء مهمترین اسناد شرکت محسوب میشوند.
- روش تهیه گزارش
- از طریق نرم افزار حسابداری
- از طریق کارشناسان متخصص حسابداری مالیاتی
- انواع گزارشات مالی
گزارش از دفاتر روزنامه: این گزارش شامل جزئیاتی از تمامی تراکنشهای روزانه شرکت است.
گزارش از تراز آزمایشی: تراز آزمایشی وضعیت مالی شرکت در یک زمان خاص را نشان میدهد و داراییها، بدهیها و سرمایه شرکت را نمایش میدهد.
گزارشات اخذ شده از ترازنامه: این گزارش شامل جزئیات ترازنامه شرکت است که اطلاعاتی از داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان را نمایش میدهد.
گزارشات اخذ شده از صورت سود و زیان : این گزارش شامل جزئیات صورت سود و زیان شرکت در یک دوره زمانی خاص است.
نمودارها: نمودارها و گرافیکها میتوانند به تصویر کشیدن دادههای مالی کمک کنند و درک بهتری از وضعیت مالی را فراهم کنند.
- انواع گزارش صورتهای مالی
- صورت وضعیت مالی یا ترازنامه
- صورت مالی سود و زیان
- صورت مالی جریان وجوه نقد
- صورت سودوزیان جامع
- نحوه دریافت گزارش
در صورتی که از نرم افزار حسابداری برای ثبت فاکتورهای خود استفاده مینمایید، باید گزارش فاکتورهای ارسالی به سامانه مودیان را از نرم افزار دریافت نمایید. در صورتی که نیاز به دریافت گزارشی از کارپوشه سامانه مودیان دارید، امکان دریافت فایل خروجی اکسل فراهم است.
استفاده از نرم افزار حسابداری در یک شرکت امری ضروری بوده و مزایای بسیاری برای متخصصین این حوزه دارد. با توجه به مشمولیت بسیاری از مودیان حقیقی و حقوقی، مسئلهی ثیت صورتحساب الکترونیک از اهمیت بالایی برخوردار است و بیشتر تمرکز حسابداران یا مدیران مالی بر ثبت فاکتورها، بررسی اعداد و ارقام، بررسی سامانه مودیان جهت جلوگیری از هرگونه مالیات و پرداخت جریمه است.
اهمیت ثبت صورتحساب در سامانه مودیان منجر به افزایش مسئولیتهای واحد «مالی» شرکتها شده و نگرانیهای زیادی را ایجاد نموده است.
شرکتهای معتمد مالیاتی که از سمت «سازمان امور مالیاتی کشور» مورد تایید هستند، پس از عقد قرارداد، مسئولیت ارسال دادههای شما و فاکتورها به سامانه مودیان را دارند و درصورت عدم ارسال، جهت برطرف سازی مشکل با سازمان امور مالیاتی در ارتباط خواهند بود و درصد زیادی از نگرانی متخصصان مالی و حسابداران مالیاتی را کاهش میدهند.