حاشیه سود خالص صنایع منتخب بازار سرمایه در ۱۲ ماهه منتهی به تابستان امسال، به ۱۳.۶ درصد رسید/ محدودیت در مصرف انرژی، دلیل اصلی کاهش سودآوری صنایع بورسی
گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس نشان میدهد: حاشیه سود خالص صنایع منتخب بازار سرمایه در ۱۲ ماهه منتهی به تابستان امسال، به ۱۳.۶ درصد رسید.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا)، گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار حاکی از آن است که حاشیه سود خالص صنایع منتخب بازار سرمایه در تابستان ۱۴۰۱ معادل ۱۹.۲ درصد و در تابستان ۱۴۰۲ معادل ۱۶.۷ درصد بوده در حالی که در تابستان امسال به ۱۳.۶ درصد رسیده است.
بر اساس این گزارش، حاشیه سود خالص صنایع منتخب بازار سرمایه در پاییز ۱۴۰۱، به میزان ۱۷.۸ درصد و در پاییز ۱۴۰۲ معادل ۱۶.۴ درصد بوده است.
همچنین، حاشیه سود این صنایع در زمستان ۱۴۰۱، به میزان ۱۷.۳ درصد و در زمستان ۱۴۰۲ به میزان ۱۵.۱ درصد رسیده است.
دادههای این گزارش نشان میدهد؛ حاشیه سود صنایع منتخب بازار سرمایه در بهار ۱۴۰۲، معادل ۱۶.۷ درصد و در بهار امسال، به میزان ۱۴ درصد رسید.
تغییرات سودآوری صنایع منتخب بازار سرمایه
گزارش این اداره نشان میدهد؛ سود خالص در تابستان ۱۴۰۳ نسبت به بهار ۱۴۰۳ در صنایع فلزات اساسی، استخراج کانههای فلزی با کاهشی به میزان ۹ و ۲ همت و صنعت فرآوردههای نفتی و سایر صنایع با افزایشی به میزان ۲ و ۱۱ همت مواجه بودهاند.
براین اساس، اعمال محدودیت در مصرف انرژی برق برای بازه زمانی ۹۰ روزه خرداد امسال تا ۱۶ شهریور امسال از دلایل اصلی کاهش در سودآوری صنعت فلزات اساسی به میزان ۹ همت معادل ۱۵ درصد بوده است.
این گزارش میافزاید؛ با توجه به نقش حائز اهمیت انرژی برق برای صنایع بااهمیت بازار سرمایه، محدودیت در مصرف انرژی منجر به کاهش میزان تولید و به تبع آن کاهش میزان فروش و سودآوری میشود.
کاهش سودآوری در صنعت استخراج کانه های فلزی
گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس نشان میدهد؛سوآوری در صنعت استخراج کانههای فلزی نیز با کاهشی به میزان ۲ همت معادل ۱۴ درصد همراه بوده است.
اعمال محدودیت در مصرف انرژی برق برای بازه زمانی ۹۰ روزه، بنیادهای ضعیف بازار فولاد و سنگ آهن در چین و تقاضای ضعیف برای محصولات فولادی از دلایل کاهش سودآوری این صنعت شده است.
رشد سودآوری در صنعت فرآوردههای نفتی
در مقابل اما سودآوری در صنعت فرآوردههای نفتی با افزایشی به میزان ۲ همت معادل ۱۰ درصد همراه شده است.
براساس دادههای آماری این گزارش، رشد نرخ تسعیر ارز به میزان ۸درصد (از ۴۲۸,۹۹۸ ریال به ۴۶۱,۵۲۸ ریال) باعث شده، علی رغم کاهش میانگین کرک اسپرد (از ۹.۸ به ۹.۱ دلار بر بشکه) و نفت برنت (از ۸۴ به ۸۰ دلار بر بشکه) از دلایل افزایش سودآوری این صنعت بوده است.
سودآوری در سایر صنایع
افزون براین، سودآوری ۱۱ همتی در سایر صنایع نیز به دلیل افزایش سودآوری صنایع خدمات فنی و مهندسی و عرضه برق، گاز، بخاروآب گرم بوده است.
افزایش سودآوری صنعت خدمات فنی و مهندسی
این گزارش میافزاید، افزایش ۵ همتی سودآوری صنعت خدمات فنی و مهندسی به دلایلی چون افزایش درآمد و سودآوری نماد «رمپنا» به دلیل انعقاد ۲ فقره قرارداد جدید در حوزه نفت و گاز در تیرماه امسال بوده است.
صنعت عرضه برق، گاز، بخاروآب گرم
گزارش معاوت نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان حاکی از آن است که سودآوری صنعت عرضه برق، گاز، بخاروآب گرم نیز به میزان ۴.۵ همت افزایش داشته است.
براین اساس، اصلاحیه نرخ سوخت و خوراک گاز در سال ۱۴۰۲، منجر به تعدیل نرخ خوراک و سوخت گاز در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۳ نسبت به سه ماهه نخست امسال شده است، بنابراین تعدیل صورت گرفته در نرخ سوخت گاز به صورت شناسایی بعنوان سایر درآمدها و یا کاهش بهای تمام شده همراه بوده است.
افزایش ۲۰ درصدی تولید صنعت خودرو
داده های آماری این گزارش نشان میدهد، افزایش ۲۰ درصدی مقدار تولید صنعت خودرو و ساخت قطعات نسبت به ماه گذشته عمدتا ناشی از افزایش مقدار تولید نمادهای خساپا، خودرو و خپارس به ترتیب به میزان ۲۳، ۱۳ و ۳۹ درصد بوده است.
همچنین، از جمله دلایل افزایش حجم تولید مهر ماه ۱۴۰۳ در مقایسه با شهریور ماه، به پایان رسیدن محدودیت های ناشی از قطع برق و تامین ارز بوده که اثر آن بر صنایعی نظیر خودرو و ساخت قطعات به وضوح مشخص است.