بانکبانک و بیمه

تامین مالی ۳ میلیارد دلاری در سال ۱۴۰۴ از طریق «پیش فروش ارز» / انگیزه بازگشت ارز صادرکنندگان خرد با «بازار امتیاز صادراتی» افزایش می‌یابد

رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: پیش‌فروش ارز می‌تواند منجر به کاهش ریسک و همچنین ایجاد ثبات بازار ارز شود.

به گزارش خبرنگار ایبنا، محمدرضا فرزین؛ رئیس‌کل بانک مرکزی در آیین رونمایی از سامانه پیش‌فروش ارز و بازار معاملات امتیاز صادراتی، گفت: امروز در مرکز مبادله ارز و طلای ایران سامانه پیش‌فروش ارز و بازار معاملات امتیاز صادراتی که به عنوان یک بازار دوم فعالیت می‌کند، را افتتاح خواهیم کرد. سامانه پیش‌فروش ارز چیزی شبکه به بازار فروارد مارکت است، گرچه به دلیل محدودیت‌هایی که داریم کامل نیست اما در چارچوب بازار فروارد مارکت طراحی شده است. زمان زیادی است که نیاز به بازار امتیاز صادراتی را به دلیل مشکلاتی که در حوزه مدیریت ارز کشور وجود داشت، حس کرده‌ایم و اعضای اتاق بازرگانی نیز درخواست این مسئله را داشتند که با همکاری بانک مرکزی، اتاق بازرگانی و وزارت صمت این اتفاق امروز محقق می‌شود.

فرزین بیان کرد: در سال جاری با چند مسئله مواجه شده‌ایم و به دنبال راه‌حل‌های جدید برای هر کدام هستیم. همانطور که می‌دانیم امسال از سوی مقام معظم رهبری سال سرمایه‌گذاری برای تولید نام‌گذاری شده است. در این راستا قصد داریم که چنین ابزار‌هایی را ایجاد کنیم تا منابع ریالی و ارزی لازم برای تامین مالی رشد و سرمایه‌گذاری را فراهم کنیم.

رئیس‌کل بانک مرکزی عنوان کرد: مدتی قبل ابزار جدید صکوک ارزی را معرفی کردیم و گفتیم که قصد داریم ۲ میلیارد دلار صکوک ارزی را در مرکز مبادله ارز و طلای ایران منتشر کنیم. این اوراق یورویی و نرخ ۶ درصد است و می‌تواند در تامین مالی ارزی بنگاه‌ها بسیار اثرگذار باشد.

وی افزود: تاکنون ۴۶۰ میلیون دلار صکوک ارزی به فروش رفته و امیدواریم تا پایان امسال ۲ میلیارد دلار تامین مالی ارزی از طریق این ابزار محقق شود. ارزیابی داریم که ابزار پیش فروش ارز نیز حدود ۳ میلیارد دلار به تامین مالی کمک کند.

فرزین گفت: پیش‌فروش ارز هم می‌تواند منجر به کاهش ریسک و هم می‌تواند منجر به ایجاد ثبات نرخ ارز شود. استفاده از این ابزار برای بازرگانان درباره نرخ ارز اعتماد ایجاد می‌کند و ریسک صنعت را کاهش می‌دهد.

رئیس‌کل بانک مرکزی تصریح کرد: در کشور بنگاه‌های بزرگی داریم که درآمد ارزی بالایی دارند و می‌توانند در این بازار مشارکت داشته باشند.

وی افزود:البته بنگاه‌هایی در این بازار فعالیت خواهند داشت که تعهدات ارزی خود را به خوبی انجام داده باشند و خوشنام باشند و همچنین طرح توسعه‌ای مناسبی را ارائه کنند.

فرزین اظهار داشت: ابزار دوم که مربوط به یک بازار دوم است نیز بازار امتیاز صادراتی است تا بتوانیم از طریق آن سیاست‌های ارزی و سیاست‌های تجاری را به یکدیگر نزدیک کنیم.

رئیس‌کل بانک مرکزی خاطر نشان کرد: تشخیص بنگاه‌های مشمول فعالیت در بازار امتیاز صادراتی با وزارت صمت است و وزارت صمت بر اساس سیاست‌های خود آن‌ها را به بانک مرکزی معرفی می‌کند. این بنگاه‌ها می‌توانند در یک بازار رقابت کرده و امتیاز صادراتی را خرید و فروش کنند.

وی افزود: در این بازار بیشتر صادرکنندگان خرد و صادرکنندگان حوزه محصولات کشاورزی و صنایع دستی فعالیت خواهند داشت. با توجه به اینکه در بازگشت ارز این صادرکنندگان مشکل داریم، امیدواریم که با این ابزار جدید برای این صادرکنندگان انگیزه بازگشت ارز ایجاد شود و این بازار منجر به تامین مالی ارزی بهتر و ثبات در بازار ارز شود.

رئیس‌کل بانک مرکزی بیان کرد: در مرکز مبادله ارز و طلای ایران به دنبال ایجاد ابزار‌های جدید هستیم. در سال جدید به دلیل کاهش قیمت نفت، درآمد ارزی کاهش پیدا کرد و تلاش کردیم که ایجاد ابزار‌های جدید، تامین ارز را جبران کند تا دچار مشکل نشویم. این رویکرد تاکنون بسیار خوب جواب داده است و امیدواریم که بتوانیم ارز مورد نیاز برای رشد تولید و اقتصاد کشور را به خوبی فراهم کنیم.

فرزین در پایان تاکید کرد: امیدواریم با این اقدامات و با همکاری وزارت صمت و اتاق بازرگانی به فرآیند رشد و توسعه کشور کمک کنیم.

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا