انرژی

آقای رئیس ستادمبارزه با قاچاق کالا! روزانه ۱۵۰۰ کامیون بنزین قاچاق می‌شود، مامورانتان گزارش می‌دهند؟

موضوع بازگرداندن کارت سوخت به چرخه بنزین و گازوییل به منظور جلوگیری از قاچاق این مواد،مدتی است در رسانه ها مطرح شده و ازآن به عنوان راه حل مبارزه با پدیده قاچاق یاد می شود.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، ارقامی که به طور رسمی و غبررسمی از میزان قاچاق بنزین ذکر می شود بین ۳۰تا۴۰میلیون لیتر در روز است. به عبارت دیگر تقریبا همه بنزینی که توسط وزارت نفت برای تامین کمبود سوخت خودروها وارد کشور می شود،از مرزها خارج و به کشورهای همسایه می رود.

درآمدی که برای قاچاقچیان از این ناحیه بدست می آید، ارقامی نجومی است و به نظر می رسد مراکز مبارزه با قاچاق ، کارکرد کاملا ناموفقی در این زمینه دارند.

یک محاسبه ساده

هرچند بخشی از سوخت که از مرزهای غربی و شرقی و احتمالا جنوبی از کشور قاچاق می شود توسط قاچاقچیان خرده پا یا عوامل آنان انجام می گیرد، اما ساده اندیشی است اگر گمان کنیم همه این ۳۰-۴۰میلیون لیتر با شیوه های ساده ای مثل حمل با ظرفهای ۲۰تا ۵۰لیتری از کشور خارج شود.

قاچاق سوخت

اگر فرض کنیم هر کامیون حمل بنزین ۲۰۰۰۰ لیتر گنجایش داشته باشد برای حمل ۳۰میلیون لیتر بنزین در روز باید ۱۵۰۰دستگاه کامیون نفتکش در اختیار داشت. اگر باز هم فرض کنیم قاچاق با همین کامیونها انجام می شود حتما مرزبانها با آنها برخورد خواهند کرد .ضمن اینکه طبق آمار رسمی تعداد کامیونهای حمل سوخت در کشور،ده هزار دستگاه است .

در فرض دیگر اینکه این ۳۰میلیون لیتر با وانت هایی مثلا با ظرفیت ۳۰۰۰ لیتر جابجا شود. در این حالت بیش از ۱۰۰۰۰ وانت لازم است که باز هم نمی توان پذیرفت این تعداد وانت به راحتی از چشم ماموران دور بمانند. حتی بعید است استفاده از باک های بزرگ در کامیونها و قاچاق از این طریق هم، رقم قابل توجهی را در بر بگیرد.

به ناچار باید فرض دیگری را پذیرفت:”قاچاق سازمان یافته با کامیونهای بزرگ”زیرا هزینه حمل را بشدت کاهش می دهد. . اما اشکال این فرض آن است که ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز، با تشکیلاتی که در سراسر کشور دارد چرا با این حجم باورنکردنی از قاچاق سازمان یافته مبارزه نمی کند؟ یا لااقل ار وجود باندهای مافیایی در قاچاق سوخت پرده برنمی دارد؟

با توجه به اینکه حجم قاچاق بنزین با میزان واردات آن برابر است، بهتر نیست واردات این محصول مستقیما در اختیار قاچاقچیان قرار گیرد ! و هزینه های جانبی از جمله حمل و نقل را نه وزارت نفت که خود قاچاقچیان بپردازند؟

و سوال دیگر اینکه اگر کارت سوخت مجددا فعال شود،چه میزان از حجم قاچاق کاسته می شود؟ و آیا قاچاقچیانی که ظاهرا نه چندان سخت،۳۰میلیون لیتر بنزین را خارج می کنند، قادر به تهیه کارت سوخت مورد نیازشان نیستند؟

منبع
خبر آنلاین

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا