اقتصاد کلان

دفاع رییس جمهور از فرهاد دژپسند، وزیر پیشنهادی اقتصاد

رییس جمهور گفت: امروز ما در برابر یک دشمن به میدان رفتیم؛ همان طور که تیم ملی برای همه ما است، امروز تیم ‌ملی ما است که به میدان رفته است، پس رقابت‌های لیگی را کنار بگذارید.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی ظهر امروز (شنبه) در مجلس شورای اسلامی در  نطق دفاعیه خود از وزیر پیشنهادی اقتصاد با بیان این که بی تردید وزارت اقتصاد یکی از وزارتخانه‌های مهم ما در این مقطع  است، اظهار کرد:  درآمد ما بخش عمده آن از طریق این وزارتخانه تامین می‌شود، بنابراین بخش مالیات برای ما اهمیت خاصی دارد. امروز ما نیازمند به عدالت مالیاتی هستیم. در بسیاری از کشورهای دنیا آموزش، بهداشت، زندگی مردم و  حتی حقوق کارمندان اداری از مالیات پرداخت می‌شود، بنابراین ما امروز باید اخذ مالیات را افزایش دهیم و این کار از طریق افزایش کسانی که مالیات می‌دهند صورت بگیرد. ما در شرایط فعلی که رکود حاکم است، نمی توانیم مالیات را افزایش دهیم اما می‌توانیم کسانی را که فرار مالیاتی دارند به مسیر درست باز گردانیم.

وی با اشاره به نقل قولی از مقام معظم رهبری در یکی از جلسات خصوصی، اظهار کرد: رهبری انقلاب در یکی از جلسات به ما می‌گفتند که مالیات پرداخت کردن بر مردم واجب شرعی است و همه کسانی که تریبون دارند و مجتهدان شرعی باید به مردم بگویند که فرار مالیاتی حرام شرعی است. پس ما نیز نباید بگذاریم یک عده مالیات پرداخت کنند و بار سنگین آن را بر دوش گیرند، اما عده ای دیگر حقوق مردم را ضایع و پایمال کنند.

همچنین بخوانید

رییس جمهوری با اشاره به این که یکی از مسئولیت های مهم وزارت اقتصاد در شرایط فعلی اخذ مالیات و گمرکات است، اظهار کرد: بخش عمده ای از کار وزارت اقتصاد اخذ گمرکات است که برای تعادل در واردات و صادرات و همین طور سایر زمینه‌ها به کمک دولت می‌آید. همچنین کار مبارزه با قاچاق نیز یکی دیگر ازوظایف گمرکات است که از جمله مهم‌ترین آنها به شمار می‌آید و البته در این زمینه  سازمان‌ها و نهادهای دیگری نیز با دولت همکاری می‌کنند.

روحانی افزود: امروز وزارت اقتصاد ما مسئول  کنترل تورم و افزایش رشد اقتصادی است. وزارت اقتصاد در کنار بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه کشور باید تلاش کنند تا تورم را مهار کرده و به نظر من این شدنی است.

رییس جمهوری با تاکید بر این که ا مروز فرصت های خوبی برای تحولات اساسی در اقتصاد کشور داریم، تاکید کرد : یک معضل بزرگ ما در شرایط فعلی بانک ها هستند. آنها از یک طرف بار سنگین اقتصاد کشور را بر دوش می کشند. تا حدی که سرمایه‌گذاری به مدد بانک‌ها صورت می‌گیرد. تعاملات ما با سایر کشورها و روابط پولی و مالی‌مان با خارج از کشور از طریق بانک ها امکان پذیر است. پس آنها نقش مهمی دارند و پس انداز مردم را به سرمایه‌گذاری مثبت و در نهایت به افزایش رشد اقتصادی بدل می‌کنند، اما اگر به اصلاح بانک ها نپردازیم همان بانکی که می‌تواند راه گشا باشد، ممکن است به معضل اقتصادی بدل شود.

روحانی ادامه‌ داد: همه امروز می‌گویند که رشد نقدینگی در کشور بالا رفته است. این مشکل همیشه وجود داشته است. قبل از انقلاب از سال ۴۱ تا ۵۷ به طور متوسط رشد نقدینگی ما بالای ۲۵ درصد بوده است و در مقاطع مختلف پس از انقلاب نیز به طور متوسط ۲۶ تا ۲۷  درصد بوده است، اما در دولت یازده رشد نقدیندگی ۲۴ درصد و در آغاز دولت دوازدهم این میزان به ۲۲.۱ درصد رسیده است. پس دوستان بدانند که این رشد نقدینگی از آسمان نازل نشده است ،‌ بلکه همیشه وجود داشته است، اما رشد نقدینگی نیز  در سایه فرایند فزاینده یا رشد نقدینگی بر مبنای موضوعات پولی و مالی دو موضوع کاملا متفاوت است.

وی افزود: رشد نقدیندگی ما در سالهای اخیر بر مبنای پایه پولی و ضریب فزاینده بوده است. در حالی که معمولا در سال‌های قبل رشد نقدیندگی به خاطر استقراض دولت از بانک مرکزی انجام می شده است، اما امروزه رشد نقدیندگی ما در سایه رشد بانک ها از منابع بانک مرکزی شکل گرفته است، بنابراین انضباط   پولی و مالی خود را حفظ و حراست کرده است  ولی بانک ها ضمن این که بخش عمده از مشکلات ما را حل می‌کنند اما متاسفانه مشکل آفرین هستند. یکی از این موارد، کمک به رشد نقدیندگی است.

رییس جمهوری با بیان این که ما باید موضوع رشد نقدیندگی را حل کنیم، اظهار کرد: بانک‌های ما باید اصلاح شود و دست از بنگاه داری بردارند و تحت انضباط دقیق بانک مرکزی در آیند. ما در هفته‌ های اخیر به اختیارات بانک مرکزی افزوده ایم و در جلسات سه قوه و در شورای عالی اقتصادی از قانون عبور نمی‌کنیم. اگر موردی هم لازم باشد با یک سقف زمان بندی مشخص موقت نهایتا یک ساله این کار را انجام می‌دهیم و قانون را مجلس شورای اسلامی باید اصلاح کند. ما قانون را تغییر نخواهیم داد.

روحانی تاکید کرد : در مصوبه اخیرمان برای نظارت بانک مرکزی بر موسسات مالی و بانک های خصوصی و دولتی اختیار آن را افزایش دادیم. اما وزیر اقتصاد ما که دارای تجربه و تحصیلات اقتصادی است کاملا باید این را بداند که امروز بار سنگینی را بر دوش خود قرار می‌دهد.

وی با اشاره به کمک نمایندگان به وزیر پیشنهادی  اقتصاد در زمینه عبور از شرایط حساس فعلی، اظهار کرد:  من از تمامی کاندیداهایی که امروز به شما معرفی کرده‌ام پرسیده ام که از ۲۴ ساعت چند ساعت کار می‌کنند. آنان اگر کمتر از ۱۴ ساعت کار کنند نمی‌توانند بار سنگین وزارت را به مقصد برسانند. ما نمی توانیم با هشت ساعت و ۱۰ ساعت کار کردن به جایی برسیم. من از تمام نمایندگان خواهش می‌کنم که به عنوان کسانی که مخالف یا موافق درباره وزرای پیشنهادی سخن می‌گویند حتما انتظارات خود را از وزیر مربوطه اعلام کنند. آنان باید توقعات خود را به وزرا منتقل کنند و شرایط اجتماعی را برای آنان بازگو کنند. ما باید با توان بیشتر در این شرایط مسیرمان را ادامه‌ دهیم.

روحانی   با تاکید بر این که     بازار سرمایه در شرایط فعلی برای ما ا همیت بسیاری دارد، اظهار کرد: موفقیت این بازار در ماه‌های اخیر یکی از افتخارات ما بود. آن هم در شرایطی که تورم ما از نرخ تک رقمی عبور می‌کرد و نرخ اقتصادی پایین‌تر رفته بود، اما این بازار سرمایه بود که به ما کمک کرد.

وی با تاکید بر این که سرمایه‌گذاری اقتصادی خارجی در اختیار وزارت اقتصاد است، اظهار کرد: برخی می‌گویند که ۱۰ یا ۱۴ کارخانه خارجی از ایران رفته اند. این موضوع را کنار بگذارید. در شرایطی که آمریکا در برابر ملت ایران ایستاده است و نشان داده است که نه با دولت و نه نظام ،‌ بلکه با ملت ایران مخالف است و اگر غیر از این بود چرا تحریم دارو و مواد غذایی را انجام می‌دهد، ما همسایگان خوبی داریم که باید با آنان تعاملات بیشتری داشته باشیم.

رییس جمهوری ادامه‌ داد:  ما دوستان زیادی در اتحادیه اروپا، برخی کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین و نیز کشورهای هند و چین را داریم و باید با آنها کار کنیم و به دنبال جذب سرمایه باشیم.

وی تاکید کرد : ما امروز یک وزارتخانه بزرگی را به آقای دژپسند می سپاریم و ایشان باید بار آن را بر دوش بگیرند. من برای انتخاب تمامی وزرای پیشنهادی ده‌ها ساعت مطالعه ، مشورت و تفکر کردم. البته  برخی از کسانی را که دعوت کردیم گفتند استخاره کرده‌ایم و بد آمده است. به نظر می‌رسد که استخاره در شرایط فعلی با ما همراه نبوده است. ما حتی برخی را هم دعوت کردیم اما وقتی با آنها به گفت‌وگو نشستم شنیدم که صدای لرزانی دارند. با خود گفتم این صدای لرزان نمی‌تواند بار وزارتخانه های مربوطه را در شرایط فعلی بر دوش بگیرند.

رییس جمهوری ادامه‌ داد:  احساس کردم وزرایی که معرفی کرده‌ام اراده و قدرت لازم را برای بر دوش گرفتن بار سنگین وزارتخانه در خود دارند. این بار امروز اگر با همکاری نمایندگان  نباشد به جایی نمی رسد.

روحانی با تاکید بر این که همان طور که گفته می‌شود و طبق قانون تصریح شده نمایندگان باید بر وزرا نظارت کنند، اظهار کرد: این وزرای پیشنهادی وزیر شما، دولت و ملت ایران هستند. پس همان طور که طبق قانون مشخص شده است نظارت کنید. اما در روحیه دادن به آنان در شرایط فعلی نیز کوشا باشید. من حتی می‌خواهم از این کار تعبیر به وظیفه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خودمان کنم. شما از آنان انتقاد کنید، سوال مطرح کنید، اما کمک هم بکنید. من دلم می‌خواهد وقتی وزیری از جلسه کمیسیون در مجلس شورای اسلامی به دولت باز می‌گردد، یا برای پاسخ دادن به پرسش‌های نمایندگان به مجلس شورای اسلامی می‌آید با روحیه و نشاط باز گردد.

روحانی با بیان این که امروز روز رقابت ما با احزاب یا اصولگرایان و اصلاح طلبان نیست، خاطر نشان کرد: امروز روز همبستگی جناح‌ها با یکدیگر است. ما همه با هم برادریم. دشمن اصلی ما یعنی آمریکا امروز شمشیر از غلاف بیرون آورده است و در برابر ملت ما گرفته است. ما باید با یکدیگر متحد باشیم و همه جناح های سیاسی ، چه چپ، چه راست، چه اصلاح طلب، اصولگرا و چه اعتدالی همه باید با هم باشند.

وی در پایان تاکید کرد: امروز نوبت رقابت های لیگ نیست. امروز ما در برابر یک دشمن به میدان رفتیم. همان طور که تیم‌ ‌ملی برای همه ما است، امروز تیم‌ ‌ملی ما است که به میدان رفته است. پس رقابت‌های لیگی را کنار بگذارید. اگر زمانی به انتخابات نزدیک شدیم در برابر هم می ایستیم و یکدیگر را نقد می‌کنیم، اما اگر قرار است همیشه به فکر انتخابات باشیم پس چه زمانی کار خواهیم کرد.

منبع
ایسنا

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا