بانکبانک و بیمه

راه‌اندازی بازار متشکل ارزی؛ اقدام مثبت بازارساز

 

بانک مرکزی به‌زودی آغاز معاملات در بازار متشکل نقدی را کلید خواهد زد. درحالی‌که در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) حوالجات ارزی داد و ستد می‌شود؛ در این بازار، بانک‌ها و صرافی‌ها می‌توانند، اسکناس ارز را به‌صورت مکانیزه و در یک بازار متشکل، معامله کنند.

مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس مطرح کرد: رشد قابل توجه ارائه تسهیلات بانک توسعه صادرات به فعالان اقتصادی استان، نشان از ظرفیت های بالقوه استان فارس در حوزه تولید صادرات محور دارد.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، علی همتی در ششمین کارگروه توسعه صادرات غیر نفتی در شهر شیراز گفت: چشم انداز صادراتی استان فارس در افق ۱۴۰۴ در کشور، ۹.۸ میلیارد دلار در نظر گرفته شده و پیش بینی می شود در صورت فراهم آمدن بسترهای لازم، این هدف محقق شود.

همتی گفت: در شش ماهه اول سال جاری، ۶۵۹ میلیون دلار صادرات از استان انجام شده که ۳۲۸ میلیون دلار از آن در حوزه صنعت، ۵۵ میلیون دلار در بخش معدن،۲۰۲ میلیون دلار، فرش دستباف ۲۷ میلیون دلار و ۴۷ میلیون دلار در بخش گردشگری بوده است.

وی با اشاره به رشد ۱۹ درصدی صادرات در شش ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، گفت: با وجود شرایط نا مساعد حاکم بر صادرات کشور، صنعتگران استان توانسته اند با یافتن روزنه های امید و حمایت نهادهای توسعه ای نقش خود را به شکل مطلوب ایفا کنند.

مدیر کل سازمان صنعت، معدن و تجارت خاطر نشان کرد: استان فارس از دیرباز بارانداز کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده و همواره نقش ویژه ای برای فارس در نظر گرفته اند و این فرصت ایجاب می کند که برای یافتن جایگاه این استان در فضای کسب و کار و تجارت در حوزه خلیج فارس تلاش کند.

همتی اذعان داشت: برگزاری نمایشگاههای بین المللی بعنوان مهمترین راهکارهای معرفی کالای صادراتی در کشور در دستور کار ما قرار دارد و بنا داریم ۶۴ عنوان نمایشگاهی را در سال ۹۸ برگزار کنیم.

در ادامه جلسه ششمین کارگروه توسعه صادرات غیر نفتی در شیراز، سید محمود موسوی، مدیر عامل نمایشگاه های بین المللی فارس به تشریح برنامه های شرکت نمایشگاه ها پرداخت و گفت: نمایشگاه ها زیر ساخت هایی هستند که رونق اقتصادی و تقویت رقابت را در پی خواهند داشت؛ خوشبختانه امروز فرهنگ نمایشگاهی، جایگاه اصلی خود را بین فعالان اقتصادی پیدا کرده و محیطی امن و تخصصی برای ارائه تولیدات ایجاد کرده است.

وی از جهت گیری و حرکت شرکت نمایشگاه به سمت و سوی استاندارد سازی و ارتقا کیفی محصولات در سالهای اخیر خبر داد و گفت: از سال ۹۶ در مسیر نهادینه کردن استاندارد سازی و نظارت بر کیفیت کالاهای تولید کننده گام بر داشتیم و وزارت خانه های متعدد و سازمان های مربوطه از جمله سازمان استاندارد، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان صنعت و معدن، ستاد مبارزه با قاچاق و سایر نهادهای نظارتی، برگزاری نمایشگاه های با کیفیت بالا را تضمین می کنند.

موسوی تصریح کرد: تلاش داریم برگزاری نمایشگاه های بین المللی در اولویت برنامه های شرکت نمایشگاه ها قرار بگیرد؛ بنا داریم این نمایشگاهها به سمت و سوی تخصصی شدن سوق پیدا کند.
ششمین کارگروه تخصصی توسعه صادرات غیر نفتی دوم بهمن ماه در استانداری شیراز با حضور معاون اقتصادی استانداری، مدیر عامل بانک توسعه صادرات، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس، رئیس اتاق بازرگانی و جمعی از صادرکنندگان استان فارس برگزار شد.

 

در گام اول هدف آن است که معاملات بزرگ اسکناس در این بازار انجام شود. ازآنجایی‌که این بازار متشکل و آنلاین خواهد بود، کشف قیمت با کنش همه فعالان بازار انجام شده و آنان می‌توانند به راحتی معاملات انجام‌شده را رصد کنند. این شفاف‌سازی مهم‌ترین دستاورد تشکیل این بازار است، به‌خصوص زمانی که دریابیم قرار بر این است تا بانک مرکزی نیز مداخلات اسکناسی خود را از این طریق در بازار انجام دهد.

به‌عبارت‌دیگر، بانک مرکزی نیز به عنوان سیاست‌گذار ارزی، با یک کد معاملاتی مانند سایر معامله‌گران اقدام به خرید و فروش و حفظ قیمت در بازه سیاستی خود خواهد کرد. اگر تا پیش‌ازاین کانال‌های مداخله ارزی بعضا مشخص نبود، مقامات کنونی بانک مرکزی با ایجاد این بازار بر آن شده‌اند تا مانند تمامی بانک‌های مرکزی که اقدام به مداخله در بازار می‌کنند، این کار را با شفافیت انجام دهند.

اما نکته بارز دیگر آن است که قبلا ممکن بود ارز مداخله‌ای به قیمتی بسیار پایین‌تر از بازار به فروش رسد که خود منشا رانت بود و به‌دلیل عدم‌شفافیت کانال مداخله‌ای می‌توانست زمینه‌ساز فساد شود. اگرچه اکنون بانک مرکزی از طریق فروش ارز توسط صرافی‌های بانکی، مداخله خود را به قیمت تعادلی بازار انجام می‌دهد اما با آغاز به کار بازار متشکل نقدی، خرید همه فعالان این بازار از ارز مداخله‌ای با قیمت کشف شده، میسر شده و هیچ رانتی در آن وجود نخواهد داشت.

این اقدام مثبت بازارساز، با همراهی همه صرافان و بانک‌های فعال در بازار، می‌تواند منجر به ایجاد یک بازار کارآ و منعطف در مورد اسکناس شود و در گام‌های بعدی می‌توان به توسعه این بازار و اضافه کردن ابزارهای مشتقه رایج در دنیا که می‌تواند ریسک ارزی را برای صادرکنندگان و واردکنندگان از بین ببرد، اقدام کرد. در حال حاضر نیاز است تا جای ممکن این بازار، معامله آزادانه ارز را تضمین کند تا بتواند اعتماد فعالان را به خود جلب کند و قیمت در آن مورد وثوق همگان شود.

البته ازآنجایی‌که اکنون این بازار حجم‌های بزرگ را پوشش می‌دهد به احتمال فراوان بین قیمت تعادلی این بازار با قیمت خرده‌فروشی، تفاوتی وجود خواهد داشت که امری پذیرفته است اما مهم آن است که این فاصله قیمتی اولا نشان‌دهنده تفاوت در حجم‌های عمده و خرده معاملاتی باشد و ثانیا هنگامی‌که بازار ارز با نوسان روبه‌رو می‌شود این بازار هم نوسان را به همان میزان نشان دهد که اگر غیر از این باشد می‌تواند اعتبار این بازار را زیر سوال ببرد.

 

 

منبع
دنیای اقتصاد

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا