بانکبانک و بیمه

مروری بر عملکرد دولت ۱۱ در حوزه مسکن


مروری بر عملکرد دولت یازدهم در حوزه ساخت مسکن برای اقشار کم درآمد جامعه نشان می دهد که در این دوره بیش از ۵۲ هزار و ۷۰۲ میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت برای روستاییان، احیای بافت های فرسوده شهری و اقشار خاص پرداخت شده است.

به‌گزارش آرمان اقتصادی (ECOIDEAL)، حق برخورداری از مسکن ایمن و متناسب با نیاز خانوارهای ایرانی از اصول قانون اساسی است که در منشور حقوق شهروندی نیز دولت خود را ملزم دانسته بر اساس نیاز و با رعایت اولویت و امکانات، زمینه استیفای این حق را فراهم کند. 

در اصل سی و یکم قانون اساسی به صراحت تاکید شده است، داشتن‏ مسکن‏ متناسب‏ با نیاز، حق‏ هر فرد و خانواده‏ ایرانی‏ است‏؛ دولت‏ موظف‏ است‏ با رعایت‏ اولویت‏ برای‏ آنها که‏ نیازمندترند به‏ خصوص‏ روستانشینان‏ و کارگران‏ زمینه‏ اجرای‏ این‏ اصل‏ را فراهم‏ کند. 
از این رو و بر اساس قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، دولت ها باید سالی ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی را بهسازی و نوسازی کنند؛ در همین پیوند شورای پول و اعتبار در سال ۹۳ پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیون ریالی بهسازی و نوسازی مسکن روستایی به میزان ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را به بانک های عامل ابلاغ کرد. 
این تسهیلات ارزان قیمت، با هدف بهبود فضاهای سکونتی روستاها پرداخت می شود تا ضمن مقاوم سازی خانه ها در برابر بلایای طبیعی چون زلزله، بهسازی محیط روستاها را در روستاهای بالای ۲۰ خانوار به ارمغان آورد. 
بر اساس آمار استخراجی از بانک مرکزی، در سال ۹۲ نظام بانکی کشور در مجموع ۴هزار و ۶۴۷ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال، در سال ۹۳ برابر سه هزار و ۵۳۶ میلیارد ریال و در سال ۹۴ بالغ بر چهار هزار و ۵۸۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال به مسکن روستایی اختصاص داد. 
این رقم پارسال به عدد یکهزار و ۹۰۰ میلیارد ریال رسید تا مجموع تسهیلات پرداختی نظام بانکی به مسکن روستایی در دولت یازدهم عدد ۱۴ هزار و ۶۶۸ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال را به ثبت برساند. 
 
** اختصاص بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال به بافت های فرسوده 
از آنجا که به طور معمول ساکنان بافت های فرسوده شهری از اقشار کم درآمد جامعه به شمار می روند که بنیه مالی لازم را برای بازسازی واحدهای مسکونی خود ندارند، پرداخت تسهیلات در این بخش نیز با هدف خروج حوزه مسکن از رکود در دستور کار دولت قرار گرفت. 
دولت در آبان ماه سال ۹۳ در مصوبه ای پرداخت تسهیلات بانکی به احیای بافت های فرسوده، ناکارآمد و سکونتگاههای غیررسمی را تصویب کرد تا تسهیلات بانکی برای بافت‌های فرسوده شهری با سقف‌های فردی ۵۰۰ میلیون ریال در کلان شهرها، ۴۰۰ میلیون ریال شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و ۳۰۰ میلیون ریال برای سایر شهرها، و نیز ودیعه اسکان موقت ساکنین در بافت فرسوده به میزان ۲۰۰، ۱۵۰ و ۱۰۰میلیون ریال (برای تامین مسکن در دوره ساخت) به ترتیب فوق، با اولویت تامین مسکن گروه‌های کم‌درآمد و زوج های جوان اعطا شود. 
در مجموع در بازه زمانی سال های ۹۲ تا ۹۵ نظام بانکی ۱۰ هزار و ۲۵۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال به احیای بافت های فرسوده پرداخت کرد که در این میان سهم سال ۹۴ با ثبت رقم ۳ هزار و ۶۴۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال بیش از دیگر سالها بوده است. 
همچنین در سال ۹۵ بار دیگر اعطای تسهیلات احیای بافت های فرسوده شهری به میزان ۳۰۰ هزار واحدمسکونی مورد تصویب شورای پول و اعتبار قرار گرفت تا بار دیگر در دستور کار نظام بانکی قرار گیرد. 
 
** سهم ۲۷ هزار میلیارد ریالی مسکن اقشار خاص 
به نوشته ایرنا، خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی نظیر کمیته امداد و سازمان بهزیستی، دیگر جامعه هدف دولت از اختصاص تسهیلات ارزان قیمت بانکی در حوزه مسکن بوده است تا سالی ۱۰۰ هزار مسکن برای این اقشار تامین شود. 
مروری بر عملکرد دولت در این عرصه بیانگر اختصاص ۲۷ هزار و ۷۷۸ میلیارد ریال در طی سال های ۹۲ تا ۹۵ است. به شکلی که در سال ۹۳ بالغ بر ۹ هزار و ۶۵۶ میلیارد ریال به اقشار خاص تسهیلات پرداخت شده که بیشترین میزان در مدت یاد شده است. 
بر اساس این ارقام، دولت یازدهم در مجموع ۵۲ هزار و ۷۰۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال تسهیلات ارزان قیمت مسکن پرداخت کرده است.

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا