اقتصاد کلان

نادران: منافع ناشی از اصلاح نرخ ارز به جیب مردم می‌رود

عکس: تزئینی
رییس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ با دفاع از مصوبه این کمیسیون در مورد اصلاح نرخ ارز و تک نرخی شدن آن در عین حال گفت که منافع ناشی از اصلاح نرخ ارز به جیب مردم خواهد رفت.

به گزارش آرمان اقتصادی، الیاس نادران در نشست خبری ظهر امروز (پنج‌شنبه) خود اظهار کرد: در مورد نرخ ارز نه در لایحه دولت و نه در مصوبه کمیسیون تلفیق در هیچ سالی نرخ ارزی برای کشور تعیین نشده و برخلاف آنچه گفته می‌شود همیشه نرخ ارز محاسباتی در بودجه وجود داشته که وقتی به نرخ ارز واقعی کف بازار یا حتی بانک مرکزی مراجعه می‌کنید شکاف قابل ملاحظه‌ای می‌بینید.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: ما از آنچه در مجلس انجام شد دفاع می‌کنیم و از ایده مجلس در مورد دغدغه‌های موجود در خصوص دارو، کالاهای اساسی و نحوه‌ی توزیع یارانه‌ها در آینده نزدیک رونمایی خواهیم کرد این کار هم به دلیل نگرانی از شیطنت و حاشیه‌سازی‌هاست.

رییس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ ادامه داد: بخش قابل توجهی از حوزه‌های درآمدی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق به نتیجه رسیده و ما به جمع‌بندی نهایی نزدیک شده‌ایم که لازم دیدم گزارشی ارائه کنم و دلمشغولی‌هایی که بابت برخی حاشیه‌سازی‌ها در مورد کمیسیون تلفیق ایجاد شده را کم کنم و از تلاش شجاعانه و کارشناسانه کمیسیون تلفیق دفاع کنم. متاسفانه ما دچار دوگانگی در حوزه مدیریت اجرایی کشور هستیم. مسئولین اجرایی عالی دولت در سطح وزرا و معاونین رییس جمهور از ما درخواست و حتی بعضا التماس می‌کنند که تصمیم شجاعانه در مورد نرخ ارز بگیرید تا رانت‌خواری از بین برود و به حداقل برسد و منافع یکسان سازی نرخ ارز به جیب مردم برود. البته من به مواضع رسمی مدیران کاری ندارم اگر دولت مدیران را در این سطح امنیتی اداره نمی‌کرد آنها نیز امروز پشتیبان مجلس شورای اسلامی می‌شدند.

نادران اضافه کرد: زمانی که لایحه بودجه به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد برآورد اولیه این بود که این لایحه قابل دفاع نیست من در جمع‌های کارشناسانه نشنیدم که کسی از لایحه دولت دفاع کند؛ تعبیر اولیه هم این بود که این لایحه برا فروپاشی تنظیم شده نه اداره کشور. هنر عزیزان ما در مجلس شورای اسلامی این بود که این مریض بدحال و اورژانسی را به نحوی اداره کنند که امکان حیاتش وجود داشته باشد. ما یکی از بهترین ترکیب ‌ها را در کمیسیون تلفیق داریم و اعضای این کمیسیون سوابق متعددی در حوزه بودجه و کارشناسی دارند ضمن این‌که از بازوهای کارشناسی مجلس شورای اسلامی مثل دیوان محاسبات و مرکز پژوهش‌ها و مراکز تصمیم‌ گیری که خارج از قاعده رسمی دولت به ما کمک می‌کنند چه مجموعه‌های کارشناسی وزارتخانه و چه سازمان برنامه و بودجه استفاده می‌کنیم و صمیمانه‌ترین مناسبات را با نمایندگان دولت داریم و حداکثر تفاهم برقرار است.

رییس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ اضافه کرد: قرار بود بعد از گشایش‌ها دلار ۱۰۰۰ تومان شود اما الان اگر دولت دلار را در ۲۵ هزار تومان نگه دارد جزو افتخارات‌اش است. ما در بودجه مابه‌التفاوت نرخ ترجیحی و نرخ ارز بازار را داریم که در واقع حیات خلوت دولت‌هاست و به هر شکلی که می‌خواهند آن را هزینه و توزیع می‌کنند.

وی همچنین تصریح کرد: بودجه‌ای که قرار بود با ۱.۱ میلیون بشکه صادرات در روز و ارز ۳۰۰۰ تومانی بسته شود یکباره با دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه و ارز ۱۱ هزار تومانی بسته شد که این نه تغییر رویکرد کارشناسی، بلکه تغییر رویکرد سیاسی بود. وزیر نفت می‌گفت برای رسیدن به دو میلیون و ۳۰۰ هزار صادرات دو مقدمه نیاز داریم یکی این‌که حاکمیت مساله‌ی تحریم را حل کند که در واقع به این معناست که تسلیم نظام سلطه شود و دیگر این‌که در سه ماه ۶۰۰ میلیون دلار پول می‌خواهیم که ظرفیت را به دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز برسانیم بنابراین اساسا ارز ۱۱ هزار تومانی و صادرات دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه جزو توهمات در بودجه بود که ما تلاش کردیم ارقام را واقعی کنیم و به جای این‌که رانت‌های نفتی به ۱۰ شرکت و نهایتا یک شرکت تعلق گیرد به همه مردم اختصاص یابد.

رییس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ ادامه داد: اعداد و ارقام برای ما تقدسی ندارند و خط قرمز نیستند آنچه خط قرمز ماست منافع مردم، امینت کشور و معیشت مردم و حمایت از تولید و اشتغال است، لذا بی‌اعتنا به اظهارات رسمی مقامات دولتی و براساس پشتوانه کارشناسی و مصالح ملی به دنبال این هستیم که منافع به مردم اصابت کند.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: ما به جای رد لایحه و این‌که دولت در جلسه سه نفره سران قوا به تصمیم برسد اجازه تصمیم را به همه نمایندگان دادیم. همه تلاش ما این بود که علی‌رغم ایرادات اساسی و مبنایی که با رویکرد دولت در لایحه و توزیع امکانات و تنظیم منابع داریم تلاش کنیم اصلاحات ساختاری بودجه‌ای را به صحن علنی تقدیم کنیم که مایه عزت برای کل کشور باشد.

نادران اضافه کرد: ما در لایحه در بخش منابع برای کاهش وابستگی به نفت و افزایش درآمد کار کارشناسی انجام دادیم دولت برای برداشت از منابع نفتی ۱۹۹ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته بود که این بخش کوچکی از کل برداشت از منابع است که در بودجه پیش بینی شده است.

وی ادامه داد: دولت بنا داشت با اختیارات خود حداقل ۳۹۴ هزار میلیارد تومان از ارزهای نفتی را مصرف کند ما این عدد را به ۲۶۱ هزار میلیارد تومان کاهش دادیم. نباید خدایی نکرده در تعاملات‌مان دچار خطای تحلیل شویم. دولت همچنین یک اختیار ۷۰ هزار میلیارد تومانی برای انتشار اوراق سلف نفتی در نظر گرفته بود که با توجه به سهم ۴۸ درصدی دولت از درآمدهای نفتی در واقع ۱۵۰ هزار میلیارد تومان پیش فروش نفت بود یعنی دو سال بعد هم باید برای استقراض در سال ۱۴۰۰ هزینه می‌شد و این یعنی تحویل زمین سوخته به دولت بعد دادن که ما این انحرافات را اصلاح کردیم.

ادامه دارد

منبع

ایسنا

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا