بورسبورس اوراق

از زیر و بم یک دستورالعمل تا تحولات مهم با توثیق سهام 

تجربه‌های جهانی نشان می‌دهد که با طراحی ساز و کارهای درست و هوشمندانه درخصوص تقویت اعتبار فردی و جمعی می‌توان به‌ سمت حذف وثیقه نیز گام برداشت و تحولات مهمی را به‌ویژه در زندگی قشر مستضعف ایجاد کرد؛ همچنین تجربه‌های داخلی نشان می‌دهد نکول وام‌های خرد نسبت به نکول وام‌های کلان از وضعیت بسیار بهتری برخوردار است.

همچنین بخوانید

محمدرضا معادی‌خواه، معاون دبیرکل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، گفت: روز چهارشنبه، ۵ مردادماه از سامانه هوشمند ستاره رونمایی شد؛ بدین‌ترتیب زمینه اجرای دستورالعمل بهار ۱۴۰۱ بانک مرکزی در خصوص اعطای وام‌های خرد فراهم شد.

وی افزود: طبق این دستور العمل؛ اوراق بدهی، سهام شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس و واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های قابل معامله در بورس جهت دریافت وام‌های خرد زیر ۲۰۰میلیون تومان قابل توثیق شدند؛ البته در این دستورالعمل اقلام دیگری به تسهیل وثیقه‌گذاری جهت دریافت وام های خرد کمک می کند که می‌تواند کمک موثری در توانمندسازی بنیه خانوار در کشور باشد.

معادی خواه بیان کرد: تجربه‌های جهانی نظیر گرامین بانک محمد یونس نشان می‌دهد که حتی با طراحی ساز و کارهای درست و هوشمندانه درخصوص تقویت اعتبار فردی و جمعی می‌توان به‌ سمت حذف وثیقه نیز گام برداشت و تحولات مهمی را به‌ویژه در زندگی قشر مستضعف ایجاد کرد.

وی ادامه داد: همچنین تجربه‌های داخلی نیز نشان می‌دهد نکول وام‌های خرد نسبت به نکول وام‌های کلان از وضعیت بسیار بهتری برخوردار است . با این نگاه می‌توان از تسهیل وثیقه‌گذاری وام‌های خرد دفاع کرد، اما توسعه دامنۀ اموال فیزیکی و مالی قابل توثیق در صورتی‌که پیش‌بینی‌های نهادی لازم برای آن صورت نپذیرفته باشد، نمی‌تواند به کاستن از موانع تامین مالی کمک کند.

معادی‌خواه تصریح کرد: در غیاب این پیش‌بینی‌ها ممکن است مسائل و مشکلاتی پدید آید که نه تنها مسیر تأمین مالی خانوار یا فعالان اقتصادی تسهیل نشود که اعتبارات مالی به‌شکلی غیربهینه و ناکارآمد تخصیص یافته و این تخصیص با کژگزینی همراه شود؛ به‌ویژه درخصوص وام‌های تجاری توجه به این نکته از اهمیت ویژه برخوردار بوده که در نقد طرح «تأمین مالی تولید و زیرساخت» می توان تحلیل جداگانه ای از آن ارائه کرد.

معاون دبیرکل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران تصریح کرد: درخصوص وثیقه‌گذاری دارایی‌های مالی ذکر شده در دستورالعمل بانک مرکزی باید به این نکته توجه داشت که صلب اختیار در معامله آن‌ها چنانچه در دستورالعمل ذکر شده‌است، می‌تواند به کاهش ارزش و ایجاد ریسک‌های غیر قابل کنترل برای وثیقه‌گذار و وثیقه‌پذیر بی انجامد.

وب درباره راه‌حل جایگزین گفت: جایگزین کردن سبد سهام تحت مدیریت یک نهادمالی به جای سهام می‌تواند نسخه جایگزین باشد که در آن در عین این‌که یک نهاد مالی ارزش سبد را پایش و منافع حاصل از آن را بیشینه می‌ کند، در عین حال نقد کردن سبد سهام توسط وثیقه‌گذار و بدون اجازه وثیقه‌پذیر محدود خواهدشد و نهاد مالی مسئول به‌عنوان امین وثیقه‌گذار در این جا عمل می‌ کند.

این کارشناس بازارسرمایه اظهار داشت: راه‌حل دیگر؛ البته توثیق واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های سهمی است که خود به خود تحت مدیریت یک نهاد مالی قرار دارند تا شکل‌گیری چنین مکانیزمی اعلام و هشدار به وثیقه‌گذاران درخصوص مخاطرات صلب اختیار در معامله سهام توثیق‌شده در سامانه مذکور و توصیه به راه‌حل جایگزین؛ یعنی تبدیل سهم به واحدهای سرمایه‌گذاری و توثیق آن به نظر ضروری است .

خبرنگار: مژده ابراهیمی

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا