معاون رئیسجمهور: ایرانسل یک ثروت ملی است
توافقنامه سه جانبه «توسعه زیستبوم نوآوری و بومیسازی زیرساختهای راهبردی و گلوگاهی حوزه ارتباطات و هوشمندسازی صنایع»، بین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی و اولین و بزرگترین اپراتور دیجیتال ایران، امضا شد.
به گزارش روابطعمومی ایرانسل، صبح امروز سهشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۲، طی مراسمی و با حضور دکتر روحالله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، دکتر محمدصادق خیاطیان مدیرعامل صندوق نوآوری و شکوفایی، دکتر بیژن عباسیآرند مدیرعامل ایرانسل و جمعی از معاونان و مدیران ارشد این مجموعهها، توافقنامه سه جانبه «توسعه زیستبوم نوآوری و بومیسازی زیرساختهای راهبردی و گلوگاهی حوزه ارتباطات و هوشمندسازی صنایع»، بین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی و اولین و بزرگترین اپراتور دیجیتال ایران، در محل ساختمان مرکزی ایرانسل به امضا رسید. در این مراسم، گزارشی از آخرین دستاوردها و اقدامهای ایرانسل در حوزههای مرتبط با توسعه شبکه و زیرساختها، توسعه فناوریهای نوین ارتباطی، هوشمندسازی و طرحهای تحول دیجیتال، محصولات و خدمات دیجیتال و… به حاضران ارائه شد.
این توافقنامه با هدف «تسهیل و حمایت از ایجاد، توسعه زیستبوم نوآوری و افزایش عمق بومیسازی فناوریهای کلیدی صنعت»، «تجاریسازی، ایجاد یا توسعه بازار برای شرکتهای دانشبنیان فعال در موضوعات توافقشده»، افزایش و ضریببخشی به تأمین مالی در کلان پروژههای موضوعات توافقشده از طریق همسرمایهگذاری صندوق نوآوری»، «جذب سرمایه سازمانهای توسعهای با عاملیت صندوق نوآوری»، «توسعه اشتغال دانشبنیان و استفاده از ظرفیت نخبگان در توسعه صنعت ارتباطات و فناوریاطلاعات کشور در چارچوب حمایتها و ضوابط بنیاد ملی نخبگان» و …، به امضای طرفین رسیده و رویکرد کلی آن «توسعه زیستبوم نوآوری و بومیسازی زیرساختهای راهبردی و گلوگاهی حوزه ارتباطات و هوشمندسازی صنایع» است.
عباسیآرند: شرکتهای دانشبنیان در پروژه فیبرنوری ایرانسل نقشآفرینی کنند
در ابتدای این مراسم، مدیرعامل ایرانسل با اشاره به استراتژی کلی ایرانسل در چند سال اخیر برای حرکت از شرکت خدمات ارتباط پایه (Telco) به شرکت فناوریمحور (Techco)، گفت: هدف گذاری ما تا سال ۱۴۰۴، عملیاتی شدن ۸۱ درصد از مدلی است که برای تککو تعریف کردهایم. همچنین رسیدن به درآمدزایی در حوزههای جدید دیجیتال، حاکمیت تککو و پیادهسازی طرح تحول دیجیتال چه درون سازمان ایرانسل و چه برای مشتریان سازمانی و سایر کسبوکارها، از دیگر اهداف ما در این طرح است.
دکتر عباسیآرند همچنین با ارائه آمارهایی از وضعیت فعلی شبکه و پوشش ایرانسل گفت: ایرانسل اولین اپراتوری است که دیتا (نسل ۲.۷۵) را به شبکه موبایل کشور وارد کرد و اخیراً هم در ورود و توسعه نسل پنج تلفنهمراه پیشتاز است. ما در نسل سه، تقریبا بالای ۹۰ درصد پوشش جمعیتی را در روستاها، مراکز کمجمعیت و جادهها داریم و با بیش از ۱۶هزار و ۸۰۰ سایت، نسل چهار را برای بیش از ۸۰ درصد پوشش جمعیتی کشور فراهم کردهایم. در ۱۶۰ شهر، مشترکان از سرویس نسل چهار ثابت ایرانسل استفاده میکنند و هماکنون بیش از ۶۵۰ سایت فعال ۵G در مراکز استانها داریم که ۶ میلیون مشترک با گوشی پشتیبانکننده از نسل پنج تلفنهمراه تحت پوشش آن هستند. اما با توجه به محدودیتهای موجود روی برخی مدلهای گوشی تلفنهمراه، تعداد مشترکان فعال در شبکه ۵G ایرانسل حدود ۶۵۰ هزار نفر هستند.
مدیرعامل ایرانسل ادامه داد: با ورود ایرانسل به شبکه موبایل، رقابت شکل گرفت و انحصار شکست که در وهله اول موجب کاهش قیمت سیمکارت، حذف صف، و بعد از آن موجب سرعت گرفتن توسعه شبکه و همچنین ورود تکنولوژیهای جدید به کشور شد. با ورود ایرانسل به شبکه ارتباطات کشور، شرکت ارتباطات سیار هم خصوصی شد، تا رقابت از حوزههای دولتی فاصله گرفته و به شرکتهای خصوصی واگذار شود. بهتازگی، موضوع فیبر در کشور مورد توجه و اهمیت قرار گرفته و حالا یک پروژه ملی است که با حضور ایرانسل، شرکتهای دیگر هم انگیزه پیداکردهاند تا در این حوزه سرمایهگذاری کنند. ایرانسل از اولین شرکتهایی بود که امسال موفق شد مجوز پروانه یکپارچه شبکه و خدمات ارتباطی (UNSP) را از وزارت ارتباطات دریافت کنید و طبق هدفگذاری انجام شده، تصمیم دارد برای ۵ میلیون خانوار در ۴۱۵ شهر، با حدود ۵۳۰ میلیون دلار سرمایه گذاری و ۱۱هزار کیلومتر حفاری و داکتگذاری، دسترسی به این خدمت را فراهم کند. پروژه فیبر برای ما بسیار جدی است و امیدواریم با حضور شرکتهای مختلف در این پروژه ملی، از انحصار به سمت رقابت حرکت کرده و مانند توسعه شبکه موبایل، خدمت ارتباطات ثابت را بیش از پیش به مردم عرضه کنیم.
عباسیآرند در این مراسم با اشاره به نقش شرکتهای دانشبنیان در توسعه و ساخت تجهیزات پروژه فیبر گفت: این شرکتها میتوانند در پروژه ملی فیبر، بسیار نقشآفرینی کنند و هم در حوزه نرمافزار و هم در حوزه سختافزار، میتوانند به صورت جدی ورود کنند که با استقبال و همراهی ما روبهرو خواهد شد.
در ادامه این مراسم، مهندس باقر صمدی معاون دیجیتال ایرانسل به شرح اقدامهای انجام شده در حوزههای مختلف دیجیتال پرداخت و گفت: ایرانسل علاوه بر توسعه شبکه موبایل، در لایه پلتفرم و در لایه خدمات و محصولات هم دستاوردهای متنوعی دارد که با آن به کاربران نهایی خدمات میدهد. پلتفرمهای امنیت، کلان داده، ویدیو و … از جمله این پلتفرمها است که با آنها میتوانیم سرویسهای مختلفی را چه به کاربران شخصی و چه به کاربران سازمانی ارائه دهیم. سوپراپلیکیشن ایرانسلمن، تلویزیون اینترنتی لنز، سوپراپلیکیشن روبیکا، راویتو، سرویس آهنگ پیشواز، یلوادوایز، کیف پول دیجیتال جیبجت، احزار هویت الکترونیک یلونام و … از جمله این محصولات است.
پس از ارائه گزارشی از سرویسهای دیجیتال ایرانسل، دکتر حسن بولوردی معاون فنی و مهندسی ایرانسل، با شرح فعالیتهای بازوی تحقیق و توسعه ایرانسل که «ایرانسل لبز» نام دارد، گفت: مأموریت این واحد در حوزههای تحقیق و توسعه، نوآوری و بومیسازی و استفاده از ظرفیتهای داخلی تعریف شده است. ساختار آن از چهار بخش عمده در حوزههای نرمافزار، سختافزار، مرکز نوآوری و آکادمی ایرانسل تشکیل شده است. مرکز تحقیق و توسعه ایرانسل لبز در حوزه نرمافزار روی بومیسازی نرمافزارهای IT، شبکه و کسبوکار فعالیت میکند. در حوزه سختافزار، روی طراحی آنتنها و تجهیزات مخابراتی و تعمیرات تخصصی تجهیزات شبکه متمرکز هستیم. آکادمی ایرانسل اهداف خود را بر آموزشهای تخصصی و نوآورانه، تربیت نیروی متخصص انسانی و برگزاری دورههای تخصصی، متمرکز کرده است و مرکز نوآوری ایرانسل نیز علاوه بر تأسیس آزمایشگاه هوش مصنوعی و آزمایشگاه رایانش ابری، ضمن ارتباط با مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی، از استارتاپها و ایدهها در زیستبوم نوآوری کشور حمایت میکند.
در بخش دیگری از ارائه گزارش عملکرد ایرانسل، مهندس محسن یوسفپور مدیرکل کسبوکار سازمانی ایرانسل گفت: کسبوکار سازمانی ایرانسل با رویکرد ارائه راهکار به صنایع و توسعه اقتصاد دیجیتال، در کنار صنایع مختلف قرار گرفته و در موضوع تحول دیجیتال به آنها کمک کرده است. برای مثال در صنایع معدن، نفت و گاز و پتروشیمی و بر اساس نیاز آنها، شبکه اختصاصی ۵G را اجرا کردهایم. در صنعت خودروسازی، پروژه خودرو متصل را به صورت جدی با خودروسازان پیشبردهایم و بیش از ۵۰هزار خودرو متصل درحال حاضر در کشور مشغول فعالیتاند. همچنین ارائه خدمات امنیت شبکه به سازمانها و کسبوکارها برای پیشبرد اهداف آنان، از دیگر خدمات بخش کسبوکار سازمانی ایرانسل است.
در بخش بعدی ارائه گزارش عملکرد ایرانسل، مهندس کاظم دهقانی مدیرکل سرمایهگذاری و همکاری تجاری شرکت ویستا گفت: شرکت ویستا بهعنوان بازوی سرمایهگذاری ایرانسل، از سال ۹۸ تأسیس شد و در پورتفو آن، مجموعه روبیکا، صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین، مجموعه اسنپ، مجموعه ایرانسل لبز، مجموعه ایرانیان تاورز، شرکت ویستا مدیا و شرکت تأمین آتیه ویستا قرار دارند. ویستا مدیا برای تولید، مدیریت و تجمیع محتواهای ایرانی-اسلامی با هدف کمک به توسعه بازار محتوا، همکاری با فعالان بازار محتوا، توانمندسازی صنعت تولید و پخش محتوا و سرمایهگذاری در تولید محتوای فاخر، فعالیت میکند و تا کنون با بیش از ۲۸ پلتفرم، این همکاری را توسعه داده است. ما در صندوق نوآفرین نیز به همراه شرکای خود، در سه سال گذشته، در بیش از ۱۲ شرکت دانشبنیان و استارتاپی، سرمایهگذاری کرده و باعث رشد آنها شدهایم.
در بخش پایانی ارائه گزارش دستاوردهای ایرانسل نیز، مهندس علیرضا حسنیسعدی مدیرکل عملیات و نگهداری شبکه ایرانسل، از طریق ارتباط زنده با داشبوردهای آنلاین مرکز عملیات شبکه (NOC)، گزارشی از اقدامات انجام شده در این مرکز را به حاضران ارائه و ویژگیهای مختلف «سامانه بومی نگهداری دیجیتال شبکه (Digital Maintenance)» را تشریح کرد.
سرمایهگذاری انجام شده در پروژه ایرانسل، تکرار نشدنی است
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری، در این دیدار، با ابراز خرسندی از تشکیل این جلسه، با بیان اینکه در ۲۰ سال گذشته به مدد سیاستگذاری کلان مقام معظم رهبری در زمینه جنبش نرمافزاری، جریانهایی در کشور شروع شده است که از توسعه دانشگاهها و تحصیلات تکمیلی و پژوهشگاهها تا شکلگیری سازوکار حمایت از کسبوکارهای خرد را شامل میشود، تصریح کرد: نظام سرمایهگذاری و توسعه علمی و فناوری کشور، بر اساس پیشفرضهای ۲۰ سال پیش، جلو نخواهد رفت و به فرموده مقام معظم رهبری، نیاز به خیزش نرمافزاری داریم.
وی با بیان اینکه خیزش نرمافزاری، نیازمند پیشنیازهایی مانند تغییر نگرشها، ارتقای برنامههای راهبردی و سرمایهگذاریهای جدید متمرکز جدی است، گفت: اگر مجموعههای بزرگ اقتصادی مثل ایرانسل، که درک خوبی از اهمیت علم و فناوری دارند، پای کار توسعه دانشبنیان بیایند، ارتباط بین شرکتهای کوچک و زنجیره آنها با شرکتهای بزرگ شکل میگیرد و از این طریق، به ثروتآفرینی و رشد تولید ناخالص داخلی خواهیم رسید.
دهقانی همچنین با اشاره به حجم سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری انجام شده در پروژه ایرانسل از ابتدای فعالیت تا کنون، گفت: ایرانسل یک ثروت ملی است و با توجه به شرایط فعلی، به جرأت میتوان گفت که دیگر امکان سرمایهگذاری با چنین حجمی در کشور وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه شکلگیری ۶ آزمایشگاه ملی (National Lab) در قالب برنامه هفتم توسعه تصویب شده است، خواستار حضور شرکتهای بزرگ، از جمله ایرانسل، در تشکیل این آزمایشگاهها، بهخصوص آزمایشگاه هوش مصنوعی و آزمایشگاه میکروالکترونیک شد و تأکید کرد که این حضور، موجب تأثیرگذاری بر آینده کل کشور و صنایع کشور خواهد بود.
ایرانسل، هم خودش دانشبنیان و هم حامی دانشبنیانها است
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این دیدار، با تقدیر از ایرانسل برای اتخاذ استراتژی کلان حرکت از اپراتور ارتباطی (Telco) به شرکت فناوریمحور (Techco)، تصریح کرد: حضور شرکتهای بزرگ در توسعه زیستبوم فناوری، یک جهتگیری جدی است و ما از این طریق، به دنبال توسعه سرمایهگذاری خطرپذیر هستیم.
وی با بیان اینکه قانون جهش دانشبنیان، بستر خوبی را برای حضور شرکتهای بزرگ در این زیستبوم فراهم کرده است، تأکید کرد: ایرانسل، هم خودش شرکت دانشبنیان و هم حامی شرکتهای دانشبنیان است و سرمایهگذاریهایی که در این عرصه کرده است، جای تقدیر و تشکر دارد و باید توسعه پیدا کند.
خیاطیان صنعت فناوریاطلاعات و ارتباطات را از نظر ویژگیهایی از جمله بومیسازی فناوری و اشتغال، حائز اهمیت دانست و گفت: حضور ایرانسل در توسعه زیستبوم فناوری را به فال نیک میگیریم و از زحمات شما تشکر میکنیم.