بانکبانک و بیمه

گامی جدید برای حذف اسکناس برداشته شد/ایران جزو بهترین کشور‌ها در حوزه پرداخت الکترونیک

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی گفت: اجرای ریال دیجیتال گامی جدید در جهت حذف اسکناس است.

به گزارش خبرنگار ایبنا؛ آیین رونمایی اجرای آزمایشی ریال دیجیتال در جزیره کیش در بانک مرکزی برگزار شد. 

مشتریان شبکه بانکی در جزیره کیش از این پس می‌توانند بدون نیاز به اسکناس یا کارت بانکی و تنها از طریق کیف پول ریال دیجیتال و با اسکن بارکد از طریق دستگاه‌های پرداخت و نرم‌افزار‌های مورد نظر عملیات انتقال وجه یا خرید را انجام دهند. 

 ایران با این اقدام سیزدهمین کشور دارای پول دیجیتال بانک مرکزی با امکان پرداخت خرد در دنیا است.

در دنیا ۷۶ کشور در حال بررسی و تلاش برای ایجاد پول دیجیتال بانک مرکزی هستند که از این تعداد ۱۶ کشور در مرحله مطالعات مقدماتی و پیش آزمایشی، ۱۰ کشور پایلوت و آزمایشی و ۳ کشور در مرحله عملیاتی قرار دارند.

 

مهران محرمیان؛ معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در این مراسم اظهار کرد: ایران در حال حاضر در زمینه تراکنش‌های بانکداری الکترونیک و شمول مالی جزو برترین کشور‌ها در دنیا است.

 

وی افزود: در غرب آسیا فقط کشور ایران از نظر شمول مالی در محدوده ۸۹ تا ۱۰۰ درصد قرار دارد. در حال حاضر ۹۳.۵ درصد از اشخاص بالای ۱۸ سال ایرانی به شبکه بانکی دسترسی دارند که چنین اتفاقی در کشور‌های همسایه و منطقه غرب آسیا وجود ندارد. 

 

محرمیان گفت: هر ایرانی در روز ۵ تراکنش الکترونیک انجام می‌دهد و با توجه به جمعیت ایران روزانه حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تراکنش الکترونیک در کشور انجام می‌شود. 

 

وی افزود: در شبکه شتاب سالانه حدود ۵۰ میلیارد تراکنش با ۱۴ هزار همت ارزش انجام می‌شود و در سامانه ساتنا نیز ۱۰۰ میلیون تراکنش با ارزش ۴۰ هزار همت انجام می‌شود.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی بیان کرد: با حذف اسکناس از جیب‌های مردم، گاهی افراد در پرداخت خرد با مشکل مواجه می‌شدند. برای حل این مشکل یک راهکار چاپ اسکناس بود که اقدامی رو به عقب بود. از طرفی کشور‌های دنیا نیز بیشتر در جهت حذف اسکناس حرکت کرده‌اند و در تجربه دوران کرونا نیز مشاهده کردیم که کشور در حذف اسکناس با هیچ مشکلی مواجه نشد. به همین جهت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای برداشتن یک گام رو به جلو جهت حذف اسکناس از سطح جامعه، از ریال دیجیتال رونمایی کرده است.

 

وی افزود: بانک‌های مرکزی دنیا در طراحی پول دیجیتال دو رویکرد تراکنش‌های بزرگ و خرد دارند و ما با توجه به شرایط شبکه بانکی و اولویت در نیاز‌ها به سمت حوزه خرد حرکت کرده‌ایم تا مشکلات پرداخت خرد را برطرف کنیم. بی‌شک در ادامه نیز برای توسعه بیشتر ریال دیجیتال گام برمی‌داریم.

پروژه اعتبار سنجی به زودی عملیاتی می‌شود

محرمیان تاکید کرد: ریال دیجیتال همه ویژگی‌های اسکناس کاغذی غیر از فیزیکی بودن را داراست و از آن می‌توان همانند پول کاغذی برای پرداخت‌های عمومی و خرید استفاده کرد.

وی افزود: انتقال وجه و پرداخت در ریال دیجیتال از دو طریق اسکن بارکد و کد‌های کیف پول و با دو روش استفاده از کیو آر کد دستگاه پوز و یا اسکن کیو آر کد ارائه شده توسط نرم‌افزار‌ها یا استفاده از کد ارائه شده توسط نرم‌افزار‌ها امکان پذیر است.

محرمیان گفت: در ادامه فعالیت‌ها پروژه پل پی که مربوط به پرداخت حسابی است را در دستور کار داریم. همچنین سامانه‌های نظارتی و ارزی را تقویت خواهیم کرد. پروژه اعتبار سنجی نیز در مراحل پایانی و آزمایشی است و به زودی در یک بانک عملیاتی می‌شود.

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا