بورسبورس اوراق

رشد فلزی های بورس با محرک های جهانی

بررسی روند بورس تهران از ابتدای سال جاری تاکنون حاکی از ثبت کارنامه ای درخشان برای صنایع کالامحور است. صنایعی که به واسطه رشد قیمت کامودیتی ها در بازارهای جهانی توانستند از ابتدای سال بازدهی بیش از ۷۰ درصد را داشته باشند. در این بین یکی از صنایعی که توانست اثرات قابل توجهی بر رشد شاخص داشته باشد، فلزات اساسی بود. نمادهای این صنعت به واسطه رشد قیمتی در مس، روی، آلومینیوم توانستند ره آوردهای خوبی برای سهامدارانشان داشته باشند.
فلزات اساسی یکی از خوش اقبال ترین گروه های بورسی از ابتدای سال است.

شاخص کل این صنعت از ابتدای سال بیش از ۷۰ درصد بازدهی داشته و همچنان چشم انداز روشنی پیش رو دارد.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، بررسی ها نشان می دهد یکی از شرکت های این گروه، که در سه ماهه اخیر اثر قابل توجهی بر رشد شاخص کل داشته، شرکت ملی صنایع مس ایران است. این صنعت که در ابتدای آذر ماه در محدوده قیمتی ۱۹۰تومان بود، این روزها بیش از ۲۶۰ تومان ارزش دارد و در این بازه زمانی رشد بیش از ۴۲ درصد را به ثبت رسانده است. همچنین این شرکت در آخرین گزارش عملکرد تعدیل مثبت سنگین ۵۲ درصدی نیز داشته است. میانگین روزانه ارزش معاملات «فملی» در سه ماه گذشته بیش از ۴۶ میلیارد تومان بوده و حجم معاملات آن در همین مدت به صورت میانگین ۲۰ میلیون سهم بوده است.

بر اساس آمارها بازیگران خرد بازار طی این مدت عمدتا در نقش خریدار حاضر شده اند، به این ترتیب میانگین حجم خرید بازیگران حقیقی در سه ماه گذشته حدود ۸ میلیون و ۴۲۰ میلیون سهم و فروش آن ها به ۸ میلیون سهم رسیده است. همچنین در آن سمت بازیگران حقوقی با حمایت قابل توجهی بیش از ۱۲ میلیون سهم خریداری کرده اند. با این وجود شرایط برای دیگر نمادهای این صنعت نیز مشابه «فملی» است.

شرکت هایی نظیر فولاد مبارکه، کالسیمین، فولاد خوزستان و ملی سرب و روی ایران نیز توانستند رشد قیمتی مقبولی داشته باشند.

بر این اساس این صنعت از ابتدای سال در میان سه صنعت برتر بورس قرار گرفت و تاکنون نیز جایگاه خود را حفظ کرده است. مس در انتظار ۸ هزار دلار؟ همانطور که گفته شد رشد قیمت فلزات پایه را می توان اثرگذارترین عامل در رشد نمادهای صنعت فلزات اساسی بیان کرد. دلایل و عوامل بسیاری برای رشد قیمت فلزات عنوان شده است که از مهم ترین این دلایل می توان به سیاست های حمایتی دولت چین از اقتصاد این کشور و تلاش برای حفظ نرخ رشد اقتصادی، کاهش ارزش شاخص دلار، کاهش مازاد عرضه فلزات و کاهش موجودی انبارهای فلزات در بورس های کالایی در پی تعطیلی گسترده معادن و همچنین اعتصابات متعدد کارگری، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و وعده های او برای کاهش مالیات شرکت ها و سرمایه گذاری هزار میلیارد دلاری در زیرساخت های آمریکا و افزایش قیمت نفت نام برد.

مس به عنوان مهمترین فلز پایه برای بسیاری از شرکت های بورس تهران، در جولای سال ۲۰۱۷ توانست به سطح هر تن ۷ هزار دلار برسد. روند افزایشی قیمت مس که از سال ۲۰۱۶ آغاز شده بود، در ۲۰۱۷ نیز ادامه پیدا کرد.

این اتفاق بیش از هرچیز ناشی از کاهش تولید بزرگترین معادن تولید کننده مس جهان در نتیجه ناآرامی های کارگری بود. با این وجود در همان سال بسیاری از تحلیل گران اقتصادی اگرچه این رشد را ادامه دار بیان کردند اما بر این نکته تاکید داشتند که دیگر نباید انتظار جهش های ناگهانی از آن را داشت. چرا که اتفاقات جدیدی مانند وضع قانون ممنوعیت واردات قراضه توسط چین ممکن است تا حدی در روند قیمتی این فلز نوسان ایجاد کند.

با تمام این تفاسیر در آخرین تحلیل بزرگترین بانک سرمایه گذاری آمریکا گلدمن ساکس آمده است، کامودیتی ها هم اکنون در وضعیت سال ۲۰۰۸ قرار گرفته و در آستانه یک جهش قیمت مطلوب هستند. براساس گزارش گلدمن ساکس، پیش بینی می شود قیمت مس طی سال ۲۰۱۸ از مرز ۸ هزار دلار عبور کند. این بانک در این گزارش بیان کرده است رشد اقتصادی ۵.۱درصد کشورهای نوظهور، رشد تقاضای کامودیتی ها در طرح ۴هزارمیلیارد دلاری جاده ابریشم که ۶۸ کشور را به هم متصل می کند و البته رشد سرمایه گذاری زیرساختی ۱۵۰۰ میلیارد دلاری ترامپ در آمریکا از جمله مواردی است که محرک بازار بوده و اثر کاهش رشد اقتصاد چین و تمرکز اقتصاد آن بر روی کیفیت بجای کمیت را جبران خواهد کرد. مولفه های رشد آلومینیوم دیگر فلز مهم برای صنعت فلزات اساسی در بورس آلومینیوم است. آلومینیوم نیز همپای مس در سال ۲۰۱۷ بیش از ۳۰ درصد رشد قیمتی داشته است.

بازار آلومینیوم، همچون بسیاری از فلزات اساسی دیگر، جزو بازارهای نقدی به‌شمار می‌رود. در چنین بازارهایی قیمت معاملات انجام شده به‌طور لحظه‌ای متغیر است. گرچه قیمت محصولاتی چون آلومینیوم از عوامل گسترده‌ای چون ارزش دلار آمریکا، قیمت نفت و قیمت مواد اولیه نظیر آلومینا تأثیر می‌پذیرد، اما از بنیادی‌ترین عوامل باید به تقابل میزان عرضه و تقاضای آن در بازار اشاره کرد که به عامل بنیادین شهره است. در همین زمینه طی روزهای اخیر شرکت دولتی مشاور Antaike در چین اعلام کرد که مازاد عرضه ۱.۱۳ میلیون تنی در سال ۲۰۱۸ جای خود را به کسری عرضه ۱۰۰ هزار تنی داده و لذا چشم انداز قیمت این فلز مثبت تر از گذشته است.

همچنین آمار روزهای اخیر وزارت بازرگانی چین نیز نشان می دهد این کشور در سال ۲۰۱۷ اقدام به تعطیلی ۵.۳۷ میلیون تن ظرفیت غیرقانونی تولید آلومینیم کرده و مجوز توسعه خطوط جدید به ظرفیت ۶.۱۹ میلیون تن را لغو کرد است که این موضوع نیز چشم انداز این صنعت را مثبت می کند. چشم انداز مثبت سرمایه گذاران به روی روی فلز مهم دیگر برای گروه فلزات اساسی است. این فلز نیز در سال ۲۰۱۷ بیش از ۲۸ درصد رشد داشته است.

با این وجود روی طی روزهای اخیر به بالاترین سطح قیمتی طی ۱۰ سال اخیر رسید. علاوه بر کاهش شدید موجودی انبار LME ، رشد واردات روی از سوی چین نیز از نکات حائز اهمیت است.

با این وجود بسیاری از کارشناسان بر این باورند قیمت ها در سال ۲۰۱۸ بخصوص در نیمه اول افزایشی بوده و کسری عرضه تا سال ۲۰۲۰ محرک قیمت ها خواهد بود. بر این اساس بیان شده است اقدام گلینکور در شروع راه اندازی معدن LadyLoretta نیز نمی تواند عامل مازاد عرضه شود، زیرا این شرکت در سال ۲۰۱۸ پیش بینی کاهش تولید روی کرده است. در نهایت کاهش عرضه و افزایش تقاضا در این فلز نیز رویکرد مثبتی را در میان سرمایه گذاران به وجود آورده است.

منبع

SENA

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا