بانک و بیمهبیمه

سبقت بیمه‌های زندگی در درآمد و خسارت

انتشار عملکرد ۹ماهه صنعت بیمه نشان می‌دهد برخی شرکت‌های بیمه ترجیح داده‌اند همچنان با شیب ملایم حرکت کنند اما تعدادی دیگر از شرکت‌های بیمه گام‌ها را سریع‌تر برداشته‌اند و در نتیجه میزان رشد درآمدهای حق بیمه و میزان خسارت‌ها در شرکت‌های مختلف متفاوت بوده است.

 نکته حایز اهمیت در این گزارش، وضعیت روبه رشد بیمه‌های زندگی است که با سهم ۱۳ درصدی از کل بازار بیمه، با رشد ۳۸ درصدی درآمد حق بیمه، رشد ۳۷درصدی پرداخت خسارت و رشد ۳۸ درصدی موارد خسارت مواجه بوده که این شاخص‌ها از شاخص‌های کل صنعت بیمه و رشته‌های دیگر بالاتر بوده است.

 سهم ۱۳ درصدی بیمه زندگی

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تعادل ، در بخش بیمه زندگی، کل حق بیمه تولیدی معادل ۲۶۲۷ میلیارد تومان گزارش شده که معادل ۱۳‌درصد از کل حق بیمه صادره ۹ ماهه اول سال ۹۵ بوده که رشد آن معادل ۳۸‌درصد بوده است. همانطور که ذکر شد نرخ رشد حق بیمه تولیدی کل صنعت ۲۱‌درصد بوده و درنتیجه رشد بیمه زندگی معادل ۱۷ واحد بیش از کل صنعت بیمه بوده است.

تعداد بیمه‌نامه‌های صادره بخش زندگی معادل ۲ میلیون و ۹۵ هزار بوده که ۵‌درصد کل بیمه‌نامه‌های صادر شده است که نرخ رشد آن ۲۱‌درصد بوده است. نرخ رشد بیمه‌نامه صادره کل صنعت بیمه ۹‌درصد بوده است.

خسارت پرداختی در بخش زندگی معادل ۸۴۲ میلیارد تومان بوده که ۷‌درصد کل خسارت پرداختی صنعت بیمه است و نرخ رشد آن ۳۷‌درصد بوده است. نرخ رشد خسارت پرداختی کل صنعت بیمه ۲۵‌درصد گزارش شده است.

تعداد موارد خسارت در بخش بیمه زندگی ۲۷۴ هزار مورد بوده که یک‌درصد از کل تعداد موارد خسارت بوده و نرخ رشد آن ۳۸‌درصد بوده است. نرخ رشد تعداد موارد خسارت کل صنعت بیمه ۳۰‌درصد است. در نهایت نسبت خسارت بخش زندگی ۳۲‌درصد و نسبت خسارت کل صنعت بیمه ۵۸‌درصد گزارش شده است.

 درآمد و خسارت کل صنعت بیمه

آمارها نشان می‌دهد که حق بیمه‌های تولیدی و خسارت‌های پرداختی در ۹ماهه ابتدای سال به ترتیب  حدود ۲۰.۰۵ و ۱۱.۶۵ هزار میلیارد تومان است. رشد حق بیمه‌های تولیدی و خسارت‌های پرداختی (نسبت به مدت مشابه سال گذشته) به ترتیب ۲۱.۳‌درصد و ۲۴.۹‌درصد است.

همچنین در این مدت نسبت خسارت با ۱.۷واحد افزایش (در مقایسه با مدت مشابه سال قبل) به ۵۸.۱‌درصد رسیده و حدود ۳۸.۷ میلیون بیمه‌نامه صادر و نزدیک ۲۳ میلیون فقره خسارت پرداخت شده است.  صدور تعداد بیمه‌نامه‌ها و پرداخت موارد خسارت به ترتیب حدود ۸.۸‌درصد و ۲۹.۷ درصد، بیشتر از ۹ماهه سال ۱۳۹۴ است. سهم بخش غیردولتی از حق بیمه تولیدی و خسارت پرداختی بازار بیمه به ترتیب حدود ۶۱.۵‌درصد و ۵۶.۶‌درصد است.

میانگین نرخ رشد حق بیمه تولیدی کل صنعت ۲۱.۳۳ درصد، میانگین نرخ رشد خسارت پرداختی ۲۴.۸۷‌درصد و میانگین نسبت خسارت کل صنعت نیز ۵۸.۱۱‌درصد گزارش شده است

سهم بخش غیردولتی از بیمه‌نامه صادره و کل بازار ۶۰.۱۸‌درصد و سهم تعداد موارد خسارت پرداختی از کل بازار معادل ۲۰.۸۴‌درصد گزارش شده است. سهم بیمه دولتی نیز در بخش بیمه‌نامه صادره از کل بازار معادل ۳۹.۸۲ درصد و در بخش تعداد موارد خسارت سهم آن معادل ۷۹.۱۶‌درصد بوده است.

سهم حق بیمه تولیدی به عنوان بخش دولتی معادل ۳۸.۵۱‌درصد کل بازار بوده که ۶۱.۴۹‌درصد باقی‌مانده سهم به بخش غیردولتی تعلق گرفته است. سهم خسارت پرداختی بیمه دولتی از کل بازار معادل ۴۳.۴‌درصد گزارش شده که سهم ۵۶.۶‌درصد باقی‌مانده خسارت پرداختی مربوط به بخش غیردولتی است. در ۹ ماهه اول سال ۹۵ معادل ۳۸.۵۱‌درصد از حق بیمه تولیدی، ۳۹.۸۲‌درصد از تعداد بیمه‌نامه‌ها، ۴۳.۴‌درصد از خسارت پرداختی و ۷۹.۱۶‌درصد از کل تعداد موارد خسارت بازار به بخش دولتی تعلق گرفته است.

در بخش بیمه‌های دولتی واگذار شده در دوره زمانی ذکر شده ۲۴.۶۵‌درصد از حق بیمه تولیدی کل بازار، ۲۲.۱۹‌درصد از تعداد بیمه‌نامه‌های صادر شده، ۲۶.۱۷‌درصد از خسارت پرداختی کل بازار و ۶.۸۱‌درصد از تعداد موارد خسارت به این شرکت‌ها تعلق گرفته است. در بازه زمانی ذکر شده ۳۶.۸۵‌درصد از حق بیمه تولیدی، ۳۸‌درصد از تعداد بیمه‌نامه‌های صادر شده، ۳۰.۴۳‌درصد از خسارت پرداختی کل بازار و ۱۴.۰۳‌درصد از تعداد موارد خسارت در بخش خصوصی صورت گرفته است.

بیشترین حق بیمه تولیدی و به‌تبع آن خسارت پرداختی متعلق به بیمه ایران بوده است. حق بیمه تولیدی بیمه ایران معادل ۷۷۱۹ میلیارد تومان و نرخ رشد آن ۱۰.۸۲‌درصد نسبت به سال گذشته و خسارت پرداختی معادل ۵۰۵۶ میلیارد تومان و نرخ رشد آن ۲۱.۲‌درصد گزارش شده است.

 نسبت خسارت پرداختی که نسبت خسارت واقع شده به حق بیمه عاید شده است ۶۵.۴۹‌درصد بوده است. نسبت خسارت ۹ماهه اول سال ۹۴ معادل ۵۹.۸۸‌درصد بوده که معادل ۵.۶۱‌درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.  بیمه ایران ۱۵.۳۹ میلیون بیمه‌نامه صادر کرده که ۱۸.۱۷ میلیون مورد خسارت داشته است. نرخ رشد تعداد بیمه‌نامه‌ها در ۹ ماهه اول سال ۹۵ معادل ۱۳.۰۶‌درصد و نرخ رشد تعداد موارد خسارت ۳۳.۲۴‌درصد بوده است.

 وضعیت شرکت‌ها

بررسی‌ها نشان می‌دهد، بیمه دولتی ایران همچنان در کسب سهم بازار گوی سبقت را ربوده اگرچه نسبت به مدت مشابه سال‌های قبل از سهم بازار کمتری برخوردار است.

در بین شرکت‌های بزرگ نیز یکی از پدیده‌های آماری ۳ماهه سوم کاهش ۹.۹۷درصدی پرتفوی بیمه البرز است. آمارهای ۳ماهه سوم صنعت بیمه نشان می‌دهد که حق بیمه تولیدی بیمه البرز به ۴۶۶ میلیارد تومان در این مدت رسیده است که با کاهش ۹.۹۷درصدی همراه است. کاهش پرتفوی بیمه البرز بسیار چشمگیر بوده تا جایی که این رقم می‌تواند معادل حق بیمه تولیدی یک شرکت بیمه‌یی کوچک باشد.  اما در کنار بازارهای از دست رفته بیمه البرز، بیمه آسیا توانسته در این بازار رقابتی جایگاه خود را به عنوان دومین بیمه کشور تثبیت کند و با رشد ۲۹درصدی در حق بیمه بالغ بر ۶۴۵ میلیارد تومان در این مدت تولید حق بیمه داشته و سهم خود را به ۱۰.۵۷‌درصد بازار برساند. بیمه‌های البرز، امید، آسماری و میهن در تولید حق بیمه روند نزولی در این مدت داشته‌اند. آمارهای ۳ ماهه سوم البته پدیده‌های دیگری دارد. بیمه نوین پدیده دیگر صنعت بیمه است که در کنار حق بیمه تولید، خسارت‌ها را کنترل کرده و نسبت خسارت را ۲۳.۹۴درصد کاهش داده به ۴۸‌درصد رسانده و با کاهش قابل توجه نسبت خسارت در بیمه مواجه شده است.

نگاه دقیق‌تر به آمارها نشان می‌دهد که بیمه میهن به عنوان پدیده‌یی دیگر همچنان در مهار وضعیت خود ناکام است و نسبت خسارت این شرکت در این مدت با رشد۳۲درصدی به ۱۲۷درصد رسیده است.  بررسی وضعیت بیمه تعاون نشان می‌دهد که بدون مدیرعامل و با توجه به پایان مهلت قانونی معرفی مدیرعامل ۴۴۳درصد در تولید حق بیمه رشد داشته است! بیمه سرمد نیز با ۱۱۹درصد رشد در تولید حق بیمه در بخش خسارت پرداختی نیز ۲۱۳درصد رشد دارد.

 سهم ۳ رشته اصلی

سهم ۳ رشته بیمه شخص ثالث و مازاد، درمان و زندگی به ترتیب حدود ۳۸، ۲۶.۲ و ۱۳.۱‌درصد از پرتفوی حق بیمه بازار است.

در ۳ رشته نامبرده، رشد حق بیمه تولیدی در بیمه زندگی (عمر) با ۳۸‌درصد و بیمه شخص ثالث و مازاد با ۲۷.۹درصد، بالاتر از این میزان در سطح بازار (۲۱.۳ درصد) بوده است.  نکته قابل تامل در شرکت‌های دولتی واگذار شده مربوط به سهم بیمه البرز است که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته در مقابل بیمه آسیا با روند افزایشی توانسته سهم بازارش را افزایش دهد و بیمه دانا نیز با حرکت ملایم پس از بیمه آسیا حرکت می‌کند.  ذکر این نکته ضروری است که نرخ رشد خسارت پرداختی در بیمه آسیا نسبت به بیمه دانا و البرز کمتر بوده و بیمه دانا در میان خصولتی‌ها بالاترین نرخ رشد خسارت پرداختی را به خود اختصاص داده است.  نکته قابل تامل دیگر نحوه عملکرد شرکت‌های خصوصی است در این راستا تحلیل آمار عملکردی ۹ماهه سال جاری نشان می‌دهد، بیمه میهن در حالی که در سال ۹۴ نیز در مرز هشدار قرار داشت اما طی ۹ماهه مورد بررسی نحوه عملکردش از مرز هشدار گذشته و چه بسا آژیر خطر را برای صنعت بیمه به صدا درآورده است.

 التهاب در برخی شرکت‌ها

بیمه میهن در حالی طی سال جاری دوران پر التهاب مدیریتی را از سر گذراند که با وجود ابقای موسی الرضا بر کرسی مدیرعاملی این شرکت اما همچنان سیر نزولی را می‌پیماید. در حالی که طبق گزارش بیمه مرکزی رتبه توانگری مالی این شرکت یک پله سقوط کرد، واکاوی آمار ۹ماهه هم بیانگر آن است که نسبت خسارت این شرکت به‌شدت افزایش یافته در عین اینکه کمترین میزان حق بیمه تولیدی را به خود اختصاص داده است.  بر اساس این گزارش، شرکت دیگری که نحوه عملکردش از مرز هشدار عبور کرده بیمه حافظ است به‌طوری که علاوه بر کاهش رتبه توانگری، افزایش قابل توجه نسبت خسارت را برای خود رقم زده است. نکته حایز اهمیت در خصوص این شرکت بیمه‌یی تلاطمات مدیریتی دو سال اخیر است در حالی که هنوز بدون مدیرعامل اداره می‌شود.

البته بیمه ملت نیز افزایش نسبت خسارت را تجربه کرده که مدیرعامل این شرکت در خصوص علل افزایش نسبت خسارت این شرکت بیمه‌یی طی دو سال گذشته گفت: یکی از علل افزایش نسبت خسارت این بود که نخستین شرکتی بودیم که بیمه‌نامه روزشمار ثالث (کوتاه‌مدت) را راه‌اندازی کردیم که حقیقتا بیمه‌نامه چندان خوبی نیست و در درازمدت شرکت را با چالش روبه‌رو می‌کند. طی سه سال گذشته نسبت پرتفوی ثالث را از ۹۰‌درصد به ۵۰‌درصد رساندیم، علاوه براینکه جزو تنها شرکت‌هایی بودیم که تخفیف ثالث اعمال نکردیم و بدین‌ترتیب ناخودآگاه حق بیمه کمتر شد و در مقابل نسبت خسارت افزایش یافت. البته باید تاکید کنم که افزایش نسبت خسارت دلیلی بر ناتوانی شرکت در ایفای تعهداتش نیست زیرا بیمه ملت تنها شرکتی است که کسری ذخایر ندارد و در ایفای تعهدات با اتکا به ذخیره‌گیری مناسب و کافی خللی وارد نمی‌شود.


منبع:اقتصادآنلاین

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا