پیدا و پنهان طرح جامع نظام مالیاتی

غلامحسین دوانی، عضو جامعه حسابداران رسمی ایران؛ دنیای اقتصاد / طرح جامع نظام مالیاتی کشور بدون شک یکی از ابرپروژه‌های ملی و در عین حال یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات در تاریخ کشور محسوب می‌شود که به گفته مجریان طرح، نقشی اساسی در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و کاهش اتکای درآمدهای دولت به فروش سرمایه‌های ملی دارد. طرحی که در حین پیشرفت، برای پیاده‌سازی و تحقق کامل با ۱۶ چالش جدی و لزوم همکاری نهادهای متعددی مواجه است. خروجی‌های این طرح کلان بسیار متنوع است و از تسهیل و تسریع روند رسیدگی به پرونده مودیان مالیاتی، حذف ارتباط ممیزان و مودیان، مبارزه با فساد، ایجاد شفافیت و… گرفته تا تحقق عدالت مالیاتی، افزایش درآمدهای ملی و شناسایی فراریان مالیاتی و… را شامل می‌شود.

نگاهی به نقاط ضعف و کاستی‌های نظام مالیاتی کشور نشان می‌دهد، تحول نظام مالیاتی همواره موضوع بسیار مهمی برای فعالان دولتی و بخش خصوصی بوده است. ضرورت اجرای این تحول در اسناد بالا دستی و برنامه‌ای کشور نیز به دفعات مورد توجه قرار گرفته است؛ به نحوی که از برنامه سوم توسعه تا برنامه ششم توسعه بر اهمیت و ضرورت اجرای این طرح تاکید شده است. طرح تحول نظام مالیاتی یکی از محورهای اصلی طرح تحول اقتصادی دولت است و براساس آن «طرح جامع مالیاتی» به‌عنوان طرح همه جانبه تحول نظام مالیاتی کشور از دهه پیش در دستور کار سازمان امور مالیاتی کشور قرار داشته است.

موفقیت و ایجاد تحول در نظام مالیاتی کشور، نیازمند تعیین اهداف کلانی است که با راه‌اندازی و پرداخت هزینه آن، گام بزرگی در جهت تحول نظام مالیاتی کشور برداشته خواهد شد. وجود نواقص و معضلاتی پیرامون ارائه خدمات مناسب به مودیان، عدم پرداخت مالیات، افزایش شکایات و افزایش حجم فرارهای مالیاتی و… باعث کاهش درآمدهای مالیاتی و افزایش نارضایتی مودیان شده است که با راه‌اندازی طرح جامع مالیاتی می‌توان به برطرف شدن این نواقص در نظام مالیاتی کشور امیدوار بود. در همین راستا بر اهمیت و ضرورت اجرای اهداف طرح جامع در برنامه‌های توسعه و اهداف طرح و راهکارهای دستیابی به آن تاکید شده است.

در ادامه به بخشی از اهداف، اهمیت و ضرورت طرح جامع مالیاتی اشاره می‌شود.

 

نگاهی به مستندات قانونی ضرورت اجرای طرح جامع در برنامه‌های توسعه

برنامه سوم توسعه: بند (پ) ماده (۵۹)

  1. گردآوری و پردازش اطلاعات مربوط به فعالیت‌های اقتصادی مودیان مالیاتی در شبکه فراگیر
  2. توسعه و ترویج روش خوداظهاری در نظام مالیاتی

برنامه چهارم توسعه: ماده (۲) بند (ب) ماده (۹۵)

  1. برقراری انضباط مالی و بودجه‌ای
  2. تامین اعتبارات هزینه‌ای دولت به‌طور کامل از محل درآمدهای مالیاتی
  3. بازتوزیع عادلانه درآمدها

برنامه پنجم توسعه: ماده (۱۱۷) ماده (۱۲۰)

  1. کاهش وابستگی بودجه دولت به درآمدهای نفتی تا پایان برنامه و بودجه
  2. تامین هزینه‌های جاری دولت از محل درآمدهای مالیاتی

راه‌اندازی پایگاه اطلاعات مودیان مالیاتی شامل:

  1. اطلاعات درآمدی و هزینه‌ای اشخاص حقیقی تا پایان برنامه
  2. اشخاص حقوقی حداکثر تا پایان سال دوم برنامه

برنامه ششم توسعه: ماده (۶)

  1. تحقق صرفه‌جویی در هزینه‌های عمومی
  2. اصلاح نظام درآمدی دولت
  3. همچنین قطع وابستگی بودجه به نفت تا پایان اجرای قانون ششم

 

اهداف طرح جامع و راهکارهای دستیابی

به طور کلی طرح جامع مالیاتی دارای سه هدف اصلی افزایش درآمدهای مالیاتی، کاهش هزینه‌های عملیاتی و افزایش رضایت صاحبان کسب‌وکار بوده است.

 

افزایش درآمدهای مالیاتی

برای دستیابی به این هدف بر مواردی همچون تجمیع درآمدهای هر مودی، سیستم هوشمند تحلیل درخواست‌ها و ممیزی هدفمند، شبکه یکپارچه ردیابی و ثبت مبادلات، تسهیل پیاده‌سازی انواع جدید مالیات، بهبود و تعالی فرآیندهای شناسایی و تشخیص، جلوگیری از فرار مالیاتی و حذف معافیت‌های غیرضروری تاکید شده است.

 

کاهش هزینه‌های عملیاتی

در راستای کاهش هزینه‌های مالیاتی نیز راهکارهای مختلفی نظیر گسترش فرهنگ خوداظهاری، تخصیص بهینه منابع، تفویض اختیارات و برون‌سپاری، افزایش کارآیی و بهره‌وری سازمان، بهبود و تعالی فرآیندهای درون سازمان و رفع موانع استفاده از روش‌های الکترونیکی، ایجاد یک سیستم اطلاعات مدیریت در درون سازمان مدنظر بوده است.

 

افزایش رضایت صاحبان کسب‌وکار (مودیان مالیاتی)

در اجرای طرح جامع مالیاتی و اجرای روش‌های الکترونیکی (E-Tax) برای افزایش رضایت‌مندی مودیان نکاتی شامل بهره‌گیری از فناوری اطلاعات ایجاد عدالت مالیاتی و اشاعه فرهنگ مالیاتی، اجرای آسان، سریع، دقیق، یکپارچه و فراگیر امور مالیاتی، پیاده‌سازی نظام یکپارچه مالیاتی، ارتقای سطح خدمات به مودیان و ارتقای رضایت شغلی کارکنان سازمان مالیاتی در دستور کار بوده است. به غیر از موارد ذکرشده طرح جامع مالیاتی دارای پروژه‌های مختلفی است که بر اساس چشم‌انداز سازمان و پتانسیل‌های موجود در کشور ۵۲ بسته کاری تدوین شده است. این بسته‌های کاری بر اساس اولویت اجرا ارتباطات با یکدیگر و سایر شاخص‌های در نظر گرفته شده به ۳۲ و در نهایت ۳۷ پروژه تبدیل شد. در حال حاضر ۱۳ سال از کلید خوردن طرح جامع مالیاتی در کشور می‌گذرد، اما براساس واقعیت‌های کنونی هنوز بخش‌هایی از این طرح عملیاتی نشده، به‌طوری‌که به نظر می‌رسد اجرای کامل آن از سال ۱۳۹۸ محقق شود.

 

مختصات و مولفه‌های طرح جامع مالیاتی در ادارات

استقرار سامانه نرم‌افزاری یکپارچه در یک اداره مالیاتی، نیازمند وجود تامین پیش‌نیازها و زیرساخت‌ها اعم از فنی، انسانی، سازمانی و… بسیاری است. اجرای مجموعه‌ای متنوع از فرآیندهای گوناگون که این زیرساخت‌ها و پیش‌نیازها را فراهم می‌کنند و اداره مالیاتی را برای اجرای سامانه آماده می‌سازند، در قالب پروژه «پیاده‌سازی طرح جامع مالیاتی» تعریف شده‌اند. آنچه در این سند به آن پرداخته می‌شود، جزئیات هریک از فعالیت‌های اجرایی است که با توجه به تجارب پیاده‌سازی در موج‌های اول تا پنجم پیاده‌سازی پروژه و نیز بر مبنای آخرین ویرایش برنامه پیاده‌سازی ملی طرح جامع مالیاتی روزآمد شده است.

نگهداری و به‌روزرسانی این سند با توجه به موارد زیر اهمیت بسیاری دارد:

در راستای تحقق اهداف سند چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور، اهداف برنامه‌های توسعه‌ای پنج ساله و در چارچوب طرح تحول اقتصادی دولت به‌عنوان مبنای اصلی تحقق عدالت به ویژه در حوزه مالیات، طرح جامع مالیاتی به‌عنوان برنامه و طرح محوری طرح تحول اقتصادی، برنامه‌ریزی شده و در حال اجراست. در سال ۱۳۸۳، سازمان امور مالیاتی کشور با بهره‌گیری از دانش و تخصص مجموعه‌ای از خبرگان و متخصصان درون‌سازمانی و برون‌سازمانی و همچنین شرکت‌های مشاوره‌ای داخلی و خارجی، طرح جامع مالیاتی را در قالب پنج مجموعه و ۳۲ پروژه تدوین کرد.

برخی از پروژه‌های سی و دو گانه صرفا ماهیت مطالعاتی و طراحی داشته، تعدادی شامل مراحل مطالعاتی و پیاده‌سازی بوده و گروهی هم صرفا بر پیاده‌سازی نتایج مطالعات سایر پروژه‌ها تمرکز دارند. پیاده‌سازی آن دسته از پروژه‌های سی و دو گانه طرح جامع مالیاتی که در نهایت به استقرار سامانه نرم‌افزاری یکپارچه در یک اداره مالیاتی منجر می‌شود، در قالب پروژه «پیاده‌سازی طرح جامع مالیاتی در ادارات» تعریف و برنامه‌ریزی شده است که شرح این پروژه‌ها در ادامه می‌آید.

اجرای هر چند ناکامل طرح که مدیون تلاش کارکنان و مدیران سازمان امور مالیاتی کشور است باعث شده برای نخستین بار در تاریخ کشور از سال ۱۳۹۵ درآمدهای مالیاتی از درآمدهای نفتی فزونی گیرد و حدود ۷۰۰ هزار مودی جدید شناسایی و بیش از رکورد مالیاتی در سامانه مالیاتی ثبت شود که بهره‌برداری از آنها هم‌اکنون هم وجود دارد. برخی نتایج اجرای طرح عبارت‌اند از:

منبع

راه پرداخت

خروج از نسخه موبایل