صنعت، معدن، تجارت

فضای واردات را غبارآلود نکنید

رئیس مجمع واردات گفت: وقتی بحث پیوستن به سازمان تجارت جهانی در دستور کار اقتصاد کشور قرار دارد به جای بدگویی از واردات، نحوه مواجهه با بازارهای آزاد جهانی را تجربه کنیم.

علیرضا مناقبی، رئیس مجمع واردات در گفت و گو با پایگاه خبری آرمان اقتصادی در خصوص اوج گرفتن برخی انتقادها به واردات خصوصا در اتاق بازرگانی اظهار داشت: بحث واردات در کشور ما در چند دهه اخیر همواره به موضوع مهم و چالش برانگیزی تبدیل شده است. و متاسفانه گاهی اوقات شاهد هستیم که در این انتقادات تمایزی میان واردات رسمی و غیر رسمی قائل نمی شوند.

وی ادامه داد: در یک کشور ۸۰ میلیون نفری که علاوه بر ۸۰ میلیارد دلار تجارت خارجی رسمی، حدود ۱۰ میلیارد دلار هم کالای قاچاق به آن وارد می شود، اگر قرار است به واردات اعتراضی صورت بگیرد، ابتدا و در گام نخست، باید میان واردات قانونی و غیر قانونی، تفکیک صورت بگیرد و به معضلات هریک جداگانه توجه شود.

مناقبی افزود: اگر وضعیت اقتصاد را به شکل فرایندهای زنجیره ای ارزیابی کنیم، به وضوح خطر آفرینی کالاهایی که به صورت زیرزمینی و قاچاق به کشور وارد کشور می شوند، مشاهده می‌شود و این معضل به قدری برای اقتصاد کشور و فرهنگ مصرف عامه زیان دارد که همه ارکان اقتصاد باید یکپارچه علیه آن بسیج شود.

وی ادامه داد: البته در این میان باید از تلاش ها و برنامه های ستودنی ستاد مبارزه با قاچاق یاد کرد که توانسته حجم قاچاق را در سال های اخیر، حدود ۵۰درصد کاهش دهد و این مسیر باید با جدیت بیشتر دنبال شود، خصوصا با رویکرد بهبود فرایندهای اقتصادی، نه اینکه برخی افراد با نقاب حمایت از تولید و به بهانه صیانت از صنعت، به دنبال محدود سازی واردات رسمی و استفاده از ابزارهای غیر تعرفه ای باشند.

به گفته مناقبی، اساس مسئله این است که وقتی از واردات گله می شود، نباید از این نکته غفلت کرد که یکی از راه های شناخته شده مقابله با قاچاق، حمایت از واردات قانونی است. با محدودسازی واردات رسمی و توسل به ابزارهای غیرتعرفه ای، تنها اتفاقی که می افتد این است که فضای واردات را غبارآلود کرده و رانت و انحصار را پرورش می دهیم.

مناقبی در تشریح ترکیب واردات قانونی تصریح کرد: توجه به این موضوع نیز ضروری است که وقتی از واردات گله گذاری می شود، باید همگان بدانند که صحبت در مورد چند میلیارد دلار است. بر اساس آمار سال گذشته از حدود ۴۳ میلیارد دلار وارداتی که در سال ۹۵ صورت گرفته، تنها حدود ۱۰ تا ۱۵  درصد آن یعنی چیزی حدود ۵یا ۶ میلیارد دلار، واردات کالاهای مصرفی بوده است.

وی در خصوص واردات بی رویه کالاهای مصرفی تصریح کرد: بی­ شک واردات بی ­رویه بلای جان تولید داخل و اقتصاد مولد است و موجب می شود تا عوامل تولید از جمله نیروی­ کار متضرر شود. اما مسئله حائز اهمیت در این میان آن است که منظور از واردات بی رویه باید به صورت مصداقی مشخص باشد و اینکه چه ساز و کاری برای تشخیص آن و مقابله با آن پیش بینی شده است.

مناقبی با اشاره به موضوع اعتراض یکی از تولیدکنندگان در جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، افزود: وقتی سازمان های متولی نظارت بر کیفیت واردات نظیر سازمان غذا و دارو، سازمان استاندارد و یا وزارت جهاد کشاورزی، نسبت به واردات کالاها نظارت کیفی دارند و تلاش می کنند که کیفیت کالای وارداتی از یک حد مشخصی، پایین تر نباشد، چه دلیلی وجود دارد که جلوی واردات قانونی آن کالا سد شود و واردکننده قانونی و شناسنامه دار آن محصول یا کسانی که به آن مجوز داده اند، متهم شوند؟

وی ادامه داد: بی شک اگر تولیدکننده داخلی بتواند محصول با کیفیت و قیمت مناسب عرضه کند، واردات آن کالا به صرفه نخواهد بود و رشد چندانی پیدا نخواهد کرد.

مناقبی با انتقاد از کسانی که دنبال ایجاد انحصار برای تولید کنندگان هستند، افزود: وقتی قرار است بحث پیوستن به سازمان تجارت جهانی در دستور کار اقتصاد کشور قرار داشته باشد، آیا بهتر نیست در این فرصت چند ساله پیش رو، به جای بدگویی از واردات، از تمرین کسب آمادگی استقبال کنیم و نحوه مواجهه با بازارهای آزاد جهانی را تجربه کنیم؟

رئیس مجمع واردات اضافه کرد: یکی از مشکلات تولید، بحث عدم تخصیص یارانه تولید است و دلیل برخی گلایه های ایشان را باید در این موضوع ریشه یابی کرد که سبب شده بدلیل عدم بروزرسانی ماشین آلات، قیمت تمام شده محصولات تولیدی افزایش پیدا کند.

وی ادامه داد: واردات رسمی را نباید رقیب تولید بدانیم، بلکه این موضوع در کنار تولید، قرار دارد. تقاضا برای کالای وارداتی به علت تنوع طلبی مصرف کننده یا تقاضای کالای باکیفیت تر همیشه وجود داشته و باید راهکار قانونی برای پاسخگویی به این تقاضا اندیشیده شود، نه اینکه صورت مسئله را پاک کرد و کلا واردات آن دسته کالایی را ممنوع کرد.

مناقبی در پایان تصریح کرد: تجربه چند دهه اخیر نشان داده که ممنوعیت واردات، هیچ مشکلی را برطرف نمی سازد. فقط موجب فربه شدن فعالان عرصه قاچاق خواهد شد. ضمن اینکه سلامت مردم را نیز در حوزه کالاهای سلامت محور نظیر مواد غذایی، دارو، آرایشی، بهداشتی و تجهیزات پزشکی به خطر می افکند. بنابراین باید به این موضوع از دریچه علم اقتصاد و بدور از هیجانات لحظه ای نگاه شود.

منبع:مهر

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا