اقتصاد کلان

نان؛ محور انتقادها، پیشنهادها و وعده‌های امروز در مجلس

بررسی گرانی‌های اخیر با حضور وزرای اقتصاد و کشاورزی از جمله موضوعات خبری امروز (یکشنبه) هجدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ مجلس است که می‌توانید مشروح آن را در لینک‌های زیر بخوانید.

همچنین بخوانید

به گزارش آرمان اقتصادی، جلسه علنی  مجلس به ریاست محمدباقر قالیباف برگزار شد و بررسی گرانی های اخیر با حضور وزرای امور اقتصادی و دارایی و جهاد کشاورزی در دستور کار نمایندگان قرار گرفت.

نمایندگان قبل از آغاز جلسه علنی مجلس، در نشستی غیرعلنی هم با حضور مسئولان مربوطه به بررسی گرانی های اخیر پرداختند.

رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود نسبت به گرانی‌های اخیر و موضوع ارز ترجیحی واکنش نشان داد و تاکید کرد: ما با هرگونه اقدام درباره ارز ترجیحی قبل از اجرا شدن کالابرگ الکترونیکی مخالفیم. باید کالابرگ الکترونیکی اجرایی شود و این نظر دولت و رییس جمهور است و قیمت هم همان قیمت های شهریور ۱۴۰۰ باشد و این موضع دولت و مجلس است.

محمدباقر قالیباف خاطرنشان کرد: مساله اصلی که باعث نگرانی بیشتر مردم شده این است که گرانی اخیر شروع گرانی های کالاهای اساسی باشد که معیشت مردم به آن گره خورده است. ریشه این نگرانی های مردم به این بر می‌گردد که اگر قرار است ارز ترجیحی مربوط به کالاهای اساسی هدفمند شود، گرانی های شدیدی در دیگر کالاها که مرتبط با آن هستند ایجاد خواهد شد و دولت در موضوع ماکارونی و آرد صنعتی به گونه ای عمل کرد که باعث نگرانی بیشتر مردم شد.

نان؛ محور انتقادها، پیشنهادها و وعده‌های امروز در مجلس

در جریان این جلسه، سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت که سامانه‌ای طراحی شده که براساس آن قیمت خرید نان برای مصرف‌کنندگان متعارف و عادی تفاوتی نمی‌کند، اما از طرفی انگیزه‌ای هم برای قاچاق باقی نمی‌ماند همچنین با این سامانه اتباع خارجی و ایرانیان فاقد هویت و کارت بانکی شناسایی می‌شوند.

در ادامه محمد وحیدی نماینده مردم بجنورد با انتقاد از عملکرد دولت در اصلاح نظام یارانه ای در حوزه نان گفت: سوال ما از دولت این است که چرا اصلاح نظام پرداخت یارانه را از حوزه ای پرالتهاب نظیر نان آغاز کرد؟ زمانی که قیمت نان آزادپز از ۲ هزار و ۲۰۰ به ۷ هزار تومان می‌رسد آثار خود را در کمبود و نبود نان در روستاها و نقاط حاشیه‌ای نشان می‌دهد.

در تذکری مرتبط با همین موضوع حجت الاسلام علیرضا سلیمی عضو هیات رئیسه مجلس تاکید کرد که دولت باید بیشتر با مردم صحبت کرده و مسائل را به صورت روشن توضیح دهد لازم است تحرک بیشتری را در دولت شاهد باشیم.

نان؛ محور انتقادها، پیشنهادها و وعده‌های امروز در مجلس

همچنین وزیر جهاد کشاورزی در جریان بررسی گرانی‌های اخیر در مجلس به نمایندگان درباره نحوه پرداخت یارانه گندم توضیح داد و با تاکید بر این‌که یارانه گندم حذف نمی‌شود، گفت: این یارانه از روی کالا به افراد منتقل می‌شود تا افراد بتوانند مدیریت بهتری انجام دهند.

سید جواد ساداتی‌نژاد  همچنین با اشاره به اینکه اکنون اولویت ما در حوزه مرغ، تخم مرغ و نان می‌باشد، خاطرنشان کرد: توزیع عادلانه یارانه ها در این حوزه  در اولویت دولت است.  از سال گذشته جلسات متعددی با اتحادیه مرغ و طیور  برگزار شده و نظرات آنها را اخذ کرده در بحث  ارائه تسهیلات به این حوزه و رفع موانع برای صادرات مازاد تولید اقدامات لازم صورت گرفته است. هدف ما از اجرای نظام   اصلاح  پرداخت یارانه‌ها توزیع عادلانه یارانه‌ها است. یارانه‌ی هیچ کالایی حذف نمی‌شود، بلکه به افراد تخصیص خواهد یافت. 

حجت الله فیروزی عضو کمیسیون صنایع و معادن هم تاکید کرد: بر اساس قانون مصوب مجلس، دولت می‌تواند نظام پرداخت یارانه‌ها را اصلاح کند اما قیمت کالاها نباید هیچ گونه افزایشی نسبت به شهریور ۱۴۰۰ داشته باشد.

همچنین ابراهیم عزیزی نماینده مردم شیراز معتقد است که بی توجهی به اقناع سازی مردم در کنار تصمیمات خلق الساعه مردم را نگران کرده است. لازم است که مجلس و دولت تمرکز بیشتری بر روی معیشت مردم داشته باشند. اگر مجلس از قانون خود به خوبی پاسداری کند به درستی نیز  اجرایی می‌شود.

در ادامه این جلسه، جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده مردم تربت حیدریه با اشاره به اینکه این روزها به حوزه های انتخابیه خود که می‌رویم چیزی جز بد و بیراه و آه و نفرین از مردم نمی‌شنویم، تاکید کرد: دولت در اداره امور مانده است، مجلس به عنوان نهاد نظارتی و قانون گذار باید دخالت کند نه این که صرفا نطق داشته باشد.

 محمدرضا صباغیان نماینده بافق و مهریز هم در تذکر خود با بیان اینکه گرانی‌ها ستون فقرات مردم را می‌شکند، خاطرنشان کرد: با توجه به گرانی‌های اخیر باید کار اساسی و بنیادی انجام شود.

در جریان بررسی گرانی های اخیر در جلسه علنی امروز، مجتبی یوسفی عضو هیات رئیسه مجلس با طرح این سوال که چرا این موضوع از نان شروع شد؟ افزود: ابتدا به سراغ حیاط خلوت شرکت‌های خصولتی باید می‌رفتیم، مردم نمی‌توانند از فردا به بچه خود بگویند که بیسکویت یک خوراکی لاکچری است و به جای آن نان سنگک به مدرسه ببر. گله مندی مردم در این زمینه است. همه باید دست به دست هم دهیم تا راهکاری مناسب در این زمینه اتخاذ شود.

همچنین صدیف بدری نماینده مردم اردبیل خطاب به رئیس جمهور پرسید چرا از بین این همه یارانه پنهان سراغ یارانه نان، معیشت و امنیت غذایی مردم رفته‌اید؟ تاکید کرد: متأسفانه دولت برای اصلاح نظام یارانه سراغ حوزه‌ای رفته است که چالش آن از همه بیشتر است و قبول مسئولیت هم نمی‌کند و هر جا به مشکل می خورد توپ را به زمین مجلس می‌اندازد.

پس از ارائه گزارش وزرای اقتصاد و جهاد کشاورزی در مورد حذف ارز آرد صنف و صنعت، عزت الله اکبری تالارپشتی رییس کمیسیون صنایع و معادن گفت: تصمیمات خلق الساعه از سوی وزرا موجب نگرانی مردم شده و ما نیز به عنوان وکلای مردم باید از آنها دفاع کنیم.

سید شمس الدین حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید نیز با تاکید بر اینکه باید به موضوع اصلاح نظام ارزی و نظام حمایتی توجه کرد، افزود: این کار به عنوان آغاز است که اگر درست اجرا شود می‌تواند اقدامات درستی را به دنبال داشته باشد اما اگر درست انجام نشود کار برای آینده سخت می‌شود. همچنین باید ابعاد اجتماعی مورد توجه دولت باشد و در کنار نکات فنی به جنبه اجتماعی نیز پرداخته شده و از آن غافل نشد. متأسفانه در این موضوع در اقناع افکار عمومی، حرکت منسجمی صورت نگرفته است.

همچنین محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی با انتقاد از اقدام دولت در آغاز حذف یارانه‌ها با حذف یارانه نان تاکید کرد: در بودجه اختیارات را به طور کامل در مورد حذف ارز ترجیحی به دولت دادیم یعنی هم به دولت اجازه دادیم روش سابق را برای واردات کالا و تخصیص منابع واردات استمرار دهد و از سویی اجازه دادیم در صورتی که می‌خواهد سیاست‌ها را تغییر دهد.

حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه هم گفت: اراده مجلس و نمایندگان در سال ۱۴۰۱ این است که معیشت مردم به خطر نیفتد و مصوبه مجلس نیز بدین معنی است که برای مردم ارز ۴۲۰۰ وجود داشته، اما این ارز برای دولت وجود ندارد، یعنی مقرر شد در سال ۱۴۰۱ همان روالی که در سال ۱۴۰۰ انجام شده، اجرایی شود، با این تفاوت که ۲۰ هزار میلیارد تومان مابه التفاوت یک دلار را به جای آنکه از بانک مرکزی برداشته، از بیرون و صادرکنندگان این ارز را تهیه کرده تا تورم کنترل شود.

اظهارات دیگر نمایندگان در این جلسه در ارتباط با موضوع گرانی های اخیر را می توانید در لینک های زیر دنبال کنید.

طاهری: قیمت نان به هیچ وجه تغییر نمی کند

جمیری: کالاها به نرخ شهریور ۱۴۰۰ در اختیار مردم قرار گیرد

فاضلی: برنامه های طرح شده برای پیشگیری از بیماری است

صالحی: قوای سه گانه برای مقابله با مفسدان اتحاد داشته باشد

نماینده اورامانات: افزایش قیمت کالاهای اساسی غیر قابل تحمل است

سنگدوینی: چرا از نان که قوت غالب قشر ضعیف است، شروع کردید؟

رضایی: دولت فکری برای حل مشکل گرانی کالاهای اساسی کند

مولوی: برنامه‌های وزرای اقتصاد و کشاورزی فاقد زمان‌بندی و کمیت است

نجم آبادی: گوشت، روغن، نان و ماکارونی از پایه‌های اساسی سبد غذایی مردم است

حسین‌پور: مجوز حذف ارز ترجیحی مشروط بود

علیزاده: پیش از اصلاح روند یارانه نان، مردم باید اقناع شوند

نان؛ محور انتقادها، پیشنهادها و وعده‌های امروز در مجلس

در جمع بندی موضوع بررسی گرانی های اخیر در مجلس، محمدباقر قالیباف به مردم اطمینان داد که قدرت خریدشان حفظ خواهد شد.

رئیس مجلس گفت: مجلس با قانونی که تصویب کرد و دولت هم با روش اجرایی که پیش گرفته این هدف مشترک را دنبال می‌کنند که قدرت خرید مردم  در حفظ سفره‌هایشان  و تامین کالاهای اساسی و معیشتی را تسریع کنند؛ مردم مطمئن باشند که این اتفاق رخ می دهد و نگرانی وجود ندارد.  

ناطقین مجلس

محفوظی: دولت نان را برای مردم باقی بگذارد

سه انتظار مردم از رئیس جمهور از زبان نماینده سلماس در مجلس

گودرزوند: دولت تحت هیچ شرایطی اجازه افزایش قیمت نان را ندهد

نوش آبادی: مشکلات معیشتی مردم به هیچ وجه قابل توجیه نیست

روح الامینی: رسانه‌های وابسته به دولت پس از تلاطم در بازار به فکر اقناع مردم می‌افتند

***

در ادامه جلسه علنی امروز، محمد رشیدی عضو هیات رئیسه مجلس سوالات دوتن از نمایندگان از وزرای صمت و نیرو را در خصوص آشفتگی بازار مصالح و سرمایه گذاری در تولید برق اعلام وصول کرد.

اخطارها و تذکرات نمایندگان مجلس

انتقاد رضاخواه از برخی از فعالیت‌های اقتصادی شرکت‌های وزارت دفاع

نماینده شادگان: گرد و خاک نفس مردم خوزستان را بریده است

رجایی: حقابه مردم لنجان تخصیص داده شود

نادری: باید قانون سنجش و پذیرش مصوب مجلس ملاک عمل باشد

انتقاد شدید عضو کمیسیون صنایع مجلس از کیفیت پایین خودروهای داخلی

درخواست شریعتی برای ساماندهی جایگاه‌های سوخت LPG در کشور

***

انتهای پیام

منبع

ایسنا

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا