صنعت، معدن، تجارت

نرخ سود سپرده، مانع جذب سرمایه در تولید/داعش اقتصاد را بشناسید

رئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی، نرخ سود سپرده‌ها را مانعی برای جذب سرمایه در بخش تولید دانست و گفت: از مردم نمی‌توان توقع داشت پول را از بانک خارج کرده و کالای داخلی بخرند.

به گزارش آرمان اقتصادی، محمدرضا دیانی در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران گفت: بانک مرکزی توان کافی برای نظارت بر تخلفات نظام بانکی و موسسات را ندارد؛ این در حالی است که با نرخ سودی که امروز بانکها به سپرده ها می‌دهند، هیچ انسان عاقلی به سمت سرمایه گذاری در تولید نمی‌رود. از طرف دیگر در بخش مشتریان هم، نمی‌توان توقع داشت مردم پول خود را از بانک خارج کرده و کالای تولید داخل خرید کنند.

وی ادامه داد: امروز نظام ربوی، بانکها را تحت تأثیر قرار داده و سپرده‌هایی را گرفته‌اند که صاحبانش هر روز برای دریافت سود متوقع هستند.

همچنین بخوانید

دیانی در ادامه با تاکید مجدد بر حمایت‌هایی که لازم است برای رونق بخش‌های مختلفی از جمله صنعت کشور صورت بگیرد، گفت: تا زمانی که مباحث مربوط به سرمایه‌گذاری و نقدینگی در بخش صنعت حل نشود، نمی‌توان انتظار داشت گامی موثر در این زمینه برداشته شود اما در شرایط فعلی با توجه به نرخ بهره بانکی نباید از مردم انتظار داشت که سرمایه خود را صرف خرید که منجر به راه افتادن چرخه تولید می‌شود، کنند.

دیانی تأکید کرد: تا زمانی که نرخ سود سپرده ها بالا باشد، هرچقدر که دولت پول تزریق کند منجر به رونق نخواهد شد. مردم خریدشان را عقب می اندازند ولی پولشان را در بانک سپرده گذاری می کنند.

داعش دوم؛ نرخ سود سپرده بالا است

رئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی با اشاره به خطرات نرخ سود در اقتصاد کشور، افزود: ما داعش دومی هم داریم که باید از آن غافل نشویم. داعش درونی ما نرخ سود سپره است. خطر این داعش اگر بیشتر از داعش بیرون مرزها نباشد، کمتر از آن هم نیست.

وی تصریح کرد: امپریالیسم درون ما که تمام اجزای نظام اقتصادی کشور را به مخاطره انداخته، نرخ سود سپرده است و اگر این خطر برطرف نشود، نظام اقتصاد و تولید و اشتغال از هم خواهد پاشید.

به گفته دیانی، دولت باید با توجه به راهبردها و چشم انداز اقتصاد کشور، به نرخ سود توجه جدی داشته باشد؛ این در حالی است که برخی بانکها، همچنان تا ۳۰ درصد سود پرداخت می‌کنند. از آن طرف برای اینکه توازن داشته باشند، نرخ سود تسهیلات را بالا می‌برند؛ در حالیکه این بالا بودن نرخ سود تسهیلات، منجر به بالا رفتن هزینه تولید و گران شدن محصولات می شود.

وی اظهار داشت: من سه سال گدایی بانک مرکزی را کردم تا یک خط اعتباری ۲هزار میلیارد تومانی برای توسعه تولید بدهد؛ اما قبول نکرد. در حالی که برای اینکه تجمع های سپرده گذاران موسسات غیر مجاز را جمع کند میلیاردها تومان خط اعتباری اعطا کرده است.

دیانی در خصوص تهدید دوم اقتصاد و تولید گفت: یارانه ها معضل بعدی اقتصاد کشور است؛ به این معنا که پرداخت این یارانه در اصل کاهش شان مردم کشور است؛ چراکه برای کمک به اقشار ضعیف نباید گداپروری کرد؛ بلکه باید دولت از کارآفرینان کمک میگرفت و برای این اقشار اشتغال ایجاد می‌کرد.

وی تاکید کرد: رئیس دولت جدید اگر با هماهنگی کامل با مجلس، قوه قضاییه و بانک مرکزی تصمیم به حل معضل یارانه و نرخ سود کند، افکار عمومی اجازه این حرکت را نمیدهد؛ بنابراین دولت باید روی افکار عمومی کار کند و آسیب‌های ناشی از این اشکالات را معرفی نماید.

کارت اعتباری طرحی محکوم به فنا

دیانی در خصوص کارت اعتباری خرید کالا گفت: اگر کارت اعتباری عمومی و برای خرید همه کالاها اجرا شود، مردم آن را به هر روشی نقد کرده و پول آن را در بانک می گذارند. اگر خرید هم کنند، قطعا کالای خارجی می خرند.

وی تاکید کرد: اگر با مکانیزم کارت اعتباری کالای ایرانی طراحی شود و با دقت و تعامل بانکها اجرا شود موفق خواهد بود. ما این تعامل و دقت را در بانکها و سازمان برنامه و بودجه ندیدیم.

رئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی گفت: پیشنهاداتی در مورد کاهش این تسهیلات از ۱۰ میلیون به ۵ میلیون تومان و همچنین استفاده از یک منبع دیگر برای تأمین اعتبار مطرح است. علاوه بر این، اگر دامنه افرادی که مشمول این طرح می شوند حل نشود، اجرای آن به ضرر بخش صنعت است.

وی تأکید کرد: اگر دامنه پوشش کارت اعتباری کالا افزایش یابد و هر کارمند یا فعال دولتی و خصوصی که تحت پوشش یکی از بیمه ها است و همچنین بازنشستگان، تحت پوشش این طرح قرار گیرند، به بخش صنعت کمک خواهد شد.

دیانی در مورد سود تسهیلات کارت اعتباری کالا نیز گفت: پرداخت سود ۱۲ درصدی برای خریداران مطرح است و ۶ درصد سود نیز از طرف تولیدکننده باید پرداخت شود.

وی گفت: سعه صدر و تعامل و جدیت را برای اجرای این طرح از سوی بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و بانک‌ها ندیده‌ایم و هنوز به این نتیجه نرسیده‌ایم که این طرح ارزش افزوده‌ای برای رونق بدون تورم در کشور ایجاد خواهد کرد.

دیانی تاکید کرد: کارت اعتباری کالا نباید بابت خرید محصول خارجی اختصاص یابد.

وی در پاسخ به سوال آرمان اقتصادی مبنی بر چرایی مخالفت با واردات کالاهای خارجی و رقابت با تولید داخل توضیح داد: اگر این برندها و حضور آنها در ایران شرایطی فراهم کند که ۵۰ درصد تولید صرف صادرات شود می‌توان گفت که این حضور برای کشور ارزش افزوده به همراه داشته است اما اگر اتفاقی غیر از این رخ دهد، منجر به صدمه دیدن تولیدکننده داخلی خواهد شد.

دیانی افزود: اگر حضور برندهای خارجی در ایران شرایطی را فراهم کند که ایران به عنوان مبدا صادراتی آنها باشد، قطعا شاهد اتفاقات بهتری خواهیم بود. اکنون در برخی کشورها مانند چین، ویتنام، مکزیک یا لهستان شرایط به گونه‌ای است که این شرکت‌ها به عنوان هاب صنعتی به سراغ این کشورها رفته‌اند و از آنها برای صادرات کالا به کشورهای دیگر بهره می‌گیرند. اگر چنین اتفاقی در مورد ایران هم رخ دهد، قطعا امری مثبت ارزیابی می‌شود اما فعالیت فعلی برندها در ایران نشان از چنین موضوعی ندارد و آنها تنها ایران را به عنوان یک بازار انتخاب کرده‌اند و مشارکت آنها در تولید هم برای دستیابی به این بازار است. چرا که در غیر این صورت انتظار می‌رود این برندها ساخت قطعات حساس و مهم خود را به ایران منتقل کنند.

کیفیت تولید داخل بالا می رود اگر…

دیانی با اشاره به کیفیت لوازم خانگی داخلی گفت: اگر بخواهیم کیفیت محصولات ما در این بخش افزایش پیدا کند، به تولید انبوه نیاز داریم اما اکنون شرایط ما به گونه‌ای است که در بحث صادرات تنها بازار عراق را در دست داریم و در حوزه داخلی نیز بسیاری از شرکت‌های خارجی در رقابت با ما قرار داشته و بخش قابل توجهی از بازار ما دست این برندها قرار دارد.

وی همچنین به بحث قاچاق لوازم خانگی اشاره کرد و گفت: ما در اقتصاد باز نیستیم که بخواهیم بگوییم درهای ما بر روی تمام کشورهای دنیا باز است. اکنون کشورهای مختلف دنیا در برخورد با تولیدکنندگان ایرانی و یا حتی سایر تولیدکنندگان محدودیت‌های بسیاری را در نظر می‌گیرند. بر همین اساس می‌توان در ایران هم چنین رویکردی را مورد توجه قرار داد.

منبع:مهر

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا