امور زیربناییكشاورزی و دامپروری

بیش از ۵.۲ میلیون هکتار اراضی دیم کشور تحت پوشش طرح جهش تولید است

در سال زراعی جدید بیش از ۵.۲ میلیون هکتار اراضی دیم کشور تحت پوشش طرح جهش تولید قرار گرفته اند.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم چند اولویت را در دستور کار خود قرار داده است تا به این ترتیب بهره وری را در بخش کشاورزی افزایش دهد. بیش بود و کم بود محصولات در سال‌های زراعی سبب شده تا ۳۰ درصد کشت و کارها به عنوان دورریز تبدیل به ضایعات شود. اصلاح الگوی کشت نخستین اولویتی است که با جدیت در حال پیگیری است. با اجرای الگوی کشت انتظار است کاهش ۶ درصدی مصرف آب معادل (۳ میلیارد مترمکعب)، افزایش ۱۸ درصدی بهره‌وری آب، افزایش ۱۱ درصدی تولید، صرفه‌جویی ۲.۲ میلیارد دلاری ارزی، افزایش ۴.۵ میلیون تنی تولیدات دیمزارها، افزایش ۱۵۸ درصدی تولید دانه‌های روغنی را موجب شود. همچنین در این طرح بخشودگی ۵۰ درصدی آب‌بها به‌ازای افزایش بهره‌وری تخفیف ۵۰ درصدی به کشاورزان از مشوق‌های این طرح محسوب می‌شود.

همچنین بخوانید

در حال حاضر اراضی کشاورزی در ایران ۷۰ درصد آبی و ۳۰ درصد دیمی است این در حالی است که این نسبت در کشورهای توسعه یافته برعکس بوده و برای کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری تولید ۷۰ درصد کشت محصولات به شکل دیمی انجام می‌شود. با آغاز کار وزیر جدید جهاد کشاورزی موضوع بهره وری در مزارع دیمزارها دوباره مطرح شده است. در این راستا محمدعلی نیکبخت در یکصد و ششمین نشست ستاد ملی طرح جهش تولید در دیمزارها که با حضور محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور و سیدمصطفی سیدهاشمی، معاون هماهنگی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام برگزار شد، افزایش بهره‌وری را یکی از مباحث مهم حوزه کشاورزی دانست و گفت: وزارت جهاد کشاورزی مکلف است با استفاده از قابلیت‌ها و ظرفیت‌های خود در ستاد وزارتخانه، استان‌ها، شهرستان‌ها و دور افتاده‌ترین دهستان‌ها طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور را اجرایی کند. به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به پیش‌بینی اقتصاددانان در حوزه چالش جدی کمبود مواد غذایی تا سال ۲۰۵۰ میلادی گفت: کشورهای توسعه یافته با برنامه‌ریزی و سازماندهی، منابع و ظرفیت‌های موجود جهان را برای تأمین غذا به کار گرفته‌اند تا در آینده با مشکل کمبود غذا مواجه نشوند و در صورتی که کشورهایی همچون ایران از هم اکنون چاره‌اندیشی نکنند، در مواجهه با بحران غذا آسیب‌پذیرتر خواهند بود.

نیکبخت افزود: وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی بخش کشاورزی مکلف است در طرح جهش تولید دیمزارها با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام و سازمان مدیریت بحران با تأمین انواع نهاده، بذر، کود، ماشین‌آلات کشاورزی و همچنین نظارت‌های فنی و اجرایی، به سمت پایدارسازی تولید گام برداشته تا کشاورز اطمینان خاطر یابد که این اقدامات در افزایش عملکرد تولید و معیشت او اثربخش است.

به گفته وی، آموزش و ترویج در اجرای این طرح تا دستیابی کشاورز به استقلال عمل ادامه خواهد یافت و پس از نیل به اهداف مورد نظر طرح، ستاد اجرایی فرمان امام می‌تواند در دیگر طرح‌های مهم و اثرگذار بخش کشاورزی از جمله آبخیزداری و آبخوانداری برای جلوگیری از سیلاب، فرسایش خاک و تغذیه سفره‌های زیرزمینی یاری‌رسان ما و کشور باشد.

وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که کشاورزی همواره با خطر بلایای طبیعی دست به گریبان است، گفت: گسترش چتر بیمه و اقدامات حمایتی از دسترنج کشاورز مورد تاکید مسؤولان نظام است.

وی ادامه داد: بیمه کشاورزی باید به فرهنگ عمومی تبدیل شود، در این راستا وزارت جهاد کشاورزی با همکاری صندوق بیمه، سازمان مدیریت بحران و ستاد اجرایی فرمان امام در مدیریت ریسک و جبران خسارت کشاورزان پیشگام خواهد بود و در تلاش است با بالا بردن پوشش بیمه کشاورزی، رضایت کشاورزان را افزایش دهد.

نیکبخت گفت: در سال زراعی جدید بیش از ۵.۲ میلیون هکتار اراضی دیم کشور تحت پوشش طرح جهش تولید در دیمزارها قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به این که واردات نهاده‌های دامی بیشترین ارزبری را دارد، گفت: با اجرای طرح غنی‌سازی مراتع و تأمین علوفه می‌توانیم از خروج ارز جلوگیری کرده و نیاز داخل را تأمین کنیم.

مقام عالی وزارت بر تبعیت از قانون افزایش بهره‌وری تاکید کرد و گفت: ظرفیت‌ها و امکانات زیادی در کشور وجود دارد که اگر بر اساس قانون افزایش بهره‌وری از منابع به درستی استفاده شود، بیشتر کمبودهای موجود در داخل کشور رفع خواهد شد.

وی افزود: نخبگان، دانشمندان، محققان و پژوهشگران وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تات، باید برای افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی علم و دانش محصور را به عرصه بیاورند. برای دستیابی به کشاورزی دانش‌بنیان باید از ظرفیت دانشگاه‌ها، شرکت‌های دانش‌بنیان، دانش روز دنیا استفاده شود تا بتوانیم مشکلات را از پیش پا برداریم.

منبع

مهر

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا