انرژی

"سرمایش لوکس" عامل افزایش هزینه برق خانوار

کولرهای گازی اگرچه در مناطق گرمسیر ایران که دمای تا بیش از ۵۰ درجه را تجربه می‌کنند، توجیه دارد، اما استفاده از این سیستم‌ها در بیش از ۸۰ درصد از مناطق جغرافیایی ایران که از نظر آب و هوایی به مناطق عادی موسوم هستند، با اما و اگرهای جدی رو به روست.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، مصرف ۲۰‌ هزار مگاواتی ۱۰ میلیون کولر گازی فعال در کشور در حالی است که از آن سو در فصل گرم سال چیزی حدود ۲۰ میلیون کولر آبی فعال است و مجموع مصرف برق این کولرها که اتفاقاً با اقلیم مناطق عادی کشور نیز سازگاری دارند، تنها ۱۰ هزار مگاوات است.

همچنین بخوانید

این اعداد بیش از هر زمان دیگری نشان می‌دهد بیشترین تفاوت مصرف تابستان و زمستان کشور مربوط به مصرف کولرها و وسایل سرمایشی است، به طوری که در تابستان‌ها و در زمان اوج بار مصرف برق کشور، مصرف برق به حدود ۶۰ هزار مگاوات می‌رسد که حدود ۲۴ هزار مگاوات آن صرفا در بخش وسایل سرمایشی مصرف می‌شود.

در حالیکه کولرهای گازی برای شهرهای بسیار گرمسیری و با آب و هوای شرجی طراحی شده است که در آن شهرها امکان بهره مندی از کولر آبی اساسا پاسخگو نیست. به عبارتی استفاده از این سیستم سرمایشی برای شهرهای مناطق عادی با الگوی مصرف ۳۰۰ کیلووات ساعت همچون تهران، اصفهان، شیراز گزینه مناسبی نیست، چراکه به لحاظ هزینه خرید، تعمیر و نگهداری و هزینه برق مصرفی بسیار بالای آن، اساساً مقرون به صرفه نیست.

وضعیت زمانی بغرنج‌تر می‌شود که طی سال‌های اخیر شرکت‌های خارجی سازنده لوازم خانگی، با تبلیغات خود مردم را به خرید کولرهای گازی برای شهرهای با آب و هوای معتدل تشویق می‌کنند و ساکنان این مناطق نیز بدون توجه و آگاهی به این امر همچنان از کولرگازی استفاده کرده و این امر سبب افزایش هزینه چشمگیر مصرف برق آنها شده است.

گرچه کولرهای گازی در مناطق جنوبی ایران که با گرم‌تر شدن هوا و رسیدن دما به ۵۰ درجه در برخی روزها می‌توانند کارایی داشته باشند؛ اما این موضوع در حالی مطرح می‌شود که یکی از معایب کولرهای گازی بحث مصرف بالای انرژی برق آن‌هاست که دمای قبض برق را افزایش می‌دهد و علاوه بر این، مصرف برق کولر گازی تا ۸ برابر کولر آبی اعلام شده است.

افزایش هزینه برق

تعرفه‌های ابلاغی برق از ابتدای بهمن ماه سال ۱۴۰۰ در حالی اجرا شده است که بر اساس این تعرفه‌ها، مشترکانی که الگوی مصرف را رعایت نکنند، هزینه برق‌شان به صورت پلکانی افزایش می‌یابد. به همین دلیل هم شاهد آن هستیم که فاصله توان مصرفی در تابستان و زمستان در کشور ما حدودا ٣٣ هزار مگاوات است که ظرفیت تولید این مقدار ٣٠ درصد بیش از این است.

عبدالامیر یاقوتی- مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و خدمات مشترکان توانیر در این رابطه گفت: میزان مصرف یک کولر ۷ هزار از نظر هوادهی به طور متوسط در ماه روی دور کند، نزدیک به ۴۰۰ وات و در دور تند نزدیک به ۸۰۰ وات و حدود ۱۲۰ کیلووات ساعت در اقلیم‌هایی از جمله تهران، مشهد، شیراز، اصفهان و مکان‌هایی با اقلیم خشک و نسبتاً معتدل‌تری نسبت به مناطق جنوبی است.

وی به افزایش ۷ تا ۸ برابری مصرف برق در سیستم کولرگازی اشاره کرده و می‌گوید: بر این اساس مصرف برق در صورت استفاده از این سیستم‌ها بیش از هزار کیلووات ساعت در ماه خواهد شد و این در حالی است که در اقلیم‌هایی از جمله تهران که خشک و نسبتاً معتدل است، کولرهای آبی از قدیم مورد استفاده قرار گرفته و مصرف برق به شدت پایینی نسبت به کولر گازی دارد.

به گفته وی در صورت استفاده از کولرهای گازی، الگوی مصرف به ۲.۵ برابر افزایش می‌یابد و به ۷۵۰ کیلو وات ساعت می‌رسد و این درحالیست که اگر کولرگازی حدود ۱۰ ساعت در طول شبانه روز روشن باشد، مصرف برق خانوار از این میزان فراتر می‌رود و متوسط مصرف ماهانه مشترکان را افزایش می دهد، همچنین مصرف برق به شدت افزایش می‌یابد و در صورت تغییر الگوی مصرف و استفاده از کولر گازی به جای کولرآبی در بعد وسیع، تأثیر بسیار مخربی بر تأمین برق پایدار کشور در ماه‌های گرم سال خواهد داشت.

از سوی دیگر میزان مصرف برق کولرهای گازی دست دوم (مستهلک) بین ۳ تا ۴ برابر بیشتر از کولرهایی است که به صورت نو خریداری و نصب می‌شود و از این رو مشترکان در صورت استفاده از کولرهای گازی دست دوم، مبلغ قبض برق بسیار بیشتری را شاهد خواهند بود.

علاوه بر این موارد کولرهای گازی به دلیل مکانیزم خاص سرمایشی‌شان، انواعی از گازهای مضر برای لایه ازن را تولید می‌کنند که این گازها در کنار تعداد بی شمار ذرات معلق و گازهای سمی تنها به قیمت خنک شدن ما به فضا و محیط زیست‌مان روانه می‌شود.

این موضوع در شهرهایی که به خودی خود دارای آلایندگی هستند مانند شهرهایی چون تهران و اهواز مشکل‌ساز خواهد شد. از طرفی ممکن است محل موتور دستگاه در تراس منازل و تقریبا پشت پنجره اتاق‌ها تعبیه شود، این امر در بیشتر مجتمع ها اتفاق می افتد و باعث ورود گازهای ناسالم به منازل نیز می‌شود.

بر اساس این گزارش، متخصصان مدیریت مصرف همچنین از شهروندان خواسته‌اند برای کاهش مصرف برق کولر گازی در هنگام خرید، کولرهایی را انتخاب کنند که دارای برچسب انرژی با درجه A یا B باشد، زیرا مصرف برق کمتر و کارایی بیشتری نسبت به سایر کولرها دارند.

از سوی دیگر کولرهای گازی باید متناسب با شرایط آب و هوایی مکان زندگی انتخاب شود، استفاده از کولرهای گازی مناطق معتدل در مناطق گرمسیری، ضمن افزایش مصرف انرژی، سرمادهی و عمر کولر را بسیار کاهش می‌دهد. درحالی که به گفته کارشناسان سرویس کولرهای گازی پیش از شروع فصل گرما به کارکرد بهینه آن کمک خواهد کرد.

همچنین اقداماتی چون قرار دادن سایه بان برای کندانسور کولرهای گازی محیط خانه را خنک‌تر و مصرف انرژی را کمتر می‌کند و کاشتن یک یا چند اصله درخت در نزدیکی کولر گازی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد موجب کاهش مصرف انرژی خواهد شد.

بر اساس این گزارش اگر کولرهای آبی با گرید انرژی A به بالا تولید و نصب شود، سالانه تا ٣٠٠ مگاوات صرفه جویی در کولرهای جدید ایجاد شده و از طرفی در هیئت دولت نیز مصوب شده است تا از واردات لوازم خانگی بی‌کیفیت پرمصرف به شدت جلوگیری شود که این مسئله در جهت حمایت از تولید داخلی و واردات کالاهای با مصرف بهینه است. این درحالی است که واردات برای لوازم مصرفی با دو گرید بالای جدول امکانپذیر خواهد بود.

در عین حال باید توجه داشت که اساساً استفاده از کولرهای گازی برای مناطقی با آب و هوای معتدل و خشک یا همان مناطق عادی کشور اساسا توصیه نمی‌شود و بهترین وسیله سرمایشی برای این مناطف کولرهای آبی با موتورها و مصرف بهینه شده است.

انتهای پیام

منبع

ایسنا

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا