بورسبورس انرژیبورس اوراق

ماجرای یک قاچاق در روز روشن/ سوء استفاده از مجوز صادراتی بورس انرژی برای قاچاق

 

بورس انرژی بستر عرضه انواع فرآورده‌های نفتی است، در بین این فراورده ها حلالی با عنوان ۴۰۲ یا وایت اسپریت به چشم می‌خورد که قیمت آن در بورس بالاتر از قیمت بازار است! و با این حال رقابت سختی برای خرید آن در بورس وجود دارد و این رقابت برای خرید کالایی که می توان آن را در بازار ارزان تر خرید، امری عجیب و تامل برانگیز است!

 

به گزارش آرمان اقتصادی، اما ماجرا از آنجایی جالب می‌شود که برخی خریداران به جای صادرات این فراورده نفتی، آن را در بازار داخل عرضه می کنند و حتی در مواردی که در بازار متقاضی زیادی وجود نداشته باشد، حاضرند آن را با قیمتی پایین تر از قیمت خرید و حتی به صورت مدت دار به مصرف کنندگان که کارخانه های تولید رنگ و رزین هستند بفروشند.

ماجرا چیست؟

بررسی مقاصد صادراتی ۴۰۲ نشان از آن دارد که عمده خریداران، آن را به هند، کردستان، افغانستان، پاکستان، عمان، قطر صادر می‌کنند، اما نکته مهم این است که در بین این کشورها برخی یا خودشان دارای ۴۰۲ هستند و یا اساسا نیاز به واردات ۴۰۲ ندارند؛ موضوع این است که خریداران این فراورده نفتی از مجوز صادراتی که صرفا برای صادرات ۴۰۲ صادر می شود، سوء استفاده کرده و از آن برای قاچاق گازوییل یارانه ای که شباهت زیادی به ۴۰۲ یا وایت اسپریت دارد استفاده می‌کنند.

در واقع تفاوت قیمت گازوئیل در بازار داخلی با مقاصد صادراتی موجب می‌شود که برخی با هدف کسب سود دست به قاچاق این فراورده نفتی بزنند.

در حالی که قیمت گازوییل سهمیه ای ۳۰۰ و گازوییل آزاد ۶۰۰ تومان است این فراورده نفتی با قیمت حدود ۸۰ سنت یا حدود سه هزار و ۲۰۰ تومان قاچاق می شود و این در حالی است که اگر فروشنده وایت اسپریت ان را با قیمتی پایین تر از قیمت خرید هم در بازار فروخته باشد، با محاسبه سر انگشتی به ازای هر لیتر بیش از ۱۰۰۰ تومان سود به دست می‌آورد.

نکته قابل توجه دیگر این است که پالایشگاه‌های کرمانشاه، تبریز، شیراز، اصفهان، بندرعباس از جمله پالایشگاه‌هایی هستند که ۴۰۲ را در بورس کالا عرضه می کنند اما بررسی های میدانی نشان از آن دارد که ۴۰۲ هایی که قیمت و کیفیت پایین تری دارند در بورس متقاضی بیشتری دارد چرا که خریدارانی که هدفشان قاچاق گازوییل است به دنبال آن هستند که ۴۰۲ ارزان تر را خریداری کنند تا در صورتی که مجبور شدند آن را با قیمت حداقل در بازار عرضه کنند، ضررشان کمتر شود

 

منبع

اقتصاد.آنلاین

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا